П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                        Град Търговище

            Административен съд                                                        V състав

На седми декември                                                            Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар  С. Иванова

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 196 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 13:00 часа се явиха:

 

Жалбоподателят С.Р.С., редовно призована, не се явява. Представлява се от адв. Д. П. от АК-Търговище, от Адвокатско дружество „Пантев и Венкова“, редовно упълномощен и приет от съда. Представя пълномощно по делото.

Ответникът по жалбата Кмет на община Търговище,  редовно призован се представлява от ст. юрк.  Десислава Кръстева, редовно упълномощена от днес и приета от съда. Представя пълномощно по делото.

Заинтересованата страна А.П.С., редовно призован, не се явява. Представлява се от адв. Д. П. от АК-Търговище, от Адвокатско дружество „Пантев и Венкова“, редовно упълномощен и приет от съда.

 

            По даване ход на делото:

            Адв. П.: Да се даде ход на делото.

            Юрк.  К.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО  и пристъпва към фактическото изясняване на спора.

Адв. П.: Поддържам жалбата.

Юрк. К.: Уважаема г-жо Председател, считаме жалбата за допустима. По основателността на жалбата предоставям на преценката на съда. Считаме за правилна издадената заповед.  

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

Докладва  делото.

Производството е по реда на Глава Х от АПК във вр. с чл. 46, ал. 5 от Закона за общинската собственост (ЗОС).

Делото е образувано по жалбата на С.Р.С. и А.П.С. *** против Заповед № РД-З-1204/ 28.10.2022 г. на кмета на община Търговище за прекратяване на наемното правоотношение на първия жалбоподател, считано от 01.11.2022 г.

Вторият жалбоподател е конституиран като заинтересована страна, тъй като правоотношението не е с него между страните, но същият е заинтересована страна.

 Предвид обстоятелството, че е издаден административен акт, е указано за тежестта на доказване на кмета на община Търговище, че следва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения адм. акт, както и законовите изисквания при издаването му.

             Указано е на заинтересованата страна по делото, че внесената от нейно име държавна такса е недължима и може да бъде възстановена по нейна молба с представяне на банкова сметка ***.

Указано е на жалбоподателя за доказателствената тежест на осн. чл. 154, ал. 1 във вр. с чл. 144 от АПК, че следва да установи в съдебно заседание по делото възраженията, на които се позовава в жалбата си.

 

На страните е изпратено заверено копие от Определение № 318 от 21.11.2022 г. на Административен съд - Търговище.    

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доклада.

 

Адв. П.: Нямам възражение по доклада - да се приеме.

Юрк. К.: Нямам възражение по доклада - да се приеме.

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото, всички документи, постъпили с жалбата и представените с административната преписка, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като писмени доказателства: постъпилите с жалбата писмени документи, находящи се от стр. 7 до стр. 17 (вкл.) и представените с административната преписка писмени документи, постъпила с придружително писмо с вх. №  1993/17.11.2022 г. на Адм. съд - Търговище, находящи се от стр. 28 до стр. 104 (вкл.).

 

Адв. П.: Други доказателства няма да соча.

            Юрк. К.: Други доказателства няма да соча.

 

С оглед изявленията на страните, че други доказателства няма да сочат в процеса, съдът счете делото за разяснено от фактическа страна при така събраните, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

Адв. П.: Уважаема г-жо Председател, представям списък на разноските. Няма да преповтарям депозираната пред Вас жалба. Същата е изключително подробна. Наведени са доводи, защо моите доверители считат, че атакуваната заповед е незаконосъобразна и немотивирана. Изложени са подробни съображения по няколко пункта и считаме, че всеки един от тях е правно ирелевантен и приемайки дори един от тях, би следвало да отмените така атакуваната заповед като незаконосъобразна и съответно, ако се постанови съдебен акт в този смисъл, моля сторените деловодни разноски да бъдат присъдени на моите доверители.

 

Юрк. К.: Уважаема г-жо Председател,  считаме издадената заповед за прекратяване на наемното правоотношение за правилна и законосъобразна. Считаме, че са изложени достатъчни мотиви и правни и фактически основания в заповедта и за всичко това са представени доказателства, които се намират в преписката представена по жалбата по делото. Моля за решение в този смисъл.

 

Съдът счете делото за разяснено и обяви устните състезания за приключени.

Обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:07 часа.

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: