ОПРЕДЕЛЕНИЕ

Търговище,.................

Административният съд - Търговище - III състав, в закрито заседание на десети ноември две хиляди и двадесет и трета година в състав:

СЪДИЯ: СТОЯН КОЛЕВ

Като разгледа докладваното от съдия СТОЯН КОЛЕВ административно дело № 20237250700238/2023 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 459, ал. 1 от Изборния кодекс (ИК) и е образувано по жалбата на Ф.Е.М. против Решение № 120/2023 на ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ГРАНТОНОВО.

При проверка редовността на жалбата съдът е констатирал, че същата е нередовна, поради което с разпореждане от 07.11.2023 г. е оставил без движение жалбата на Ф.Е.М. с указания в срок в срок до 09.11.2023 г. да с писмена молба, с препис и за ответника да отстрани нередовностите в жалбата си, като посочи адреса си, в т.ч. и телефон и ел. пощенски адрес; индивидуализира оспорвания от него административен акт с №, дата и орган, който го е постановил (в случая следва да посочи оспорваното от него решение на ОИК). Ако оспорва частично административния акт да посочи в кои части от разпоредителната част го оспорва и по отношение на кои лица; във връзка с предходното ДА МОТИВИРА правния си интерес за оспорване на административния акт, като уточни по какъв начин същия засяга неговите права и законни интереси; да УКАЖЕ в какво се състои незаконосъобразността на същия акт и да формулира надлежно искане към съда. разпореждането е разяснено на Ф.Е.М., че при неотстраняване на нередовностите жалбата ще се остави без разглеждане, а производството по делото ще бъде прекратено.

Определението е съобщено на жалбоподателя по телефона на 07.11.2023 г., видно от отбелязването в списъка на лицата за които е изготвено съобщение. В предоставения на жалбоподателя срок, указанията на съда за привеждане на жалбата в редовност не са били изпълнени.

В изпълнение на възложените му контролни функции настоящият съдебен състав намира, че така депозираната жалба се явява процесуално недопустима по см. на чл. 158, ал. 3 от АПК, във вр. с чл. 150, ал. 1, т. 6 и 7 от АПК, тъй като оспорващият не сочи конкретно в какво се състои незаконосъобразността на оспорения административен акт, както и в какво се състои искането, отправено до съда, в какъвто смисъл са дадените му указания.

Съгласно чл. 459, ал. 6 ИК (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2019 г., в сила от 12.03.2019 г.) сроковете по Административнопроцесуалния кодекс и Гражданския процесуален кодекс за отстраняване на нередовности на жалбата, представяне на писмен отговор по жалбата, представяне на заключение на вещо лице и за призоваване на страните не се прилагат. Съдът може да определи срок за извършване на процесуално действие, който не може да е по-кратък от един ден и по-дълъг от три дни.

В случая в указания срок жалбоподателят не е изпълнил указанията на съда в цялост, което обуславя нередовност на оспорването.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че оспорващият в определения съобразно чл. чл. 459, ал. 6 ИК от съда срок не е отстранил допуснатите в жалбата нередовности, съобразно указанията в разпореждането, т. е. оспорването не съответства на предписаната от закона форма, която от своя страна е една от предпоставките за надлежното упражняване на правото на оспорване.

При това положение настоящият съдебен състав счита, че оспорването е недопустимо поради неотстраняване на нередовностите в жалбата.


10.11.23 г., 16:53 ч.                                                                                                             .

Мотивиран от горното и на основание чл. 158, ал. 3 АПК във вр. с чл. 150, т 6 и 7 АПК, жалбата следва да се остави без разглеждане, а производството по делото следва да се прекрати.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Ф.Е.М. против Решение № 120/2023 на ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ГРАНТОНОВО.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 238/2023 г. по описа на Административен съд - гр. Търговище.

Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, в 7-дневен срок от уведомяването.

СЪДИЯ: