О      П      Р       Е       Д       Е       Л      Н      И      Е

        

Номер                                   2023 година                град Търговище

 

Административен съд –Търговище

На осми ноември                две хиляди двадесет и трета година

в закрито заседание в следния състав:

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕТА ПЕТРОВА

като разгледа докладваното от съдия – докладчика Анета Петрова АД №222 по описа за 2023 година, за да се произнесе, прецени следното:

Производството  е по реда на чл. 459, ал.1  от Изборния кодекс (ИК).

Настоящото производство е образувано по жалба на И.Н.В. *** с ЕГН – **********, подадена в качеството му на водач на листа за общински съветници в Община Опака от Коалиция „Алтернативата на гражданите“, против Решение от 30.10.2023г. на ОИК – Опака за определяне на резултатите от изборите за общински съветници в Община Опака.

При проверката за допустимост на подадената жалба и след преглед на материалите по настоящото дело, съдът прецени следното:

От очертания в жалбата предмет и от приложените по постъпилата преписка документи следва, че предмет на оспорване е Решение №78-МИ/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия - Опака относно обявяване имената на избраните общински съветници по партии и коалиции. С оспореното решение е определена общинската избирателна квота, разпределени са мандатите за общински съветници между партиите, коалициите и местните коалиции, получили гласове не по – малко от общинската избирателна квота, обявено е разпределението на заявените предпочитания/преференции/за отделните кандидати по кандидатските листи на партиите, коалициите и местните коалиции, получили мандати, и са обявени имената на избраните общински съветници по партии, коалиции и местни коалиции. Решението е публикувано на 30.10.2023г. в 10:57 часа, видно от интернет - страницата на ОИК – Опака.

При преглед на оспореното решение става ясно, че жалбоподателят И.Н.В. *** с ЕГН – ********** е обявен за избран общински съветник в Община Опака от Коалиция „Алтернативата на гражданите“ като е вписан под т.3 от списъка по т. VI от решението, в който са обявявени имената на избраните общински съветници по партии, коалиции и местни коалиции. От наличната по делото справка за класиране според преференциите за избиране на общински съветници на Община Опака /л.21 -23 от делото/се установява, че И.Н.В. е получил най – голям брой преференции – 122 /22 конкретно дадени за неговата кандидатура и 100 получени предвид заеманото от него първо място в листата на кандидатите от коалицията/. Разпределените на Коалиция „Алтернативата на гражданите“ 2 бр. мандати и първата позиция на жалбоподателя в подреждането по получени преференции от кандидатите в листата, обосновават категорично включването му в списъка на избраните общински съветници на Община Опака.

Съдът обсъди гореизложените данни с оглед установяване наличие на правен интерес за жалбоподателя да оспорва Решение №78-МИ/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия - Опака относно обявяване имената на избраните общински съветници по партии и коалиции. Разпоредбата на чл. 459 ал.1 ИК посочва лицата, активно легитимирани да оспорват решенията на общинската избирателна комисия за определяне на резултатите от изборите, каквото е и оспореното с жалбата решение. Изчерпателното изброяване на тези лица включва : всеки кандидат за общински съветник или кмет, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати за съответния вид избор. Действително жалбоподателят е бил кандидат за общински съветник, но след приключване на проведения избор той вече е обявен за избран общински съветник. Подавайки жалбата по настоящото дело, същият не се е легитимирал и като представител на партия или коалиция, от името на която оспорва изборните резултати. В посоченото от него качество на „водач на листа за общински съветници“ същият няма процесуалната легитимация да оспорва решение на ОИК за обявяване на изборни резултати.

При направените констатации съдът намира, че жалбоподателят И.Н.В. няма правен интерес от подаване на жалба срещу Решение №78-МИ/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия – Опака. Въпреки специалната регламентация в ИК на съдебното производство по обжалване на решенията за обявяване на изборните резултати, не може да се изключи приложението на основните принципи и правила на АПК, едно от които е заложено в нормата на чл. 159, т. 4 от АПК, изискваща жалбоподателят да има правен интерес от оспорването. Наличието на правен интерес се извлича от разпоредбата на чл. 147, ал. 1 от АПК „Право на оспорване“, съгласно която право да оспорват административния акт имат гражданите и организациите, чиито права, свободи или законни интереси са нарушени или застрашени от него или за които той поражда задължения. Оспореното от жалбоподателя решение не нарушава или застрашава негови права или интереси, а напротив, по силата на същото е постигната преследваната с кандидатирането му за общински съветник цел. В аналогичен смисъл е и Определение № 16410 от 3.12.2019 г. на ВАС по адм. д. № 13832/2019 г., IV о. Ето защо съдът намира, че жалбата следва да бъде оставена без разглеждане като недопустима поради липса на правен интерес за оспорващия и производството по делото да бъде прекратено.

По изложените съображения и на основание чл. 159 т. 4 от АПК във връзка с чл. 459 ал.1 от Изборния кодекс съдът

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И:

        

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата, подадена от И.Н.В. *** с ЕГН – **********, в качеството му на водач на листа за общински съветници в Община Опака от Коалиция „Алтернативата на гражданите“, против Решение №78-МИ от 30.10.2023г. на ОИК – Опака за определяне на резултатите от изборите за общински съветници в Община Опака.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД №222 по описа за 2023 година на Административен съд - Търговище.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в седмодневен срок от съобщаването му на страните : жалбоподателя и ОИК - Опака.

Преписи от настоящото определение да се връчат на страните.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: