П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На тринадесети декември                                                  Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар Стоянка Иванова  

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 195 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване 13:00 часа в съдебната залата се явиха:

За жалбоподателя НЧ „Иван Вазов-1908“, редовно призован – се явява председателят Д. Х. Д. и а.. А.С. ***, редовно упълномощена и приета от съда.

За ответника Комисия по чл. 23, ал. 1 от Закона за народните читалища, предст. от Председателя, редовно призовани, се явява юрк. В. Г., редовно упълномощена и приета от съда. Представя пълномощно по делото.

Заинтересованите страни:

ОНЧ "Напредък - 1864", гр. Търговище, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

РЕКИЦ, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Минчо Иванов - 1912", с. Макариополско, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Светлина-1927", с. Давидово, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Михаил Иванов-1903", с. Лиляк, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Пробуда-1928", с. Съединение, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Светлина-1913", с. Маково, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Пробуда - 1926", гр. Търговище, кв. Бряг, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

За НЧ "Родина-1927", с. Пробуда, редовно призовани, се явява секретарят- А. К.. Постъпило е писмено становище.

За НЧ "Пробуда-1928", с. Кралево, редовно призовани, се явява секретарят- М. А.. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Кирил и Методий-1909", с. Подгорица, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

За НЧ "Искра-1927", с. Руец, редовно призовани, се явява секретарят- Т.  Н.. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Светлина-1931", с. Ловец, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Васил Левски-1907", с. Бистра, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Йордан Миндов-1892", с. Алваново редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

За НЧ "Христо Ботев-1910", с. Голямо Соколово, редовно призовани, се явява секретарят – А.  А..

НЧ "Развитие-1926", с. Стража, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

За НЧ "Будител-1927", с. Баячево, редовно призовани, се явява секретарят-  А. Н..  Постъпило е писмено становище.

НЧ "Светлина-1929", с. Пресиян, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Просвета-1907", с. Надарево, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Самообразование-1911", с. Острец, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Развитие-1938", с. Буйново, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Успех-1921", с. Момино, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

За НЧ "Съгласие-1902", с. Дългач, редовно призовани, се явява секретарят-  В. М..  Постъпило е писмено становище.

За НЧ "Развитие-1904", гр. Търговище, кв. Въбел, редовно призовани, се  явява-председателят – С. М.. Постъпило е писмено становище.

 

НЧ "Пробуда-1928", с. Ралица, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Васил Левски-1925", с. Васил Левски, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Развитие-1906", с. Буховци, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

За НЧ "Христо Ботев-1927", с. Драгановец, редовно призовани, се явява секретарят  - Ф. А.. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Пробуда-1921", с. Голямо Ново, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Надежда-1904", с. Вардун, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Пробуда-1936", с. Божурка, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Светлина-1927", с. Черковна, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Светлина-1947", с. Търновца, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Напредък-1928", с. Преселец, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

НЧ "Напредък-1903", с. Дралфа, редовно призовани, не се явяват и не изпращат представител. Постъпило е писмено становище.

 

По даване ход на делото:

А..  С.: Да се даде ход на делото.

Юрк. Г.: Да се даде ход на делото.

Г-жа А. К.:  Да се даде ход на делото.

Г-жа М. А.: Да се даде ход на делото.

Г-жа Т. Н.: Да се даде ход на делото.

Г-жа А. А.: Да се даде ход на делото.

Г-жа А. Н.: Да се даде ход на делото.

Г-жа В. М.: Да се даде ход на делото.

Г-жа С. М.: Да се даде ход на делото.

Г-жа Ф. А.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО  и пристъпва към фактическото изясняване на спора.

 

А.. С.: Поддържаме  жалбата с всички наведени възражения и твърдения, с приложените доказателства към нея. Молим да се разгледа в днешното съдебно заседание.

Юрк. Г.:  Оспорвам жалбата и моля да бъде приета административната преписка.

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Докладва  делото.

Производството е по реда на Глава Х от АПК.

Делото е образувано по жалбата на Народно читалище „Иван Вазов“ 1908 г. с. Здравец, общ. Търговище с адрес: с. Здравец, общ. Търговище, ул. „Г.Димитров“ № 21, чрез председателя Д. Д. против Решение на комисията по чл. 23 от ЗНЧ, обективирано в Протокол от 28.10.2022 г. за разпределение на предходен остатък от държавна и общинска субсидия за 2021 г. на народните читалища от община Търговище.

Указано е на административния орган да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения адм. акт, и изпълнението на законовите изисквания при издаването му

Указано е на жалбоподателя, че следва да сочи доказателства за възраженията си в жалбата в съдебно заседание по делото съгласно чл. 154, ал. 1 от ГПК във вр. с чл. 144 от АПК.

 

На страните е изпратено заверено копие от Определение № 320 от 22.11.2022 г. на Административен съд - Търговище.    

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доклада и доказателствата.

 

А.. С.: Да се приеме докладът за окончателен, нямаме възражения.

Юрк. Габровска:  Нямам възражение по доклада.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените с жалбата и с административната преписка писмени документи,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като доказателства по делото: писмените документи, постъпили с жалбата, а именно: протокол от заседание на комисия за разпределение на преходния остатък от субсидиите за делегирана дейност „Читалища“ за 2021 г., актуално състояние от Търговски регистър и регистър на ЮЛНЦ за  Народно читалище „Иван Вазов1908 г.“,  както и документите по административната преписка, постъпила с придружително писмо с вх. № 2013/21.11.2022 г. по опис, находяща се от стр. 22 до стр. 123 вкл.

 

А.. С.: Моля да приемете и приложите по делото две съпроводителни писма от жалбоподателя, както и две докладни записки, с които той четирикратно е поискал от община Търговище да му бъде предоставен договор за подписване и такъв не му е представен, нито изпращан. Към доказателствата също съм приложила и експертиза на вещо лице, а именно съдебно-счетоводна експертиза, която е изготвена по Адм. дело № 77/2022 г. по описа на Административен съд-Търговище, която дава заключение, че вътрешните правила и механизмът към тези вътрешни правила, които отново са използвани  при тази комисия са неразбираеми и нямат ясен критерий въз основа, на който да се разпредели тази субсидия.

            Юрк. Г.:  По отношение на представеното заключение, считам, че същото не е относимо и не следва да бъде приемано като доказателство по настоящото дело. Не се противопоставям да бъдат приети съпроводителните писма.

 

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените от процесуалния представител на жалбоподателя писмени документи, като счита, че няма как да приеме заключение от съдебно-икономическа експертиза, постановена по друго дело, макар и с близък до този предмет, поради което

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства по делото документите, представени от процесуалния представител на жалбоподателя в днешното съдебно заседание, а именно: съпроводително писмо с рег. № 18-00-123/24.07.2020 г. от  НЧ „Иван Вазов-1908“ до кмета на община Търговище, съпроводително писмо с рег. № 18-00-132/26.08.2020 г. от  НЧ „Иван Вазов-1908“ до кмета на община Търговище, докладна записка с рег. №18-00-201/01.12.2020 г. от НЧ „Иван Вазов-1908“ до кмета на община Търговище с копие до: Министъра на културата на Република България и Министъра на финансите на Република България и докладна записка с рег. № Обс-08-00-68/29.12.2020 г. от НЧ „Иван Вазов-1908“ до кмета на община Търговище с копие до: Министъра на културата на Република България и Министъра на финансите на Република България.

 

Връща на процесуалния представител на жалбоподателя представеното заключение от съдебно-счетоводната експертиза по адм. дело № 77/2022 г. по описа на Административен съд-Търговище.

 

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Назначава по делото съдебно-икономическа експертиза със задача за вещото лице, което след като се запознае с материалите по делото и на място у страните - в жалбоподателя и в административният орган - Комисия по чл. 23, ал. 1 от Закона за народните читалища, да отговори на следния въпрос:

Спазен ли е механизмът за разпределяне на преходния остатък, съобразно приетите критерии на комисията по чл.  23, ал. 1 от Закона за народните читалища?

 

Определя депозит в размер на 250 лв., вносим по равно от жалбоподателя и ответника по делото в  3-дневен срок от изготвяне на протокола.

 

Назначава за вещо лице по делото М. Б. Б.от гр. Омуртаг, като след внасяне на депозита да се уведоми вещото лице за изготвяне на експертизата.

 

Отлага делото и го насрочва за 24.01.2023 г. от 13.00 ч., за която дата страните са уведомени.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:20 часа.

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: