О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                                  07.11.2023г.                              гр.Търговище   

                                  

Административен съд- гр.Търговище,                                      

на седми ноември                            две  хиляди и двадесет и трета година,

в закрито заседание в следния състав

 

                                                      Административен съдия :Албена Стефанова,

                                                                                                                                                               

като постави на разглеждане докладваното ад.х.д. № 217 по описа за 2023г. на АС-гр.Търговище, установи следното:

     Делото е образувано по жалба на обективно съединените в нея оспорвания на А. В. А. с ЕГН-**********, А.Д.Ц. с ЕГН-**********, Д.П.Е. с ЕГН-********** и Н.Н.В. с ЕГН-********** в качеството им на регистрирани кандидати, издигнати от ПП ГЕРБ за общински съветници на Община Опака против Решение на Общинска избирателна комисия-Опака за избор на общински съветници за Община Опака.

С оглед на това, че в жалбата от страна на оспорващите не се сочи номера и датата на Решението на ОИК-Опака, което се обжалва, като е неясна и волята на оспорващите, в коя част решението се обжалва и какво е искането към съда  с Разпореждане на съда №456/ 03.11.2023г., на основание чл.158, ал.1 от АПК, жалбата е оставена без движение и на оспорващите са дадени изрични указания за отстраняване на описаните в разпореждането нередовности в жалбата. Предвид разпоредбата на чл.459, ал.6 от ИК на оспорващите е даден срок до 06.11.2023г.-12ч. за отстраняване на нередовностите.

Разпореждането е получено на ел. адрес от оспорващата А. В. А. на 03.11.2023г. в 13.32ч., от оспорващия А.Д.Ц. на 03.11.2023г. в 13.38ч., от оспорващата Д.П.Е. на 03.11.2023г. в 13.42ч и от оспорващата Н.Н.В. на 03.11.2023г. в 13.48ч.

На 06.11.2023г. до края на работния ден, от страна на оспорващите А. В. А., А.Д.Ц. и Н.Н.В. не са постъпили молби за отстраняване на нередовностите по жалбата по отношение на оспорванията им. На 06.11.2023г. по делото е постъпила молба за отстраняване на нередовности само от Д.П.Е., а именно молба с вх.№2078/06.11.2023г. Посочената молба е подписана единствено от оспорващата Д.П.Е.. В молбата се уточнява, че се оспорва Решение №78/30.10.2023г. на ОИК-Опака в частта на разпределението на заявените предпочитания за кандидатите по кандидатската листа на  ПП ГЕРБ, получила два мандата.

Предвид на така установеното съдът приема, че нередовността в жалбата по отношение на оспорващите А. В. А., А.Д.Ц. и Н.Н.В.  не е отстранена в срок. По тези съображения съдът намира, че жалбата в частта на оспорванията на А. В. А., А.Д.Ц. и Н.Н.В., подадена в качеството им на регистрирани кандидати, издигнати от ПП ГЕРБ за общински съветници на Община Опака следва да бъде оставена без разглеждане като нередовна, а производството по делото в тази му част прекратено.

По отношение на оспорването в жалбата на Д.П.Е. в качеството и на регистриран кандидат, издигнат от ПП ГЕРБ за общински съветници за Община Опака, съдът приема нередовностите в жалбата за отстранени и жалбата в тази и част за редовна. По насрочване разглеждането на последната, съдът ще се произнесе с отделен нарочен акт.

     Воден от изложеното и на основание  чл.158, ал.3 от АПК, чл.459 от ИК, съдът  

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата в частта на оспорванията на А. В. А. с ЕГН-**********, А.Д.Ц. с ЕГН********** и Н.Н.В. с ЕГН**********, подадени в качеството им на регистрирани кандидати, издигнати от ПП ГЕРБ за общински съветници на Община Опака против Решение на Общинска избирателна комисия-Опака за избор на общински съветници за Община Опака.

 

 ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 217/2023 г. по описа на Административен съд - гр. Търговище в тази му част.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от неговото съобщаване.

 

 На А. В. А., А.Д.Ц., Н.Н.В. и ОИК-Опака да се изпратят преписи от настоящото определение на посочените по делото ел. адреси.

 

                                                    Административен съдия: