О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                        10.11.2023г.                              гр.Търговище   

                                  

Административен съд- гр.Търговище,                                      

на десети ноември                           две  хиляди и двадесет и трета година,

в закрито заседание в следния състав

 

                                                      Административен съдия :Албена Стефанова,

                                                                                                                                                               

като постави на разглеждане докладваното ад.х.д. № 233 по описа за 2023г. на АС-гр.Търговище, установи следното:

     Производството е по реда на чл.459, ал.1 от ИК.

Образувано е по жалба на С.М.М. *** от МК Съюз на Демократичните сили /НДПС/ против Решение №116/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия /ОИК/-Антоново за избор на кмет на кметство с.Таймище, общ.Антоново.

При извършена от съда служебна проверка за редовност  на жалбата се установи, че в същата  не е посочено  какво е искането към съда, съобразно правомощията на последния по чл.459, ал.10 от ИК, между които не е повторното преброяване на подадените гласове за избор на кмет на община. При така посоченото съдържание на жалбата, същата не отговаря на изискванията на чл.150, ал.1,  т.7 от АПК. Установи се също така, че жалбата е подадена направо до съда, а не чрез ОИК-Антоново и не е в два екземпляра, съгласно изискванията на чл.459, ал.2 от ИК.  

С разпореждане  на съда от 08.11.2023г., на основание чл.158, ал.1 от АПК, жалбата е оставена без движение. С посоченото разпореждане на оспорващия са дадени изрични указания да отстрани гореописаните нередовности в жалбата в срок, съобразно разпоредбата на чл.459, ал.6 от ИК, а именно чрез подаване на писмена молба в съда, постъпила не по-късно до 10.11.2023г. до 10ч. включително. Разпореждането на съда и неговото съдържание са съобщени на С.М.М. на 09.11.2023г. в 9.00ч. на посочения в жалбата от оспорващата телефон.

 До 10.11.2023г., - 16.30ч., включително,  което е след изтичане на дадения от съда срок, в.т.ч и след изтичане на един пълен работен ден -09.11.2023г. и почти втори-10.11.2023г. по делото не е налице постъпила молба от оспорващата М. за отстраняване на нередовностите в жалбата.

Предвид на така установеното съдът приема, че нередовностите в жалбата не са отстранени в срок. По тези съображения съдът намира, че жалбата следва да бъде оставена без разглеждане по същество като нередовна, а производството по делото прекратено.

     Воден от изложеното и на основание  чл.158, ал.3 от АПК, съдът  

ОПРЕДЕЛИ:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на С.М.М. *** от МК Съюз на Демократичните сили /НДПС/ против Решение №116/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия /ОИК/-Антоново за избор на кмет на кметство с.Таймище, общ.Антоново.

 

 ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 233/2023 г. по описа на Административен съд - гр. Търговище.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от неговото съобщаване.

 

 На С.М.М. и на Общинска избирателна комисия/ОИК/-Антоново да се съобщи съдържанието на настоящото определение, като се изпратят и преписи.

 

                                 Административен съдия: