П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         I състав

на  осми ноември                                                                  Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Красимира Тодорова

                                                                                            

 

Секретар Гергана  Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 179 по описа за 2022 година.

 

 

На именното повикване в 10:52 часа в съдебната залата се явиха:

 

За жалбоподателя „Стария дъб“ ООД, предст. от А. А., редовно призован – явява се явява лично г-н А. А..

 

Ответникът Кмет на община Търговище, редовно призован, не се явява. За него се явява юрк. В. К., редовно упълномощена и приета от съда. Представя пълномощно.

 

По даване ход на делото:

Г-н А.: Да се даде ход на делото.

Юрк. К.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Докладва делото.

 

 

На страните е изпратено определение № 294 от 21.10.2022 г. на Административен съд- Търговище.

 

Дава се възможност за становища по жалбата и по доказателствата.

 

Г-н А.: Поддържам жалбата.   Помолих съда и ми беше издадено съдебно удостоверение и в тази връзка представям писмо от общината. Представям Ви и снимков материал, който да приложите по делото.

 

Юрк. К.: Оспорвам жалбата. Представям изискуемата заповед, която моля да се приеме като доказателство. Предоставям на съда да прецени дали са относими, тъй като ние работим по декларации, по отношение на представените доказателства.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства  по дело документите, постъпили с жалбата, находящи се от стр. 9 до стр. 28 вкл. и представени по опис с административната преписка, постъпила с придружително писмо с вх. № 1795/17.10.2022 г. находяща се  от стр. 36 до стр.73 вкл, както и представените в днешното съдебно заседание: Заповед № З-01-898/18.11.2019 г. на кмета на община Търговище,  писмо с изх. № на община Търговище РД-02-7197/31.10.2022 г. до „Стария дъб“ ООД и снимков материал – 2 броя.

 

Г-н А.: Нямам други доказателствени искания.

Юрк. К.: Нямам други искания.

 

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

           

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателства.

ДАВА ХОД  ПО СЪЩЕСТВО.

 

Г-н А.: Уважаема госпожо Съдия, смитам, че снимковият материал, който представих току що е достатъчен да се придобие представа за състоянието за сградите. Относно искането ми за назначаване на вещо лице. Оставям същото на преценката на съда. Считам, че представения снимков материал е достатъчен да се види в какво състояние е производствената сграда. От 2010 г. няма производствена дейност в сградата. Няма основание за събиране на такса смет и битови отпадъци. Сградите са полуразрушени и не могат да се ползват. Нужни са много сериозни инвестиции. Дружеството е декапитализирано и няма никакви средства. Моля да бъде освободено от заплащане и на данък сграда или евентуално периодът на изчисляване на данък сгради да се счита от 14.10. 2022 г. до края на годината. Имам предвид на 14.09. 2022 г. аз съм въведен във владение от частен съдебен изпълнител Загорова и за мен това е началото за влизане в собственост, а не на 22.06.2022 г., когато е влязло в сила решението на Софийски градски съд. Това са ми аргументите. За улицата, тя не е сграда, какъв данък да плащам за нея. Моля да ми дадете възможност да представя писмени бележки. Представям списък на разноските

 

Юрк. К.: Уважаема госпожо Председател, не ми се изясни в жалбата, жалбоподателят пише, че е срещу писмото, като в жалбата се излагат искания от съда да се освободи от заплащане на такси и данък, като в писмото са дадени указания. В самото писмо му е разяснено  на господина, че за 2022 г. няма как да бъде освободен от данък недвижими имоти.  Уважаема госпожо Председател,  представям списък на разноски и писмени бележки, като в обжалваното писмо сме дали указания на жалбоподателя, че за 2022 г. няма как да бъде освободен от такса битови отпадъци и данък недвижими имоти, като за следващите години занапред може да подаде декларации, които виждам, че  е подал. Има ги приложени по преписката, с която да бъде освободен евентуално за следващата година от компонентите, които са за освобождаване на такса битови отпадъци. За 2022 г. няма как това да се случи и в наредбата е цитирано кога се подава тази декларация за освобождаване от такса битови отпадъци, като също така в тези декларации, които е подал жалбоподателя са с дата 25.07.2022 г. и на база тях са му начислени съответно дължимите такси недвижими имоти и съответно такса битови отпадъци, които се дължат до края на годината. Като моля да отхвърлите жалбата като неоснователна.

 

Г-н А. (реплика): Във втория отговор от общината е написано, че посочените от Вас партиди не могат да бъдат освободени от заплащани на данък недвижимо имущество и такса битови отпадъци до края на 2022 г., защото юрисконсултът на общината каза, че не са ми били отказали.  Не съм заявявал услугата сметосъбиране и сметоизвозване, не съм подавал заявление-декларация по образец за тази услуга. Не  е извършвана тази услуга от 2010 г., тъй като от тогава заводът не работи. На какво основание се иска такса битови отпадъци? В завода един контейнер няма.

 

Юрк. К. (дуплика): Няма какво да добавя.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт, като удава право на жалбоподателя да представи в 7-дневен срок писмена защита.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:00 часа.

 

 

                                               Председател:

 

 

                                                Секретар: