П Р О Т О К О Л

                                                                

            

     АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ТЪРГОВИЩЕ, ІII-ти състав, в публично заседание на четиринадесети ноември през две хиляди двадесет и трета година в състав:       

                                     

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЯН КОЛЕВ

 

 

при участието на секретаря Стоянка Иванова сложи за разглеждане докладваното от съдията Административно дело № 242 по описа за 2023 година

 

На поименното повикване в 13:00 часа се явиха: 

 

Жалбоподателят Ю.Й.М., редовно призован, явява се лично и с  адвокат  К.П. ***, редовно упълномощена и приета от съда от днес.

Ответникът по жалбата Общинска избирателна комисия- гр. Омуртаг, редовно призовани, се представляват от председателя- М. И. и секретаря- В. П..

Секретарят В. П. представя Решение № 155/13.11.2023 г. на ОИК- Омуртаг, относно процесуално представителство и защита пред Адм. съд- Търговище.

        Заинтересованата  страна ПП "ГЕРБ" - Омуртаг, редовно призована, не се явява и не изпраща представител.

Заинтересованата  страна Т.А. Х., редовно призован, явява се лично.

 

По хода на делото:

Адвокат П.: Няма процесуални пречки да се даде ход на делото.

Секретарят на ОИК П.: Да се даде ход на делото.

Г-н Х.: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

                                        ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА ЖАЛБАТА, а именно:

Производството е по реда на чл. 459, ал. 1 от Изборния кодекс (ИК).

Образувано е по жалбата на Ю.Й.М. ***, с която оспорва Решение №100/30.10.2023 г. на ОИК - гр. Омуртаг, обл. Търговище, с която са обявени резултатите от изборите за общински съветници в Община Омуртаг, в частта относно избора, касаещ лицата излъчени от ПП ”ГЕРБ”.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с Определение № 513 от 10.11.2023 г.. Със същото определение са конституирани страните и им е указана доказателствената тежест, която носят за установяване на фактите и обстоятелствата релевантни за решаването на правния спор.

 

Секретарят на ОИК П.: Т. Х. не е избран за общински съветник.

 

Жалбоподателят М. на въпроси на съда относно правния интерес за оспорване на преференциите, след като и Т. Х. не е избран: Оспорвам преференциите, защото в една секция, от видео наблюдението диктуващия, да кажем - председател на комисията, диктува едно и с един ред са изместени числата и фактически с колегата, ако се пренаредят числата се получава да кажем, че аз ще бъда първа резерва или той или друг колега.  Ако ми се появят два гласа или 1,71 гласа се получава пренареждане в списък В, в списък А.

 

Секретарят на ОИК П.:  Напротив, ако се появят още 2 гласа оставаш в списък Б. Трябва да намериш 54 преференции за да минеш в списък А.

 

Жалбоподателят М.: Това пренареждане, в тази комисия, което е различно, се получава в случая примерно, ако говорим конкретно при нас, при него  падат 3 гласа, а при мен се вдига 1 глас.

 

Адвокат П.:  Нашите доводи за оспорване са въз основа на видео записа и в с. Змейно, с тази жена, която е секретар на комисията. Тя е казала, че е гласувала за доверителя ми, а не е отразено това в протокола.

 След като изяснява съществото на спора, СЪДЪТ намира, че не са конституирани като заинтересовани страни обявените за избрани за общински съветници лица, предложени от ПП ”ГЕРБ” с процесното решение, поради което същите следва да бъдат конституирани и призовани за следващото съдебно заседание, предвид което СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

СЪДЪТ задължава жалбоподателя, с писмена молба в срок до 13:00 часа на 16.11.2023 г., да посочи: за кои от секциите основава твърденията си за нарушение, въз основа на видео записите от видео излъчването, при преброяването в съответните СИК, както и да посочи точния времеви интервал, в който са твърдяните от него нарушения.

 

Докладва молбата на жалбоподателя с вх. № 2157/09.11.2023 г. с която се индивидуализира оспорения административен акт с номер, дата и орган.

Докладва молба от ОИК-Омуртаг с вх. № 2185/13.11.2023 г. на Адм. съд- Търговище, с приложени към същата писмени доказателства, находящи се по делото от стр. 35 до стр. 214 (вкл.).

Докладва заявлението от процесуалния представител на жалбоподателя с вх. № 2191/14.11.2023 г. с приложените към същото писмени доказателства, находящи се по делото от стр. 216 до стр. 244 (вкл.).

Докладва заявлението от процесуалния представител на жалбоподателя с вх. № 2196/14.11.2023 г. във връзка с доказателствено искане.

 

СЪДЪТ указва на страните, че ще се произнесе по постъпилите молби от страните в следващото съдебно заседание.

 

 

Отлага делото и насрочва същото за следващо съдебно заседание за 17.11.2023 г. от 14:00 часа, за която дата и час, страните да се считат за редовно уведомени.

Относно конституирането като заинтересовани страни в процеса, на останалите обявени за избрани за общински съветници лица, предложени от ПП ”ГЕРБ” с процесното решение, СЪДЪТ ще се произнесе в закрито заседание.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:45 часа.

                                  АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ:

 

 

 

                                                            СЕКРЕТАР: