П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2022                                                                        Град Търговище

Административен съд                                                        ІV състав

на четиринадесети декември                                            Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар Стоянка Иванова

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 140 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 14:00 часа се явиха:

 

За оспорващия ЗК "Възход – 94“, предст. от председателя Г. Симеонов, редовно уведомен, се явява лично председателят С. и а.. С.С. ***, надлежно упълномощен от преди и приет от съда. 

Ответникът Тръжна комисия, назначена със Заповед № РД-04-148/21.07.2022 г. на директора на ОДЗ - Търговище, редовно уведомени, се представлява от  юрк. К.Д., надлежно упълномощен от преди и приет от съда.

Заинтересованата страна С.Д.П., редовно уведомена, се явява лично и с а.. С.А. ***, надлежно упълномощена от преди и приета от съда.

Заинтересованата страна С.Е.Д., редовно уведомен, явява се лично и с а.. С.А. ***, надлежно упълномощена от преди и приета от съда.

Заинтересованата страна О.О.Х., редовно уведомен, не се явява и не изпраща представител.

Заинтересованата страна  „Ю ЕС КОМЕРС" ООД, редовно уведомени, не се явяват и не изпращат представител.

 

По даване ход на делото:

А.. С.:  Да се даде ход на делото.

Юрк. Д.: Да се даде ход на делото.

А.. А.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което.

 

        ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилите към делото от директора на ОД на ДФ „Земеделие“ гр. Търговище, с придружително писмо с вх. № 2075/30.11.2022 г. на Адм. съд - Търговище,“  два бр. заявления на ЕТ „Агро-М-Д. Д. “ и на С.Д.П..

 

А.. С.:  Запознати сме с представените документи, не се противопоставям да бъдат приети като доказателства.

            Юрк. Д.: Запознати сме с постъпилите документи. Да се приемат като доказателства.

А.. А.: Запознати сме с постъпилите заявления. Моля да се приемат като доказателства.

 

Въпрос на съда: Можете ли по заявлението да ми посочите, общия размер на заявените хектари по заявленията какъв е?

А.. А.: По подаденото заявление от ЕТ „Агро М-Д. Д. “, на стр. 792 от делото, са заявени 1368.85 ха, което е 13688, 5 дка.

По заявлението на С.П. за 2022 г., находящо се на стр. 802 от делото по таблица, заявените площи по схеми и мерки за 2022 г.,   са в общ размер на 35.81 ха, които са 350 дка 810 кв.м.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъдат приети като писмени доказателства, така представените от директора на ОД на ДФ „Земеделие“ гр. Търговище, постъпили към делото с придружително писмо с вх. № 2075/30.11.2022 г. на Адм. съд - Търговище,  два бр. заявления на ЕТ „Агро-М-Д. Д. “ и на С.Д.П., поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства: постъпилите към делото с придружително писмо с вх. № 2075/30.11.2022 г. на Адм. съд - Търговище, писмени документи, находящи се в том 2 от делото от стр. 761 до стр. 804 (вкл.), а именно: заявление по схеми и мерки за директни плащания за Кампания 2022 г., подадено от ЕТ „Агро-М-Д. Д. “ с УРН 180792 и УИН 2510052224748 и заявление по схеми и мерки за директни плащания за Кампания 2022 г., подадено от С.Д.П. с УРН 727999 и УИН 2512052224366.

 

А.. С.:  Нямам други искания по доказателствата. Представям и моля да приемете списък за разноските.

            Юрк. Д.: Нямам искания по доказателствата.

А.. А.: Нямам други доказателствени искания. Представям списък на разноските с приложени доказателства за направени такива.

 

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

           

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателства.

ДАВА ХОД  ПО СЪЩЕСТВО.

 

А.. С.: Моля да ми бъде предоставена възможност да представя писмени бележки.  По отношение на жалбата, считаме, че е основателна, т.е. молим за Вашето решение да я уважите изцяло. Моля да присъдите сторените разноски на доверителя ми. В указан срок от Вас, ще изложа писменото си становище.

 

Юрк. Д.: Ще изложа подробни аргументи в писмени бележки. Моля да ми бъде даден срок за представяне на такива.

 

А.. А.: Моля, да оставите жалбата без разглеждане като недопустима, евентуално да я оставите без уважение като неоснователна. Подробни аргументи ще изложа в писмени бележки. Моля, да присъдите в полза на доверителите ми сторените в настоящото производство разноски. Искам да обърна внимание на съда на разпоредбата, по повод  възражението за незаконосъобразност на протокола и незаконосъобразно декласиране на участника. Искам да обърна внимание, че в разпоредбата на чл. 47к, която е императивна разпоредба и регламентира реда за провеждане на тръжната процедура и в която разпоредба именно е казано, че не се разглеждат тръжни предложения на участници, които не присъстват, в същата тази разпоредба в ал. 2 е казано, че при отваряне на плика с документи на съответния кандидат, трябва да бъде удостоверена неговата самоличност. При положение, че кандидатът е отсъствал от залата по това време, нито неговата самоличност е можело да бъде установена, нито неговата представителна власт като председател на кооперацията, така че съвсем резонно и законосъобразно е бил декласиран от участие.  Не е имало как да бъде установена самоличността му в момент, в който той фактически не е бил в залата. Ще изложа съображения в писмен вид. 

 

Юрк. Д. (реплика): Да, законодателят е целял да предостави максимално широки възможности на правоимащите лица да участват в търга, но само ако те ги упражняват добросъвестно - на първо място, което в случая не е така. Липсата на проявена активност по време на провеждането на търга и пълното отсъствие на жалбоподателя до неговия край, говорят само и единствено за злоупотреба и то съзнателно с негови права, която не може да се толерира. От друга страна,  ако не се спазва стриктно тази разпоредба, която считам, че е с императивен характер, сериозно биха се нарушили принципите на прозрачност, публичност, прокламирани в чл. 12 от АПК. Още не съм се запознал със списъка на колегата за разноските, но при всички  положения при условията на евентуалност се позовавам на прекомерност на претендираното адвокатско възнаграждение.

 

С оглед становищата на страните да им бъде предоставена възможност да представят писмени бележки, съдът намира, че следва да бъде дадена равнопоставена такава възможност на всички страни, с оглед на което

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава възможност на страните да представят писмени бележки в 7-дневен срок след изтичане на срока за изготвяне на протокола.

 

Приключва устните състезания и обявява, че ще се произнесе със съответния съдебен акт в едномесечен срок от днес.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:15 часа.

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: