П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2022                                                                      Град Търговище

            Административен съд                                                      касационен  състав

На  осемнадесети октомври                                            Година 2022          

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                     Председател: Красимира Тодорова

                                                                    Членове: Албена Стефанова  

                                                                       Иванка Иванова    

                                                                  

 Секретар С. И.

 Прокурор Васил Ангелов

 

           Сложи за разглеждане докладваното от съдия Иванка Иванова

КАНД номер 82 по описа  за  2022 година.

 

На именното повикване в  10:57 часа се явиха:

 

Касаторът  ДА "Държавен резерв и военновременни запаси", редовно  призован не изпраща представител. От същите е постъпила писмена защита.

Ответникът „СИ-ВИ-ЕС-ОМУРТАГ" ЕООД, редовно призован, се представлява от адв. П., редовно упълномощена и приета от съда. Представя пълномощно по делото.

За Окръжна прокуратура гр. Търговище, редовно призовани се явява   Зам.-окръжен прокурор Васил Ангелов.

                                                                                               

По даване ход на делото:

Адв. П.: Да се даде ход на делото.

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 10:57 часа.

Докладва  касационната жалба.

 

Адв. П.: Уважаеми Административни съдии, оспорвам касационната жалба. Подробно в отговора по касационната жалба сме изложили съображения за неоснователността на същата. Нямам искане по доказателствата.

 

Прокурорът: Жалбата е допустима за разглеждане. Нямам искане по доказателствата.

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства  постъпилите с жалбата писмени документи и представените с писмената защита на касатора, поради което

                                              

ОПРЕДЕЛИ:

           Приема и прилага като доказателства, постъпилите с жалбата писмени документи, находящи се по делото от стр. 11 до стр. 42 (вкл.).

           

Приема за сведение: Определение № 36/08.02.2022 г. по в.ч. гр. дело № 19/2022 г. по описа на Окръжен съд – Търговище; заверено копие на извадка от страница на ВКС с изход на дело по в.ч. гр. дело № 19/2022 г. по описа на Окръжен съд – Търговище, ведно с Определение № 343/26.07.2022 г. на ВКС.

 

Съдът,  счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 

Адв. П.: Уважаеми Административни съдии, моля да оставите в сила решението на Районен съд- Омуртаг. Решението е правилно и законосъобразно. В производството са допуснати съществени процесуални нарушения и съдът правилно е акцентирал върху същите и изложил подробни мотиви и аргументи, а именно това задължително предписание, което се прави на дружеството и се твърди, че дружеството не е изпълнило, се иска от дружеството да възстанови в това Млекопреработвателно предприятие в гр. Омургаг -146 тона краве сирене. Там никога не са съхранявани такива количества и най-важното в този процес,  който методично води Държавният резерв, в делата, в които участвам аз като  процесуален представител, имам непосредствени впечатления върху протичащите взаимоотношения, е че липси няма. Напротив, дружеството търпи в момента и до днес търпи разходи, тъй като поддържа продуктите, дори и на 28 септември имахме отново среща с Държавния резерв, защото основното е, че дружеството иска Държавният резерв да си получи тези материали. Става въпрос за 12 000 кг. кашкавал, те бяха -19 тона, от тях 7 тона бяха приети. Искам да акцентирам върху добросъвестността. Няма административно нарушение. Съдът правилно е констатирал, че договорът е прекратен и че дружеството не е административно-наказателно отговорно лице, както и че няма данни да може да се изпълни дължимото предписание, което е дадено в акта за установяване на административно нарушение, съответно възпроизведено и в наказателното постановление. Уважаеми Административни съдии, моля да оставите касационната жалба без уважение и да потвърдите първоинстанционния съдебен акт. Моля да ни присъдите сторените  в съдебното производство разноски, за което сме представили пред Вас доказателства.   

 

Прокурорът: Смятам, че жалбата е неоснователна. Решението на районния съд смятам, че е правилно и следва да се потвърди.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че в законния срок ще се произнесе с решение.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:01 часа.

 

                                  

                                               Председател:

 

 

                                                     Секретар: