ОПРЕДЕЛЕНИЕ

Търговище, …………

Административният съд - Търговище - III състав, в закрито заседание на шестнадесети ноември две хиляди и двадесет и трета година в състав:

Съдия:

СТОЯН КОЛЕВ

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 242/2023 г. на Административен съд - Търговище, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Производството е по реда на чл. 145 - 178 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), вр. чл. 459, ал. 1 от Изборния кодекс (ИК).

Образувано е по жалбата на Ю.Й.М. *** против Решение № 100/30.10.2023 г. на ОИК - гр. Омуртаг, обл. Търговище в частта относно част пета (в табличен вид) от разроредителната част „Обявява разпределението на заявените предпочитания (преференции) за отделните кандидати по кандидатски листи на партиите, коалициите и местните коалиции и подреждането на кандидетите, както следва“. Оспорването се отнася до ред втори от тази таблица, № на бюлетина - 7, наименование на партия - ПП ГЕРБ, номер в подреждането, собствено, бащино и фамилно име на кандидатите, брой предпочитания. Оспорването е по отношение на обявените за избрани кандидати от листата на ПП „ГЕРБ“, както и по отношение на лицето Т.А. Х.- поставен под №4 от ред втори, касаещ преференциите на ПП ГЕРБ.

При извършена служебна проверка се установи, че по жалба на Б. А. А.-Х., от гр. Омуртаг, общ. Омуртаг, ул. „Църковна“ № 3, вх. б, ет., ап. 34, в качеството ѝ на пълномощник на председателя на политическа партия „Движение за права и свободи“, чрез а..***,  вече е образувано адм.д. № 216/2023 г. по описа на същия съд. С посочената жалба се обжалва същото Решение № 100/30.10.2023 г. на ОИК - гр. Омуртаг, обл. Търговище.

При така установеното съдът намира, че предметът на висящите пред Административен съд -Търговище адм.д № 242 и адм.д. №216 имат връзка помежду си, тъй като имат за предмет обжалването на едно и също Решение на ОИК- Омуртаг, което налага тяхното съединяване за разглеждане в едно производство, с оглед постановяването на общо решение по тях с един и същ правен резултат.

По изложените съображения съдът намира, че са налице предпоставките на чл. 213 ГПК, във връзка с чл. 144 АПК за съединяване на двете дела за съвместно разглеждане в едно производство, като по аргумент на чл. 126, ал. 1 ГПК, във връзка с чл. 144 АПК производството по настоящото дело, като по-късно образувано следва да бъде прекратено. Следва разглеждането на жалба на Ю.Й.М. да продължи в рамките на ад.д. № 216/2023г. по описа на Административен съд -Търговище.

Воден от горното и на основание чл. 213 ГПК, чл.126, ал.1 ГПК, във връзка с чл. 144 АПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИСЪЕДИНЯВА административно дело № 242/2023г. по описа на Административен съд - Търговище към административно дело № 216/2023 г. по описа на Административен съд - Търговище за съвместно разглеждане и решаване в едно общо съдебно производство и постановяване на общо съдебно решение по тях, като общото производство продължава под № 216/2023 г. на същия съд.

ПРЕКРАТЯВА като самостоятелно производството адм. д. № 242/2023г. по описа на Административен съд-гр. Търговище.

Определението не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се изпрати незабавно на жалбоподателя и на Общинска избирателна комисия - Омуртаг на посочените по делото ел. адреси.

 

 

 

 

СЪДИЯ: