О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Номер №                               07.11.2023 г.                          град  Търговище                    

                                    

Административен съд гр.Търговище,                                           втори състав,

на  седми ноември                                     две хиляди двадесет и трета година,

в закрито заседание, в следния състав:

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:АНЕТА ПЕТРОВА                                                                                                                                                           

като разгледа докладваното от председателя адм.д. № 227 по описа за 2023г. на АС-гр.Търговище, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.459, ал.1 от ИК.

   Образувано е по жалба на Д.С.Л. с адрес ***, в качеството ѝ на кандидат за общински съветник от листата на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“, регистрирана от ОИК – Търговище с Решение №70-Търговище/25.09.2023г., против Решение №254/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия - Търговище, с което са обявени резултатите от избори за общински съветници в община Търговище, проведени на 29.10.2023 г., В ЧАСТТА МУ по т.III. Брой мандати, които се разпределят между партиите, коалициите и местните коалиции, получили гласове не по-малко от общинската избирателна квота, а именно от 1.IV до 1.VI, относно разпределените мандати за партии, разпределянето на заявените преференции за отделните кандидати на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” и относно имената на избраните общински съветници по партии, коалиции и местни коалиции.

  След извършване на проверка за редовност на постъпилата жалба съдът установи, че същата отговаря на изискванията на чл. 459 ал.1 и ал.2 ИК, подадена е чрез ОИК – Търговище до АдмСТ, който е компетентен да я разгледа. Жалбата е подадена от лице, което е регистрирано като кандидат за общински съветник от КП, регистрирана за участие в местните избори в ОИК – Търговище, поради което попада в кръга на активно легитимираните лица по чл. 459 ал.1 ИК. Жалбата е подадена в рамките на 7-дневния срок за обжалване на оспорения административен акт, предвид датата на обявяването му – 30.10.2023г.в 18.36 часа, и датата на входиране на жалбата в ОИК – Търговище на 06.11.2023г. в 14.35 часа. При така направената констатация за редовност и допустимост на жалбата следва да се насрочи открито съдебно заседание за разглеждането ѝ с призоваване на оспорващата и ОИК – Търговище като ответник по оспорването, както и на заинтересованите страни: партиите, коалициите и местните коалиции, получили гласове не по-малко от общинската избирателна квота, както и избраните общински съветници от КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“.

          

          

         По допускане на направените в жалбата доказателствени искания съдът ще се произнесе в насроченото съдебно заседание, тъй като към момента не са ясни мотивите, поради които се иска събиране на свидетелски показания.

         Воден от горното и на основание чл.459 ал.5 ИК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

КОНСТИТУИРА като страни в настоящото производство:

 

ОСПОРВАЩ/жалбоподател: Д.С.Л.  с адрес ***, в качеството ѝ на кандидат за общински съветник от листата на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“, регистрирана от ОИК – Търговище с решение №70-Търговище/25.09.2023г.

Ответник по оспорването: Общинска избирателна комисия-Търговище.

Заинтересована страни:

1.КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

2.ПП „ГЕРБ“

3.КП „ЛЕВИЦАТА!“

4.ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ“

5.ПП „Движение за права и свободи“

6.КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА - ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛБГАРИЯ“

7. Десислава Евгениева Петрова

8. Светослав Иванов Стефанов

9. Светослав Христов Загоров.

 

НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито съдебно заседание на                                       10.11.2023 г. от 11.00 ч. в Зала №4 на Съдебна палата - Търговище, за която дата да се призоват страните.

  СЪОБЩАВА на страните следния проект на доклад по делото :

1.     С жалбата се оспорва Решение №254/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия - Търговище, с което са обявени резултатите от избори за общински съветници в община Търговище, проведени на 29.10.2023 г., В ЧАСТТА МУ по т.III. Брой мандати, които се разпределят между партиите, коалициите и местните коалиции, получили гласове не по-малко от общинската избирателна квота, а именно от 1.IV до 1.VI, относно разпределените мандати за партии, разпределянето на заявените преференции за отделните кандидати на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” и относно имената на избраните общински съветници по партии, коалиции и местни коалиции. Изтъква твърдение за допуснати множество фактически грешки при преброяването и отчитането на валидността на вота в насока, правилността на отбелязване върху бюлетините на знаците “X” и “V” от секционните комисии по отношение на определяне действителни/недействителни гласове, както и вотът с отбелязано предпочитание, по-конкретно на преференциалния вот за кандидатурата на жалбоподателката. Изтъкват се допуснати нарушения на изборния процес в СИК 253500098, с. Стража - КП „БСП за България“, касаещи правилното броене на бюлетините и отчитането на действителните такива като счита, че в протокола на СИК е занижен броя на действителните класове за КП „БСП за България“ Сочи некоректно попълване на протокола на СИК, тъй като на стр. 5 от същия имало поправки, които не били отразени в предназначеното за това поле на стр. 11.

2.     УКАЗВА на ответника по оспорването, че носи тежестта на доказване, че оспореното Решение е издадено от компетентен орган и при спазване на процесуалните правила, както и тежестта на доказване на фактическите основания, на които е издадено оспореното решение.

УКАЗВА на оспорващата, че в нейна тежест е да установи фактите, на които основава исканията и възраженията си.

 

ДАВА възможност на страните да изложат становища.

 

ИЗИСКВА от Общинска избирателна комисия-Търговище да представи по делото в срок от един ден, но не по - късно от 17.00 часа на 08.11.2023г. официални преписи на оспореното Решение №254/ 30.10.2023г. за обявяване на резултата от изборите за общински съветници в община Търговище на ОИК – Търговище, на Решение на ОИК №70 - Търговище/25.09.2023г. за регистрация на кандидатска листа за общински съветници по предложение на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“, на Протокол на СИК в ИС 253500098 - село Стража - за избор на общински съветници, и всички относими към предмета на настоящия спор документи.

 

ЗАДЪЛЖАВА Общинска избирателна комисия-Търговище да представи по делото в срок от един ден, но не по - късно от 17.00 часа на 08.11.2023г. информация за електронните адреси, телефонни номера и адресните регистрации на конституираните страни с оглед призоваването им по делото.

Призоваването да стане на посочените от страните по делото ел.адреси и телефони.

 Препис от определението да се изпрати на страните.

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: