П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2022                                                                      Град Търговище

            Административен съд                                                      касационен  състав

На петнадесети ноември                                                 Година 2022          

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                     Председател: Красимира Тодорова

                                                                    Членове: Албена Стефанова  

                                                                       Иванка И.    

                                                                  

 Секретар Гергана Бачева

 Прокурор  Драгомир Сяров

 

           Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

КАНД номер 85 по описа  за 2022 година.

 

На именното повикване в  10.36 часа се явиха:

 

За касатора Отдел „Оперативни дейности“-Варна, ЦУ на НАП, редовно призован, се явява гл. юрк. М.Д., редовно упълномощена и приета от съда.

За ответника „Атлантик“ ЕООД, предст. от Шерифе Ахмедова-управител, редовно призован, се явява а.. С.И. от САК, редовно, преупълномощена от а.. И.Ш. и приета от съда. Постъпил е писмен отговор.

За Окръжна прокуратура гр. Търговище, редовно призовани се явява   Зам.-окръжен прокурор Драгомир Сяров.

 

По даване ход на делото:

Юрк. Д.: Да се даде ход на делото.

А.. И.: Да се даде ход на делото.

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 10:36 часа.

 

Докладва  касационната жалба.

Докладва постъпил писмен отговор от а.. И.Ш.-пълномощник на „Атлантик“ ЕООД.

 

Юрк. Д.: Поддържам жалбата. Нямам доказателствени искания.

А.. И.: Оспорвам жалбата на основанията, които подробно сме изложили в писмения си отговор, който поддържам. Оспорваме жалбата като неоснователна. Нямаме доказателствени искания.

Прокурорът: Жалбата е допустима. Нямам искане по доказателствата. 

 

 

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства от първоинстанционния съд, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 

Юрк. Д.: Уважаеми Административни съдии, моля да уважите изложените в касационната жалба основания. Считам, че неправилно е приложен законът, във връзка с констатираното нарушение. Решението на Районен съд-Омуртаг е незаконосъобразно. Не се споделят твърденията в решението на съда, че не е установена датата на извършване на нарушението. Не е съобразено, че установеното нарушение е извършено чрез бездействие, което фактически отпраща момента на извършването му към момента на установяването. Считам, че не са налице основания за отмяна на издаденото наказателно постановление, тъй като безспорно е установено деянието, нарушителя и неговата отговорност, предвид което Ви моля да отмените решението на Районен съд-Омуртаг и да постановите друго, с което да потвърдите издаденото наказателно постановление като ни присъдите и разноски. Моля за решение в този смисъл.   

А.. И.: Уважаеми Касационни съдии, моля след преценка на изложените от страните доводи и събраните по делото доказателства да намерите касационната жалба за неоснователна и да постановите решение, с което отхвърлите същата като неоснователна и да потвърдите като правилно и законосъобразно постановено решението на Районен съд-Омуртаг и да оставите същото в сила. Моля да споделите като правилни изводите на Районен съд-Омуртаг, затова, че при издаване на наказателното постановление са допуснати съществени процесуални нарушения, които обуславят неговата отмяна като незаконосъобразно, основно, които процесуални нарушения са: първо, неточната правна квалификация на деянието, второ, приложението на санкционна норма, която несъответства на установеното като извършено деяние от фактическа страна и трето, липсата на установяване на дата на извършване на нарушението, което е толкова съществен порок, че съдебната практика винаги приема, че е дори самостоятелно основание за отмяна на наказателното постановление като незаконосъобразно. Така също, моля да имате предвид и съображенията ми, които подробно сме изложили в писмена защита и която представям на съда и моля да бъде приета от съда за разглеждане.

 

Прокурорът:  Уважаеми Административни съдии, считам касационната жалба за неоснователна. Не са допуснати сочените в нея нарушения на закона. Изцяло следва да се споделят доводите в атакуваното решение на Районен съд-Омуртаг, относно констатациите за допуснати съществени процесуални нарушения в административнонаказателното производство, касаещи както деянието, така и санкционната част на наказателното постановление, поради което считам, че касационната жалба е неоснователна и следва да се потвърди изцяло като законосъобразно решението по НАХД № 261/2020 г. по описа на Районен съд-Омуртаг.   

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че в законния срок ще се произнесе с решение.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.39 часа.

 

                                  

                                               Председател:

 

 

                                                     Секретар: