О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                      09.11.2023 година, град Търговище

 

Административен  съд                                                                                     първи състав

На  девети ноември                                                                                           2023 година

В закрито заседание в следния състав:   

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТОДОРОВА

                                                                              

Като разгледа докладваното от  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

АД № 224 по описа за 2023 година, за да се произнесе, взе предвид следното

 

Производството е по реда на чл.459, ал.1 от ИК.

   Образувано е по жалба на П.М.П., в качеството му на кандидат за общински съветник от листата на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“, регистрирана от ОИК – Търговище с Решение №70-Търговище/25.09.2023г., против Решение №254/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия - Търговище, с което са обявени резултатите от избори за общински съветници в община Търговище, проведени на 29.10.2023 г., в ЧАСТТА МУ по т.III. Брой мандати, които се разпределят между партиите, коалициите и местните коалиции, получили гласове не по-малко от общинската избирателна квота, а именно от 1.IV до 1.VI, относно разпределените мандати за партии, разпределянето на заявените преференции за отделните кандидати на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” и относно имената на избраните общински съветници по партии, коалиции и местни коалиции.

   След извършване на проверка за редовност на постъпилата жалба съдът установи, че същата отговаря на изискванията на чл. 459 ал.1 и ал.2 ИК. Жалбата е подадена от лице, което е регистрирано като кандидат за общински съветник от КП, регистрирана за участие в местните избори в ОИК – Търговище, поради което попада в кръга на активно легитимираните лица по чл. 459 ал.1 ИК. Жалбата е подадена в рамките на 7-дневния срок за обжалване на оспорения административен акт, предвид датата на обявяването му – 30.10.2023г.  и датата на входиране на жалбата в ОИК – Търговище на 06.11.2023г.  При така направената констатация за редовност и допустимост на жалбата следва да се насрочи открито съдебно заседание за разглеждането ѝ с призоваване на оспорващата и ОИК – Търговище като ответник по оспорването, както и на заинтересованите страни: партиите, коалициите и местните коалиции, получили гласове не по-малко от общинската избирателна квота, както и избраните общински съветници от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“.

            Водим от горното и на основание чл.459 ал.5 ИК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

КОНСТИТУИРА като страни в настоящото производство:

 

Жалбоподател: П.М.П., в качеството на кандидат за общински съветник от листата на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ.

 

Ответник по жалбата: Общинска избирателна комисия-Търговище.

 

Заинтересовани страни:

1.КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

2.ПП „ГЕРБ“

3.КП „ЛЕВИЦАТА!“

4.ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ“

5.ПП „Движение за права и свободи“

6.КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА - ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛБГАРИЯ“

7. Десислава Евгениева Петрова

8. Светослав Иванов Стефанов

9. Светослав Христов Загоров.

 

УКАЗВА на ответника по оспорването, че носи тежестта на доказване, че оспореното Решение е издадено от компетентен орган и при спазване на процесуалните правила, както и тежестта на доказване на фактическите основания, на които е издадено оспореното решение.

УКАЗВА на жалбоподателя, че в негова тежест е да установи фактите, на които основава исканията и възраженията си.

НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито съдебно заседание на                                       14.11.2023 г. от 09.30 ч. в Зала №4 на Съдебна палата - Търговище, за която дата да се призоват страните.

Страните да се призоват на посочените по делото ел.адреси и телефони.

 Препис от определението да се изпрати на страните.

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: