О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                        09.11.2023г.                              гр.Търговище   

                                  

Административен съд- гр.Търговище,                                      

на девети ноември                           две  хиляди и двадесет и трета година,

в закрито заседание в следния състав

 

                                                      Административен съдия :Албена Стефанова,

                                                                                                                                                               

като постави на разглеждане докладваното ад.х.д. № 221 по описа за 2023г. на АС-гр.Търговище, установи следното:

     Производството е по реда на чл.459, ал.1 от ИК.

Образувано е по жалба на Е.М.А. ***  като кандидат за Кмет на Община Антоново от МК „Съюз на демократичните сили“ /НДПС/ против Решение №106/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия/ОИК/-Антоново за избор на Кмет на Община Антоново.

При извършена от съда служебна проверка се установи, че оспореното от  Е.М.А. Решение №106/30.10.2023г. на ОИК-Антоново не е за избор на Кмет на Община Антоново, а за избор на общински съветници на Община Антоново. В жалбата също така не е посочено и какво е искането към съда, съобразно правомощията на последния по чл.459, ал.10 от ИК, между които не е повторното преброяване на подадените гласове за избор на кмет на община. При така посоченото съдържание на жалбата, същата не отговаря на изискванията на чл.150, ал.1, т.5 и т.7 от АПК.

С разпореждане  на съда от 06.11.2023г., на основание чл.158, ал.1 от АПК, жалбата е оставена без движение като на оспорващия са дадени изрични указания да отстрани гореописаните нередовности в жалбата в срок, съобразно разпоредбата на чл.459, ал.6 от ИК, а именно до 24 часа от получаване на съобщението затова. Съобщението е изпратено на събрания и посочен в хода на делото ел.адрес на Е.М.А. от Общинската избирателна комисия -Антоново. Разпореждането на съда е получено от Е.М.А. на 07.11.2023г. в 12.03ч., съгласно приложеното по делото потвърждение/стр.15 от делото/.

До 09.11.2023г., - 14.00ч., включително,  което е след изтичане на дадения от съда срок, в.т.ч и след изтичане на един пълен работен ден -08.11.2023г., по делото не е налице постъпила молба от оспорващия А. за отстраняване на нередовностите в жалбата.

Предвид на така установеното съдът приема, че нередовностите в жалбата не са отстранени в срок. По тези съображения съдът намира, че жалбата следва да бъде оставена без разглеждане по същество като нередовна, а производството по делото прекратено.

     Воден от изложеното и на основание  чл.158, ал.3 от АПК, съдът  

 

ОПРЕДЕЛИ:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Е.М.А. ***  като кандидат за Кмет на Община Антоново от МК „Съюз на демократичните сили“ /НДПС/  против посоченото в жалбата Решение №106/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия/ОИК/-Антоново за избор на Кмет на Община Антоново.

 

 ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 221/2023 г. по описа на Административен съд - гр. Търговище.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от неговото съобщаване.

 

 На Е.М.А. *** и на Общинска избирателна комисия/ОИК/-Антоново да се изпратят преписи от настоящото определение.

 

                                 Административен съдия: