ОПРЕДЕЛЕНИЕ

Търговище,

Административният съд - Търговище - III състав, в закрито заседание на десети ноември две хиляди и двадесет и трета година в състав:

СЪДИЯ: СТОЯН КОЛЕВ

като разгледа докладваното от съдията административно дело №                                        242/2023 г на

Административен съд - Търговище, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 459, ал. 1 от Изборния кодекс (ИК).

Образувано е по жалбата на Ю.Й.М. *** против Решение №100/30.10.2023 г. на ОИК - гр. Омуртаг, обл. Търговище в частта относно част пета (в табличен вид) от разроредителната част „Обявява разпределението на заявените предпочитания (преференции) за отделните кандидати по кандидатски листи на партиите, коалициите и местните коалиции и подреждането на кандидетите, както следва". Оспорването се отнася до ред втори от тази таблица, № на бюлетина - 7, наименование на партия - ПП ГЕРБ, номер в подреждането, собствено, бащино и фамилно име на кандидатите, брой предпочитания. Оспорването е по отношение на лицето Т. А. Х.- поставен под №4 от ред втори, касаещ преференциите на ПП ГЕРБ.

От страна на ответника следва да бъде изискана административната преписка по постановяване на Решение № 100/30.10.2023 г. на ОИК - гр. Омуртаг, заедно със списъка на кандидатите за общински съветници предложени от ПП ГЕРБ с посочване на преференциалните номера, както и протокола на ОИК касаещ изборите за общински съветници.

Съдът като взе предвид, че жалбата предмет на настоящото дело се явява допустима, като подадена от лице с правен интерес, срещу подлежащ на оспорване акт, пред надлежния съд и в законоустановения срок, като отговаря и на изискванията на чл. 150 и чл. 151 АПК, намира че производството по делото следва да се насрочи за разглеждане в открито съдебно заседание, като се конституират страните по спора и на същите се укаже доказателствената тежест, която носят.

Предвид гореизложеното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

КОНСТИТУИРА като страни в производството:

-    жалбоподател - Ю.Й.М.,***;

-    ответник - Общинска избирателна комисия - Омуртаг и

-    заинтересовани лица

1.   Политическа партия „ГЕРБ" и

2.    Т. А. Х..

НАСРОЧВА производството по адм.д. № 242/2023г. в открито съдебно заседание на 14.11.2023г. от 13,30ч., за която дата незабавно да се призоват страните включително и по посочените телефони и ел. пощенски адреси.

УКАЗВА на жалбоподателя, че носи доказателствената тежест за установяване на изложените в жалбата твърдения, в т.ч. фактите и обстоятелствата обуславящи на наличие на нарушения на

изборните правила, на тези обуславящи нарушаване на материалния закон.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателя в срок до откритото съдебно заседание да представи доказателствата, с които разполага и да направи всичките си доказателствени искания.


10.11.23 г., 10:36 ч.                                                                                                              .

УКАЗВА на ответника, че носи доказателствената тежест за установяване на фактическите

основания за постановяване на оспорения административен акт.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на ответника, в срок до откритото съдебно заседание да депозира отговор по жалбата и да направи всичките си доказателствени искания.

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в срок до 17.00 ч. на 13.11.2023 г. да депозира административната преписка по издаване на оспореното Решение №100/30.10.2023 г. на ОИК - гр. Омуртаг, списък на регистрираните кандидати за общински съветници предложени от ПП ГЕРБ с посочване на преференциалните им номера и протокола от общинската избирателна комисия за избиране на

общински съветници.

Преписи от жалбата и уточняващата я молба да се връчат на ответника и заинтересованите страни.

СЪДИЯ: