П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                                  Град Търговище

Административен съд                                                                  IV състав

на  двадесет и втори ноември                                                    Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Албена Стефанова

                                                                                            

 

Секретар С. Иванова

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 146 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване 14:00 часа в съдебната залата се явиха:

 

Оспорващият „КИРИЛОВИ СЪРВИСИС“ ЕООД, редовно призован се представлява от а.. Ц.И., надлежно упълномощен и приет от съда. Представя пълномощно по делото.

 

Ответник Директор на дирекция „ОДОП“ Варна при ЦУ на НАП, редовно призован, не се явява. Представлява се от ст. юрк. П.Г., надлежно упълномощен и приет от съда. Представя пълномощно по делото. 

 

По даване ход на делото:

            А.. И.: Няма пречки да бъде даден ход на делото.

Юрк. Г.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

        ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Докладва постъпила молба от оспорващия с вх. № 1952/11.11.2022 г. на Адм. съд – Търговище.

Докладва постъпила от ответника молба с вх. № 1963/14.11.2022 г. по описа на Адм. съд – Търговище, с приложен към същата 1 бр. електронен носител /диск.

Докладва постъпила молба с вх. № 2004/18.11.2022 г. на Адм. съд- Търговище от процесуален представител на ответника – гл. юрк. Х. Маринова- Симеонова.

 

Предоставя се възможност за становища по жалбата и по проекто-доклада.

 

А.. И.: Поддържам жалбата, така както е предявена и на наведените основания. Нямам възражения по предварителния доклад, така както е формулиран.

 

Юрк. Г.: Уважаема г-жо Председател, моля да отхвърлите жалбата и да признаете за законосъобразен обжалвания ревизионен акт, както и потвърждаващото го решение на директора на Дирекция ОДОП- Варна при ЦУ на НАП.

 

Въпрос на съда: Спори ли се по отношение на това, че заповедта за  възлагане на ревизия, заповедта за изменение на заповедта за възлагане на ревизия, ревизионният доклад и ревизионният акт са подписани от лицата, посочени в актовете като техни издатели, на датите на които са посочени в тях и с квалифицирани електронни подписи, които са актуални?

 

А.. И.: Това не се спори. 

 

Въпрос на съда: Изхождайки от жалбата, съдържат се доводи единствено в посоката, че се оспорва увеличението на финансовия резултат, което е направено само в частта, където са прибавени приходите от реализирана продукция. Само в тази част ли се оспорва?

 

А.. И.: Не, тъй като има увеличение на финансовия резултат, спорим по отношение на приходите.

 

Въпрос на съда: Спори ли се изобщо, че за 2018 г. (това са неща, които дружеството е декларирало) от засетите от оспорващото дружество земеделски земи, които са 16,067 ха сливови насаждения е добита продукция от 150 000 кг. сливи и дружеството е декларирало приход от 10 500 лв.

А.. И.: Това не се спори. Това са факти, които е декларирал доверителят ми.

 

Въпрос на съда: Спори ли се, че за 2019 г. (това са неща, които дружеството е декларирало) от засетите от оспорващото дружество земеделски земи, които са 15,477 ха сливови насаждения е добита продукция от 113 700 кг. сливи и дружеството е декларирало приход от 6 650 лв.

 

А.. И.: Това също не се спори.

 

С оглед становищата на страните, че нямат възражения по проекто-доклада, съдът намира, че следва да пристъпи  към доклад по делото, поради което

                                               ОПРЕДЕЛИ:

Допълва проекто-доклада, съобщен на страните с определение на съда, като не се спори относно обстоятелствата, че Заповедта за възлагане на ревизия № Р-03000321005980-020-001/26.10.2021 г., Заповедта  за изменение  на  заповед  за възлагане  на  ревизия № Р-03000321005980-020-002/24.01.2022 г., Ревизионният акт № Р-03000321005980-091-001/11.05.2022 г. и Ревизионният доклад № Р-03000321005980-092-001/19.04.2022 г. са подписани от лицата, посочени в актовете, като техни издатели, на датите посочени като дата на подпис, както и с квалифицирани електронни подписи, които са били актуални към датата на полагане на подписите.

Оспорването в жалбата срещу РА е по отношение на увеличението на финансовия резултат, в частта на прибавените приходи от реализирана продукция сливи за 2018 г. и  за 2019 г.

Не се спори относно обстоятелствата, че за 2018 г. от засетите от оспорващото дружество площи и земеделски земи от 16,067 ха сливови насаждения е добита продукция от 150 000 кг. сливи , като реализираните приходи и декларирани от дружеството като такива са 10 500 лева.

Не се спори, че за 2019 г. от засетите от оспорващото дружество земеделски земи, които са 15,477 ха сливови насаждения е добита продукция от 113 700 кг. сливи, като дружеството е реализирало и декларирало приходи от 6 650 лева.

 

Обявява за окончателен проекто-доклада в останалата му част, съобщен на страните с  Определение № 300 от 31.10.2022 г. на Административен съд – Търговище.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

А.. И.: Да бъде приета административната преписка представена от ответната администрация. Да бъдат приети като относими и допустими докладваните днес молби. Правя искане, да бъде назначена експертиза.

Юрк. Г.: Моля да приемете административната преписка в нейната цялост с приложения диск. Нямам възражение по проекто-доклада.

 

Съдът намира, че за  изясняване на делото от фактическа страна следва да бъдат приети всички документи постъпили по данъчната преписка, както и допълнително представените документи от ответника по оспорването,  поради което

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

Приема и прилага като писмени доказателства: всички документи от стр. 1 до стр. 310 (вкл.) от данъчната преписка, намиращи се на долната корица на делото; приложенията към жалбата; допълнително представените от ответника по оспорването от стр. 11 до стр. 17 (вкл.); представените допълнително от ответника по оспорването с молба с вх. № 1523/24.08.2022 г. приложения от стр. 31 до стр. 35 (вкл.), допълнително представените с молба от ответника по оспорването с вх. № 1963/14.10.2022 г. приложения, намиращи се на стр. 47 и стр. 48.

 

Прилага и приобщава към делото представените от ответника по оспорване - 2 бр. СD (дискове), находящи се на стр. 18 и стр. 49 от делото, съдържащи издадени в хода на  данъчното производство електронни документи.

 

А.. И.: Правя искане за допускане на съдебна експертиза, която да определи пазарната цена на сливите за периода 2018 г.-2019 г. , за ревизирания период, като вещото лице изготвяйки заключението да даде отговор на въпроса: Каква е пазарната цена на сливи за килограм за региона, използвайки данни от други производители от този район, а не данни от борси и тържища, като в продажната цена за килограм сливи, не следва да се включват съответно и разходи за бране и транспортиране на продукцията, дотолкова доколкото доверителят ми е декларирал, че той в тази цена за килограм продукция, не е  включвал като стойност, като част, като компоненти – бране и транспорт, тъй като тези сливи са брани директно от клиентите от масива и съответно те са си ги транспортирали  със собствен транспорт. Съответно при използване на аналози, да се ползват цени за Община Антоново, тъй като масивите на доверителя ми се намират именно в Община Антоново, а не статистически данни за страната. Предоставям на съда да определи вещо лице.

Юрк. Г.: Ние не желаем да се ползваме от експертиза. Имаме такава експертиза в хода на ревизионното производство и желаем да се ползваме от нея. 

А.. И.: Аз съм я оспорил като незаконосъобразна.

 

Съдът намира, че така направеното  искане от оспорващия за допускане на съдебна експертиза, СЛЕДВА ДА БЪДЕ УВАЖЕНО. По отношение на претенцията във вр. с така направеното оспорване на пазарната цена на продукцията сливи за 2018 г. и 2019 г., следва да се изходи от периодите определени от данъчния орган. Следва по делото да бъде допусната съдебно-оценителна експертиза.

С оглед на изложеното и на основание чл. 171, ал. 2 от АПК във вр. с пар. 2 от допълнителните разпоредби на ДОПК, съдът

                                              

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допуска по делото извършването на съдебно-оценителна експертиза, заключението по която да бъде изготвено от експерт агроном и оценител на земи и трайни насаждения, като последният след като се запознае с доказателствата по делото, с информацията и данните съдържащи се в ОД „Земеделие“- Търговище и в НАП относно оспорващото дружество, като последните се задължават да предоставят нужната информация на есксперта, както и като използват съответния Метод по Наредба № 9/14.08.2006 г. и съответните приложими стандарти за оценяване за 2018 г.  и 2019 г., като се използват данни от реално извършени сделки  от други производители  от този район, при идентични условия в землището на Община Антоново или такива сделки, които могат чрез корекции по чл. 11 от същата Наредба да постигнат максимална съпоставимост между процесните сделки и неконтролираните сделки, както и след приспадане на направените от дружеството разходи, без разходите за бране и транспорт, да даде заключение за изясняване на следните въпроси:

1. Каква е пазарната цена на един килограм сливи (от процесния сорт), отглеждани в масивите на землището на Община Антоново, където се намират насажденията на дружеството за реколта 2018 г. за периода от 21.08.2018 г. до 03.09.2018 г.?

2. Каква е пазарната цена на  един килограм сливи (от процесния сорт), отглеждани в масивите на землището на Община Антоново, където се намират насажденията на дружеството за реколта 2019 г. за периода от 02.09.2019 г. до 29.09.2019 г.?

 

Определя първоначално възнаграждение за експерта в размер на 350.00 лв., вносими от оспорващото дружество в 7-дневен срок от днес.

 

Предоставя възможност на страните в срока за внасяне на депозита, да правят предложения относно експерта, на който да бъде възложена експертизата, както и относно допълване задачата на експертизата. 

 

В случай, че в 7-дневния срок има внесен депозит, но няма предложение за назначаване на експерт, същият ще бъде служебно определен от съда.

 

Указва на оспорващото дружество, че в случай, че в дадения от съда срок не бъде внесен депозита, експертизата ще бъде заличена.

 

Съдът предупреждава страните за последиците по чл. 161 от ГПК във вр. с пар. 2 от допълнителните разпоредби на ДОПК.

 

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна. Същото следва да бъде отложено за друг ден и час с оглед назначаване на експерт и изготвяне на заключение по допуснатата съдебно-оценителна експертиза.

Предвид изложеното, съдът

                                              

ОПРЕДЕЛИ:

 

Отлага делото и насрочва същото за 24.01.2023 г. от 14.00 часа, за която дата страните са уведомени в днешното съдебно заседание.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:22 часа.

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: