П Р О Т О К О Л

 

Година 2023                                                                       Град Търговище

Административен съд                                                       II състав

На десети ноември                                                              Година 2023

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                          Председател  Анета П.

                                              

                                                                                            

Секретар Ивалина Станкова 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 227 по описа за 2023 година.

На именното повикване в 11:00 часа се явиха:

 

Оспорващият  Д.С.Л., редовно призована, се явява  лично и заявява, че няма да ползва адвокатска защита.  

Ответникът по оспорването ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ – гр. Търговище, редовно призована, се представлява от Д.Й.И.– Председател на ОИК – Търговище съгласно Решение №265/09.11.2023г. на ОИК.

ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ СТРАНИ:

КП БСП ЗА БЪЛГАРИЯ" - Търговище, редовно призована, се представлява от пълномощника Д.К.К., упълномощена редовно от К. П. Н., в качеството ѝ на Председател на Българската социалистическа партия и представляваща коалиция от партии „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“.

ПП ГЕРБ – ТЪРГОВИЩЕ, редово призована, се представлява от П.Й.Д., надлежно преупълномощен от Д. И. Д., в качеството му на пълномощник на Б.М.Б.– Председател и представляващ ПП „ГЕРБ“, съгласно представено по делото пълномощно. 

КПЛЕВИЦАТА!", редовно призована, не изпраща представител.

ПП ВЪЗРАЖДАНЕ", редовно призована, се представлява от К.Ст.С., надлежно упълномощен от К.Т.К., в качеството му на Председател и представляващ ПП „Възраждане“.

ПП ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ"- ГР.ТЪРГОВИЩЕ, редовно призована, не изпраща представител.

КП ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА-ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ", редовно призована, се представлява от С. Х. А., надлежно преупълномощен от Е.И.М., М.И.И.и адв. М.А.Б., в качеството им на пълномощници на законните представители на Коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

Д.Е.П., редовно призована, не се явява и не изпраща представител.

С.И.С., редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

С.Х.З., редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

                                       

По даване ход на делото:

            Оспорващата Д.Л.: Да се даде ход на делото.

            Г-жа Д.И.: Да се даде ход на делото.

            Г-жа Д.К.: Да се даде ход на делото.

            Г-н П.Д.: Да се даде ход на делото.

            Г-н К.С.: Да се даде ход на делото.

            Г-н С. А.: Да се даде ход на делото.

 

            Съдът намира, че с оглед редовното призоваване на страните по делото липсват процесуалните предпоставки за даване ход на същото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва делото:

Делото е образувано по жалба на Д.С.Л. с адрес ***, в качеството ѝ на кандидат за общински съветник от листата на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“, регистрирана от ОИК Търговище с Решение 70-Търговище/25.09.2023г., против Решение № 254 /30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия – Търговище, с което са обявени резултатите от избори за общински съветници в община Търговище, проведени на 29.10.2023 г., В ЧАСТТА МУ по т.III. Брой мандати, които се разпределят между партиите, коалициите и местните коалиции, получили гласове не по-малко от общинската избирателна квота, а именно от 1.IV до 1.VI, относно разпределените мандати за партии, разпределянето на заявените преференции за отделните кандидати на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” и относно имената на избраните общински съветници по партии, коалиции и местни коалиции.

След направена служебна справка в САС „Съдебно деловодство“ относно образуваните в АдмСТ дела съдът установи, че срещу оспореното по настоящото дело Решение №254/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия - Търговище, с което са обявени резултатите от избори за общински съветници в община Търговище, проведени на 29.10.2023 г., са образувани общо 5 броя дела по жалби на различни лица – кандидати за общински съветници, както следва: АД №224/2023г., АД №225/2023г., АД №226/2023г., АД №227/2023г. и АД №229/2023г., които са разпределени на случаен принцип на различни съдии – докладчици. Жалбоподателите по всички дела оспорват едно и също решение в една и съща негова част : т.III. Брой мандати, които се разпределят между партиите, коалициите и местните коалиции, получили гласове не по-малко от общинската избирателна квота, а именно от 1.IV до 1.VI, относно разпределените мандати за партии, разпределянето на заявените преференции за отделните кандидати на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” и относно имената на избраните общински съветници по партии, коалиции и местни коалиции.

От изложените данни следва, че настоящото дело и АД №224/2023г.на АдмСТ, имат връзка помежду си относно предмета на оспорване. При това положение съдът намира за налични предпоставките на чл. 213 предл.второ от ГПК, приложим субсидиарно в административния процес съгласно чл. 144 АПК, за съединяване на жалбите по тези дела за разглеждане в едно производство с оглед постановяване на общо решение. По аналогия с чл.126, ал.1 от ГПК във връзка с чл.144 от АПК производството по настоящото дело, което е образувано по-късно, следва да бъде съединено към първото образувано дело от посочените дела, а именно: АД № 214/2023г., и АД №227/2023г., следва да бъде прекратено като отделно и самостоятелно производство с оглед отразяването му в деловодните книги на съда. Съединяването на двете жалби в едно производство би обезпечило постановяването на едно съдебно решение, съдържащо непротиворечив правен резултат по отношение на оспореното решение на ОИК, като по този начин се гарантира и възможността за изпълнение на съдебното решение при липсата на взаимно изключващи се диспозитиви на различните съдебни решения.

Поради изложените съображения и на основание чл. 213 ГПК във връзка с чл. 144 АПК, съдът

                                                          

О П Р Е Д Е Л И:

№ 158

 

СЪЕДИНЯВА административно дело №227/2023г. по описа на Административен съд – Търговище и административно дело № 224/2023г. по описа на Административен съд – Търговище за съвместно разглеждане и решаване в едно съдебно производство, което производството да продължи под номера на по – рано образуваното дело – №224/2023г. по описа на Административен съд – Търговище.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 227/2023 г. на Административен съд – Търговище.

Определението не подлежи на обжалване.

На неявилите се страни да се изпратят съобщения с препис от настоящото протоколно определението. 

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11: 15  часа.

 

 

 

Председател:

 

 

Секретар: