ОПРЕДЕЛЕНИЕ

Търговище,.................

Административният съд - Търговище - III състав, в закрито заседание на десети ноември две хиляди и двадесет и трета година в състав:

СЪДИЯ: СТОЯН КОЛЕВ

Като разгледа докладваното от съдия СТОЯН КОЛЕВ административно дело № 20237250700226 / 2023 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 459, ал. 1 ИК.

Образувано е по жалба Ф. м. Е., в качеството й на кандидат за общински съветник от кандидатската листа на КП „БСП за България" и упълномощен представител на КП „БСП за България" против Решение №254/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия - Търговище, с което са обявени резултатите от избори за общински съветници в община Търговище, проведени на 29.10.2023 г., В ЧАСТТА МУ по т. Ill. Брой мандати, които се разпределят между партиите, коалициите и местните коалиции, получили гласове не по-малко от общинската избирателна квота, а именно от 1.IV до 1.VI, относно разпределените мандати за партии, разпределянето на заявените преференции за отделните кандидати на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” и относно имената на избраните общински съветници по партии, коалиции и местни коалиции.

При извършена служебна проверка се установи, че по жалба на п.м.п., ЕГН-****** 8309, подадена в качеството му на кандидат за общински съветник от кандидатската листа на КП „БСП за България" пред Административен съд-Търговище вече е образувано адм.д. №224/2023г. по описа на същия съд. С посочената жалба се обжалва същото Решение № 254/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия - Търговище и в същата му част, а именно по т.Ш. Брой мандати, които се разпределят между партиите, коалициите и местните коалиции, получили гласове не по-малко от общинската избирателна квота, а именно от 1.IV до 1.VI, относно разпределените мандати за партии, разпределянето на заявените преференции за отделните кандидати на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” и относно имената на избраните общински съветници по партии, коалиции и местни коалиции.

При така установеното съдът намира, че предметът на висящите пред Административен съд -Търговище адм.д № 224 и адм.д. № 226 имат връзка помежду си, тъй като имат за предмет обжалването на едно и също Решение на ОИК-Търговище, в една и съща негова част, което налага тяхното съединяване за разглеждане в едно производство, с оглед постановяването на общо решение по тях с един и същ правен резултат.

По изложените съображения съдът намира, че са налице предпоставките на чл. 213 ГПК, във връзка с чл. 144 АПК за съединяване на двете дела за съвместно разглеждане в едно производство, като по аргумент на чл. 126, ал. 1 ГПК, във връзка с чл. 144 АПК производството по настоящото дело, като по-късно образувано следва да бъде прекратено. Следва разглеждането на жалба на Ф. м. Е. да продължи в рамките на ад.д. №224/2023г. по описа на Административен съд -Търговище.

Воден от горното и на основание чл. 213 ГПК, чл.126, ал.1 ГПК, във връзка с чл. 144 АПК,

съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИСЪЕДИНЯВА административно дело № 226/2023г. по описа на Административен съд - Търговище към административно дело № 224/2023 г. по описа на Административен съд - Търговище за

съвместно разглеждане и решаване в едно общо съдебно производство и постановяване на общо съдебно решение по тях, като общото производство продължава под № 224/2023 г. на същия съд.

ПРЕКРАТЯВА като самостоятелно производството по №226/2023г. по описа на Административен съд-гр. Търговище.

Определението не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се изпрати незабавно на жалбоподателя и на Общинска избирателна комисия - Търговище на посочените по делото ел.адреси.

СЪДИЯ: