П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                        Град Търговище

            Административен съд                                                        V състав

На двадесети декември                                                     Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар  Гергана Бачева  

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 183 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 13:00 часа се явиха:

 

ОспорващХЕРБА БИЗНЕС КОНСУЛТ“ ЕООД, представлявано от управителя Й. Б., редовно уведомен, не се явява и не изпраща представител.

Ответникът Директор на Дирекция ОДОП – Варна, редовно уведомен, не се явява и не изпраща представител.

Постъпило е писмена молба с вх. № 2247/20.12.2022 г. от гл. юрк. И.Н., процесуален представител, за даване ход на делото в нейно отсъствие, становище по доказателства и искане за присъждане на юрисконсултско възнаграждение.

За контролиращата страна – Окръжна прокуратура гр. Търговище, редовно призовани се явява прокурор Мартин Александров.

 

            По даване ход на делото:

 

            Прокурорът: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО  и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

Делото е отложено във вр. със становище по направено оспорване автентичността и съдържание на приложени документи от жалбоподателя по делото. 

На жалбоподателя е указано, че следва с писмена молба да заяви ще се ползва ли от оспорени документи от процесуалния представител на административния орган, което жалбоподателят не е изпълнил.

В тази връзка се счита, че производството по реда на чл. 193 ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК, във вр. с пар. 2 от ДОПК не следва да бъде откривано производство по оспорване.

 

            Прокурорът: В случая жалбоподателя има право да направи заявления дали ще се ползва от тези документи за нуждите на настоящото производство, но това е негово право. Щом не се е възползвал щом те е възразил становище, следва да се приеме, че не желае да се възползва, въпреки, че не може да се кредитира изрично липсата на изявление за отказ.  При правилата на настоящото производство следва да се приеме, че не се оспорва на този етап. Други доказателства няма да сочим.      

           

С оглед изявлението на явилата се страна, че други доказателства няма да сочи, съдът счете делото за разяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

Прокурорът: В действителност с издадения ревизионен акт, с който са установени задължения по отношение на дружеството Херба бизнес консулт“ ЕООД е издаден при спазване на процесуалните правила. Не са допуснати нарушения при установяване констатиране на нарушението по време на протеклото ревизионно производството. Несъмнено, изтъкнатите в жалбата, с която е оспорен акта пред Административен съд-Търговище, вече са били предмет на подобна жалба, с която е оспорен ревизионният акт по административен ред пред директор дирекция „Обжалване“ на ТД на НАП-Варна. Със съответни аргументи са отхвърлени направените възражения и в настоящото производство не са представени някакви доказателства или не се достига до някаква промяна на фактическата обстановка така, както е обсъдена в ревизионния акт. Несъмнено става ясно, че в рамките на ревизионното производство е установено, че по фактури, издадени от две юридически лица, с които са начислени и е приспаднат данъчен кредит от Херба бизнес консулт“ ЕООД липсват доказателства за осъществени реални такива доставки. В хода на ревизионното производство, ревизиращият орган е изпратил съответните писма, извършил е насрещни проверки и са установени фактите, първо, че въпросните фактури не са включени в дневниците за продажби на двете юридически лица и на второ място, липсват каквито и да е било документи, доказващи реално извършената сделка. Всички тези обстоятелства, така накратко маркирани, ни карат да приемем, че поради липсата на допуснати нарушения в ревизионното производство при издаване на ревизионния акт, както при липсата на допуснати нарушения по приложението на материалния закон, ревизионният акт следва да бъде потвърден, като жалбата  бъде отхвърлена.

 

Съдът счете делото за разяснено и обяви устните състезания за приключени, кат удава възможност на страните да представят писмени бележки в срок до 04.01.2023 г.

 

В законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:17 часа.

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: