О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Номер №                                      16.11.202г.                                        Град  Търговище

                                                                                  

Търговищки Административен съд                                                              първи състав

на шестнадесети ноември  2023 година                            

в  закрито заседание в следния състав:

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТОДОРОВА

 

Като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

Адм.Д № 243  по описа за 2023 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Производството  е по реда на чл. 459  ал.1  от Изборния кодекс (ИК).

            Производството е образувано по жалба на Е.Й.Х.-А. в качеството й на кандидат за кмет на Община и кандидат в листата за Общински съветници на КП „Продължаваме промяната-Демократична България“  относно оспорване на обявени резултати от избора на кметове и общински съветници в община Омуртаг поради нарушения в различни избирателни секции в района на ОИК Омуртаг.

При проверката за редовност на подадената жалба и след преглед на материалите по настоящото дело, съдът прецени следното:

С определение от  14.11.2023 г. по настоящото дело съдът е оставил жалбата без движение като е указал на жалбоподателката в еднодневен срок от получаване на съобщението да отстрани нередовности по същата като е констатирал, че в същата липсва формулирано искане , т.е. на практика няма петитум, с което жалбоподателката сезира съда за произнасяне съобразно правомощията му по чл.459, ал.10 от ИК.

            Липсва изчерпателно посочване кои решения се атакуват под кой номер и от коя дата на ОИК – Омуртаг, в какво се изразява незаконосъобразността им. Изложени са нарушения в множество СИК в община Омуртаг, които не са конкретизирани, което възпрепятства извършването на съдебен контрол.

Посоченият акт е съобщен  на жалбоподателката в разговор, проведен по телефон на телефонния номер, посочен в жалбата. Съдебен деловодител от АдмСТ е уведомил жалбоподателката   на 14.11.2023 г.   В указания еднодневен срок не  са постъпили уточнения. Предвид посоченото обстоятелство съдът намира, че жалбата е нередовна, което препятства законовата възможност за разглеждането ѝ. На жалбоподателката е разяснено, че при неотстраняване на констатираните нередовности в посочения срок, жалбата ще бъде оставена без разглеждане и производството ще бъде прекратено, следва да се приложат последиците, предвидени в чл.158 ал.3 АПК. Нередовностите не са отстранени на практика.

По изложените съображения и на основание чл. 158 ал.3 АПК във връзка с чл. 459 ал.1 и 2 от Изборния кодекс съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

         

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ Е.Й.Х.-А. в качеството й на кандидат за кмет на Община и кандидат в листата за Общински съветници на КП „Продължаваме промяната-Демократична България“  относно оспорване на обявени резултати от избора на кметове и общински съветници в община Омуртаг поради нарушения в различни избирателни секции в района на ОИК Омуртаг , като нередовна.  

ПРЕКРАТЯВА производството по АД №243 по описа за 2023 година на Административен съд - Търговище.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в седмодневен срок от съобщаването му на страните.   

Преписи от настоящото определение да се връчат на страните.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: