О      П      Р       Е       Д       Е       Л      Н      И      Е

        

Номер                                   2023 година                град Търговище

 

Административен съд –Търговище

На десети ноември             две хиляди двадесет и трета година

в закрито заседание в следния състав:

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕТА ПЕТРОВА

като разгледа докладваното от съдия – докладчика Анета Петрова АД №240 по описа за 2023 година, за да се произнесе, прецени следното:

Производството  е по реда на чл. 459  ал.1  от Изборния кодекс (ИК).

Настоящото производство е образувано по жалба на А.К.М. с адрес ***, кандидат за кмет на с. Стеврек, общ. Антоново от МК „Съюз на демократичните сили“/НДПС/, против Решение №115 от 30.10.2023 г. на ОИК-Антоново.

При проверката за редовност на подадената жалба и след преглед на материалите по настоящото дело, съдът прецени следното:

С Разпореждане №488/08.11.2023г. по настоящото дело съдът е оставил жалбата без движение като е указал на жалбоподателя в еднодневен срок от получаване на съобщението да отстрани следните нередовности по същата:

-        Да посочи искането си към съда за произнасяне по оспореното решение съобразно предвидените в чл. 459 ал.10 ИК законови възможности.

-        Да представи 1 бр.препис на жалбата за връчване на ответника.

-        Да представи доказателство за подаване на жалбата в законния 7-дневен срок/куриерска разписка за подаване на жалбата в куриерската служба/.

Посоченото разпореждане е съобщено на жалбоподателя в разговор, проведен по телефон на телефонния номер, посочен в жалбата. Съдебен деловодител от АдмСТ е уведомил жалбоподателя за това разпореждане на 08.11.2023г. в 09.40 часа. В указания еднодневен срок, изтекъл на 09.11.2023г. в 09.40 часа, а и към момента – 10.11.2023г. 15.30 часа, от жалбоподателя не са постъпили уточнения на жалбата с оглед изправяне на нередовностите по същата. Предвид посоченото обстоятелство съдът намира, че жалбата е нередовна, което препятства законовата възможност за разглеждането ѝ. С оглед даденото в Разпореждане №488/08.11.2023г. разяснение, че при неотстраняване на констатираните нередовности в посочения срок, жалбата ще бъде оставена без разглеждане и производството ще бъде прекратено, следва да се приложат последиците, предвидени в чл.158 ал.3 АПК.

Липсата на представено доказателство за подаване на жалбата в законния 7-дневен срок поставя под въпрос и допустимостта на същата, тъй като е постъпила директно в съда на 07.11.2023г., а срокът за обжалване на решението е изтекъл на 06.11.2023г. Изпращането на жалбата чрез куриер, което се установява от приложения куриерски плик, не е достатъчно да обоснове извода, че същата е подадена в рамките на срока, тъй като липсват посочени данни за датата на подаването ѝ при куриера. 

По изложените съображения и на основание чл. 158 ал.3 АПК във връзка с чл. 459 ал.1 и 2 от Изборния кодекс съдът

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И:

        

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата, подадена от А.К.М. с адрес ***, кандидат за кмет на с. Стеврек, общ. Антоново от МК „Съюз на демократичните сили“/НДПС/, против Решение №115 от 30.10.2023 г. на ОИК-Антоново.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД №240 по описа за 2023 година на Административен съд - Търговище.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в седмодневен срок от съобщаването му на страните : жалбоподателя и ОИК - Антоново.

Преписи от настоящото определение да се връчат на страните.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: