П Р О Т О К О Л

                                              

            

     АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ТЪРГОВИЩЕ, ІII-ти състав, в публично заседание на четиринадесети ноември през две хиляди двадесет и трета година в състав:      

                                     

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЯН КОЛЕВ

 

при участието на секретаря Стоянка И. сложи за разглеждане докладваното от съдията Административно дело № 218 по описа за 2023 година

 

На поименното повикване в 13:00 часа се явиха: 

 

Жалбоподателят С.А.С., редовно призован, явява се лично и с  адвокат И.Г. ***, редовно упълномощена с приложено пълномощно към заявлението за достъп и приета от съда от днес.

За ответника по жалбата Общинска избирателна комисия- гр. Опака, редовно призовани, се явява председателят и адвокат Р.Р. ***, редовно упълномощен от днес и приет от съда.   

        Заинтересована страна ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ - ДПС, редовно призовани,  не се явяват и не се представляват.

Заинтересованата страна  Б.С.О., редовно призован, явява се лично.

Заинтересованата страна М.М.К., редовно призован, явява се лично.

Заинтересованата страна М.Н.М., редовно призован –не се явява и не се представлява.

Заинтересованата страна М.Р.М., редовно призован, явява се лично.

Заинтересованата страна Н.А.Н., редовно призован, явява се лично.

Заинтересованата страна Н.Е.Ю., редовно призован – не се явява и не се представлява.

Заинтересованата страна Р.Б.Р., редовно призован, явява се лично.

        Заинтересованата страна Р.Т.Р., редовно призован, явява се лично.

 

По хода на делото:

Адвокат Г.: Считаме, че не са налице процесуални пречки, моля да се даде ход на делото.

Адвокат Р.: Не са налице процесуални пречки, моля да се даде ход на делото.

        Заинтересованата страна г-н О.: Да се даде ход на         делото.

Заинтересованата страна г-н К.: Да се даде ход на делото.

Заинтересованата страна г-н М.: Да се даде ход на делото.

         Заинтересованата страна г-н Н.: Да се даде ход на      делото.

Заинтересованата страна г-н Р.: Да се даде ход на делото.

       Заинтересованата страна г-н Р.: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ, предвид призоваването на страните и предвид липсата на ограничение, поради специалните разпоредби на Изборния кодекс  намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

                                       ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА ЖАЛБАТА, а именно:

 

Производството е по реда на чл. 459, ал. 1 от Изборния кодекс (ИК).

Образувано е по жалбата на С.А. ***, с която оспорва Решение №78/30.10.2023 г. на ОИК - гр. Опака, обл. Търговище, в частта, в която са обявени за избрани за общински съветници от квотата на Политическа партия „Движение за права и свободи" лицата: Б.С.О., М.М.К., М.Н.М., М.Р.М., Н.А.Н., Н.Е.Ю., Р.Б.Р. и Р.Т.Р..

Счита, че същото е постановено в резултат на грешка при преброяване на гласовете от СИК №252300003, като сочи, че същата грешка се е получила при преброяване на преференции и като получените в негова полза 14 броя преференции, а именно преференциален номер 110 са записани на преференциален номер 109, предвид което моли съда, да отмени решението на ОИК в оспорваната част и да върне преписката за определяне на правилен изборен резултат.

 

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с Определение № 512 от 10.11.2023 година. Със същото определение са конституирани страните и им е указана доказателствената тежест, която носят за установяване на фактите и обстоятелствата релевантни за решаването на правния спор.

   

Дава се възможност на страните за становища по жалбата и по доказателствата.

 

А.. Г.: Нямаме възражения по доклада. Поддържаме  жалбата. Бихме искали в днешното съдебно заседание да представим уточняваща молба, с копие за ответната страна. Това е досежно, тъй като с жалбата клиентът ми е представил СД (диск), на който е качено видеото. Поради това, че днес съм упълномощена по делото, по тази причина представям сега тази молба. 

Адвокат Р.: Оспорваме жалбата. Считаме, че същата е неоснователна и неконкретизирана.

Заинтересованата страна г-н О.: Аз нямам отношение и не оспорвам жалбата.

Заинтересованата страна г-н К.: Не оспорвам жалбата.

Заинтересованата страна г-н М.: Не оспорвам жалбата.

Заинтересованата страна г-н Н.: Не оспорвам жалбата.

Заинтересованата страна г-н Р.: Не оспорвам жалбата.

Заинтересованата страна г-н Р.: Считам я за неоснователна.

 

 

По доказателствата:

СЪДЪТ докладва уточняващата молба, с която е повдигнато производство за оспорване на протокола от СИК № 252300003, като официален свидетелстващ документ, като такъв удостоверяващ неверни обстоятелства.  

Докладва молбата на жалбоподателя с вх. № 2051/06.11.2023 г. с приложения към същата, а именно: Протоколи на СИК С №25230000, за което е издаден протокол № 25230000001100003; Решение № 78-МИ/30.10.2023 г. на ОИК на Община Опака, Област Търговище за избиране на общински съветници. 

 

Докладва постъпилите към делото с молба с вх. № 2128/08.11.2023 г. на Адм. съд- Търговище: Решение № 50-МИ/25.09.2023 г. на ОИК-Опака за регистриране на кандидатска листа на ДПС за общински съветници и списък на заинтересовани лица,ведно с адресите им, съставен от ПП ДПС и обявените за избрани кандидати за общински съветници в Община Опака от кандидатската листа по предложение на ПП ДПС и копие от самото предложение на ПП ДПС. 

Докладва молба от ОИК-Омуртаг с вх. № 2179/13.11.2023 г. на Адм. съд- Търговище, с приложени към същата писмени доказателства, находящи се по делото от стр. 80 до стр. 101 (вкл.).

 

Адвокат Г.: Поддържам искането.

Адвокат Р.: Ще се ползвам от този документ.

 

Предвид направеното оспорване и предвид заявеното желание от страна на ответника, да се ползва от протокола от СИК, с посочения номер, както и предвид това, че искането е направено още с жалбата, поради което се явява навременно и допустимо, СЪДЪТ намира за основателно искането на жалбоподателя с правно основание чл. 193, ал. 1 и 3 от ГПК във вр. с чл. 144 от АПК.

 

По изложените съображения, на осн чл. 193, ал. 3 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК, СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И

 

Допуска откриване на  производство по чл. 193 от ГПК за  оспорване на официален свидетелстващ документ, а именно: Протокол на СИК № 252300003.

       

        По доказателствата:

 

Адвокат Г.: Моля, да ми бъде дадена възможност да се запозная с доказателствата по административната преписка.

 

СЪДЪТ предоставя възможност на адвокат Г. за запознаване с доказателствата по преписката.

 

Адвокат Г.: Единствено считам, че ако липсва черновата, която е послужила преди това, за нанасяне, след което реалните резултати на протокола, моля да бъде изискана, за да съпоставим действителността съответно на протокола, това което е отразено и качено на електронния адрес на ЦИК, респективно на ОИК, електронен адрес отново посочвам, както и съответно видео заснемането.  От видео заснемането ще се ползваме. 

Адвокат Р.: Моля, да бъде приета административната преписка, която сме представили. Нямам други доказателствени искания.

По направените искания по доказателствата, СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като доказателства  по делото: административната преписка, представена от ответната страна, както и представените от жалбоподателя писмени доказателства.

ПРИЛАГА към дело но не приема на този етап, като оспорен протокола на СИК.

ПРИЛАГА към дело но не приема като доказателство представения с жалбата Диск, тъй като същият съдържа видео материали, които не са събрани  по установения ред по ГПК и по Изборния кодекс. 

Отклонява искането на процесуалния представител на жалбоподателя за изискване на черновата от протокола.

 

По така повдигнатото производство по чл. 193 от ГПК, СЪДЪТ намира, че на първо време следва да се запознае с протоколите на СИК, както и с и протокола на ОИК. На първо място, протоколът от СИК в избирателна секция с №252300003, от външна страна няма поправки и заличавания в частта за преференциите, относно избора на кандидатите излъчени от ПП „ДПС”, както и по отношение на останалите партии. В същия е отразено, че след откриване на изборния ден и при установяване на резултатите от гласуването, в СИК не са налице постъпили заявления, жалби и възражения. Няма приложени жалби, възражения, заявления, особени мнения и решения по същите и такива не са приложени към самия протокол. Изборите в секцията са проведени при нормална обстановка. Протоколът съдържа подписите на членовете от СИК, като също липсват отбелязвания за особено мнение от страна на членовете на СИК. Що се касае до протокола на ОИК, СЪДЪТ констатира, че в същия, също няма забележки, поправки и заличавания, в това число и по отношение на отразените резултати, касаещи ПП „ДПС” и отразените преференции за излъчените от същата партия кандидати. В същия протокол е отразено, че липсват постъпили жалби, заявления и възражения. Няма приложени жалби, възражения, заявления и особени мнения, нито решения по тях. Няма протоколи със сгрешени формуляри. Няма предадени сгрешени формуляри на протоколи от СИК и ОИК. Изборите са протекли при нормална обстановка. Липсват поправки в протокола. Протоколът е подписан от членовете на комисията без възражения и особени мнения.

Въпреки редовността на двата протокола, този от СИК и този от ОИК  и предвид разрешенията дадени с Решение № 9/2009 г. на Конституционния съд по КД № 8/2009 г., СЪДЪТ намира, че предвид наличието на достатъчно данни в записа от видео излъчването, направено при преброяването на бюлетините в СИК, са налице достатъчно данни за наличието на грешка при преброяването и за основателност на твърденията на жалбоподателя. Ето защо СЪДЪТ намира, че следва да бъде допуснато повторно преброяване на бюлетините.

Предвид изложеното, СЪДЪТ

 

                                       О П Р Е Д Е Л И:

 

Отклонява искането от страна на жалбоподателя за разпит на свидетели.

Отклонява искането от страна на жалбоподателя за допускане на съдебно-техническа експертиза.

Допуска повторно преброяване на бюлетините от СИК № 252300003.

 

Адвокат Р.: За днешното съдебно заседание не носим чувала с бюлетините. Моля да ни бъде дадена такава възможност.

 

Предвид това, че чувалът с бюлетините, не е предоставен в днешното съдебно заседание от ОИК- гр. Опака, това преброяване следва да се извърши в следващо съдебно заседание, поради което СЪДЪТ

                               О П Р Е Д Е Л И:

 

Задължава ОИК- гр. Опака за следващото съдебно заседание да предостави чувала с бюлетините, с оглед преброяване на същите в съдебно заседание, като на председателя на комисията да се издаде Удостоверение по силата на което, да се снабдят от Община Опака с чувала бюлетини на СИК № 252300003.

 

Отлага делото и насрочва същото за 17.11.2023 от 13:00 часа, за която дата и час, страните да се считат за редовно призовани в днешното съдебно заседание, а неявилите се страни, да се считат за уведомени на осн. чл. 56, ал. 2 от ГПК.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:29 часа.

 

 

                                  АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ:

 

 

 

                                                            СЕКРЕТАР: