П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         I състав

на  двадесет и девети ноември                                        Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Красимира Тодорова

                                                                                            

Секретар С. Иванова

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 355 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване 10:14 часа в съдебната залата се явиха:

 

За жалбоподателя „Фрут груп  83“ ЕООД, редовно призован, явява се лично управителят С. Д. и а.. М.С. ***, редовно упълномощена и приета от съда.

Ответникът Заместник-изпълнителен директор на ДФЗ - София, редовно призован, не се явява. За него се явява гл. юрк. М. А., редовно упълномощен и приет от съда.

Вещото лице Д.М.Т., редовно призована - явява се.

Вещото лице Х.И.П., редовно призован - явява се.

 

По даване ход на делото:

А.. С.: Моля, да дадете ход на делото.

Юрк. А.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Докладва жалбата.

Делото е отложено за изслушване на заключение по допълнително поставени въпроси към съдебно-техническа експертиза и по изслушване на заключение по допусната съдебно-компютърна експертиза.

 

Експертизите  са изготвени и представени по делото от вещите лица в предвидения от закона срок.

 

А.. С.: Да се изслушат вещите лица.

 

Юрк. А.: Да се изслушат вещите лица.

 

Вещото лице Д.М.Т. е със снета самоличност в предишното съдебно заседание.

 

НАПОМНИ се на вещото лице отговорността по реда на чл. 291 от НК във вр. с чл. 200 от ГПК и чл. 144 от АПК.

 

Вещото лице обеща да даде заключение по съвест, знание и без пристрастие.

 

Съдът пристъпи към изслушване на вещото лице Д.Т.

 

В. л. Т.: Представила съм заключение по допълнителните въпроси към експертизата, което поддържам.

 

Дадена е възможност за въпроси към вещото лице.

 

А.. С.: Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

Юрк. А.: Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

 

 Съдът намира, че по делото следва да бъде прието към доказателствата заключението по допълнителните въпроси към изготвената съдебно-техническата експертиза от вещото лице Д.Т., находящо се от стр. 865 до стр. 873 (вкл.) от том 3 на делото, ведно с приложенията към същото и представената справка-декларация по чл. 23, ал. 2 и чл. 24, ал. 2 от Наредба № 2 от 2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица на стр. 874 от делото.   

Съобразно представената към заключението от вещото лице справка-декларация, съдът намира, че следва да бъде завишен определеният депозит за изготвяне на експертизата.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага към доказателствата по делото: заключението по допълнителните въпроси към изготвената съдебно-техническата експертиза от  вещото лице Д.Т., находящо се от стр. 865 до стр. 873 (вкл.) от том 3 на делото, ведно с приложенията към същото и представената справка-декларация по чл. 23, ал. 2 и чл. 24, ал. 2 от Наредба № 2 от 2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица на стр. 874 от делото.

 

Завишава определения размер на възнаграждението на вещото лице с още 336.00 лева, съобразно представената  от вещото лице справка-декларация, като задължава страните в процеса в 3- дневен срок от днес да довнесат депозит по 168.00 лв. всяка от тях.

 

След довнасяне на депозита, същият да се изплати на вещото лице Д.М.Т..

 

 Вещото лице Д.Т. е освободена от присъствие в залата.

 

А.. С.: Да се изслуша вещото лице П..

Юрк. А.: Да се изслуша вещото лице П..

 

Съдът пристъпи към снемане самоличността на вещото лице.

 

Вещото лице Х.И.П., 47-годишен, български гражданин, с висше образование, неосъждан, неженен, без родство и дела със страните.

 

НАПОМНИ се на вещото лице отговорността по реда на чл. 291 от НК във вр. с чл. 200 от ГПК и чл. 144 от АПК.

Вещото лице обеща да даде заключение по съвест, знание и без пристрастие.

Съдът пристъпи към изслушване на вещото лице Х.И.П..

 

В. л. П.: Поддържам представеното от мен заключение.

 

Дадена е възможност за въпроси към вещото лице.

 

А.. С.: Според Вас, има ли как на шаблон-върнат, да се прави проверка на СЕПП?

В. л. П.: Според мен не, защото всъщност всеки един шаблон е с конкретно предназначение. По тази причина всъщност не би трябвало и не следва да стане така.

А.. С.: Настоящата проверка дали е била на случаен СЕПП или е била по сигнал?

В. л. П.: От материалите, които са по делото, следва че тази проверка  е направена не на случаен принцип, а след съответни  указания на органите на МВР.

А.. С.: За отговорите на въпросите по експертизата, изисквахте ли от ДФЗ лично да Ви посочи къде в правилника се съдържат същите?

В. л. П.: Да, изисквах го.

А.. С.: А предоставена ли Ви беше такава информация?

В. л. П.: Не. Общо взето, това, което можах да направя, беше достъпът до данните/до правилникът беше самостоятелен и във връзка с материалите по делото.  

А.. С.: Вие, контактували ли сте с представител на фирмата, която поддържа ИСАК?

В. л. П.: Да, с техническо лице от фирмата.

А.. С.: Те казаха ли Ви, дали има възможност с различни дати да бъдат подадени заповеди с един и същи номер?

В. л. П.: При разговора с тях, нямаше такъв въпрос задаван, но категорично, това което следва от материалите, заповедта и заявката са две не точно еднакво интерпретиращи се в ежедневието ни неща.  

А.. С.: В  правилника на Дирекция технически инспекторат, съдържа ли се възможност ръчно да се записва върху заповедите?

В. л. П.: Не, не следва такъв  вариант в случаите, когато заповедта и документа, който е издаван от ИСАК, те не се генерират.  

А.. С.: В правилника изрично е записано, че по график служителят приема заявката и на следващия ден се издава заповед. От таблицата на стр. 8 е видно, че четирима от експертите са приели заявката на 15-ти, като заповед им е издадена на 15-ти. Това значи ли, че всъщност те са имали заповеди от 15-ти?

В. л. П.: За съжаление, изрично поисках информация за работните графици, които се генерират от системата към всеки един от служителите. Такава информация не ми беше предоставена, категорично е, с отказ заради това, че всъщност това е лична информация, че не може да се споделя и поради тази причина, такава информация за работните графици единствено можем да следим от   тази активност, която е предоставена като снимков материал от екранните снимки. Иначе няма такива данни, не ми бяха предоставени, въпреки изричното желание, включително и след Ваше съдебно удостоверение, което бе издадено.     

А.. С.: Представиха ли Ви  ДФЗ доказателства, че служителите от РТИ- Разград са получили съгласието за преместване при проверката?

В. л. П.: Да, такъв документ има и съм го приложил, мисля че в Приложение № 2, като заповедите са две с № 03-РД/4522/30.10.2019 г. за прехвърляне съответно на четирима експерти, като на 13-ти ноември, заповед със същата дата допълва броя на експертите с още двама, за прехвърлянето от гр. Велико Търново към гр. Разград.

А.. С.: По отношение на снимките, установява ли се към проверката да са приложени снимки от друга година?

В. л. П.: Категорично – да. В отговора си съм посочил, че има налични 749 от целият 4887 файлов архив на снимки, които не са от периода, не в рамките на издаването на заповедта, а една година назад – 2018 г. Това следва съответно, както от видимата дата, която се появява в самата снимка, така и от така наречените  Метаданни, в които може да се направи това, като едно уточнение, което към направил в отговорът си – 93 от тях са редактирани, което означава, че някой е видял, че тези снимки, в този период, когато всъщност е създаван този архив, че те най-вероятно са извън периода на самата проверка от 2019 г. .

А.. С.: Казвате, че има 275 снимки без   GPS данни, т.е. не може да се определи къде са направени тези снимки?

В. л. П.: Категорично – не. Още 1783 от тях, като те са разпределени, като в това число влизат и тези 749, всъщност не са направени в периода на командироването на самите експерти с  тази нарочна, допълнителна заповед. Т. е., периодът на теренните проверки би следвало от заповедите в Приложение № 2, което беше представено са от 11.11.2019 г. до 22.11.2019 година.  

А.. С.: А за тези 173 снимки с некоректно прочетени Метаданни, какво имате предвид?

В. л. П.: Това означава, че софтуера който използвах не можа да разчете добре Метаданните, което всъщност е някакъв тип  (така да го наречем) проблем в софтуера. 

А.. С.: Има 571 снимки, които разбирам, че не знаете кой ги е направил?

В. л. П.: Не, защото всъщност информацията, която ми беше предоставена по отношение на кой експерт, какъв точно фотоапарат притежава и му е зачислен, не участваше в този материал от този апарат OLYMPUS IMAGING CORP. TG-860. Той просто не присъстваше в списъка от зачислени апарати, което означава, че не можем да го причислим този апарат към никой от шестте експерти.

А.. С.:  Какво имате предвид, под 196 снимки са редактирани, след като били създадени?

В. л. П.: Редактирането, всъщност означава действие, което не е само разглеждане, а и евентуална намеса на самата снимка. За това, какво точно се е случило при тази намеса е сложно да се каже, защото всъщност това означава че имаме промяна на нещо. Не мога категорично да кажа какво въобще е променено, но имаме промяна.

 

А.. С.: Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

Юрк. А.: Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

 

 Съдът намира, че по делото следва да бъде прието към доказателствата заключението по съдебно-техническата експертиза, изготвено от вещото лице Х.П., находящо се от стр. 898 до стр. 948 (вкл.) от том 3 на делото, ведно с приложенията към същото и представената справка-декларация по чл. 23, ал. 2 и чл. 24, ал. 2 от Наредба № 2 от 2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица на стр. 949 от делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателство: заключението по съдебно-техническата експертиза, изготвено от вещото лице Х.П., находящо се от стр. 898 до стр. 948 (вкл.) от том 3 на делото, ведно с приложенията към същото и представената справка-декларация по чл. 23, ал. 2 и чл. 24, ал. 2 от Наредба № 2 от 2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица на стр. 949 от делото.

 

Определя окончателен размер на възнаграждението на вещото лице в размер на 450.00  (четиристотин и петдесет) лева, съобразно представената справка-декларация.

 

Да се изплати на вещото лице Х.И.П. сумата в размер на 450 (четиристотин и петдесет) лева от внесения депозит.

 

 Вещото лице Х.П. е освободено от присъствие в залата.

 

А.. С.: Нямам други доказателствени искания.

Юрк. А.: Не соча други доказателства.

 

С оглед становището на страните, че други доказателства няма да сочат в процеса, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна при така събраните, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

А.. С.: Уважаема г-жо съдия, моля да уважите подадената от нас жалба и да отмените  обжалваното уведомително писмо. В хода на административното производство се доказа, че са налице множество допуснати съществени нарушения на  административно-производствените правила, както при извършването на проверката, така и при изготвянето им. Моля да ми бъде даден срок  за представяне на писмени бележки. Претендираме разноски по делото. Представям списък на разноски.

 

Юрк. А.: Уважаема г-жо Председател, оспорваме жалбата. Считам, че акта е издаден от компетентен орган.  Съображения за това ще изложим в  писмени бележки, за което моля да ни бъде даден срок. Представям списък на разноски по делото, включително и депозита, който ще внесем.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

Дава възможност на страните да представят писмени бележки по делото в 7-дневен срок от днес.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:30 часа.

 

 

Председател:

 

 

Секретар:

 

Издаден: РКО за сумата от 450.00 лв. на вещото лице -                                                                                 Х.П. от внесения депозит.

                                                                                                            29.11.2022 г.

                                                                                                          Секретар: