П Р О Т О К О Л

Година 2022                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         І състав

На осемнадесети октомври                                                Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                  Председател: Красимира Тодорова

                                                                         Членове: Албена Стефанова                                                                                                      Иванка Иванова               

Секретар Стоянка Иванова

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

АХ дело номер 156 по описа за 2022 година.

На именното повикване в 11:10 часа се явиха:

 

Протестиращата страна Окръжна прокуратура гр. Търговище, редовно призовани се представляват от Зам.-окръжен прокурор при Окръжна прокуратура – Търговище - Васил Ангелов.   

Ответникът Общински съвет гр. Търговище, представляван от председателя, редовно призовани  за днешното съдебно заседание и чрез публикация в Държавен вестник, не изпращат представител.

 Постъпила е молба с вх. № 1800/18.10.2022 г. на Адм. Съд - Търговище от процесуалния представител на ответника с приложения към същата.

 

По даване ход на делото:

Прокурор Ангелов: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 11.09 часа.

 

Докладва протеста.

      Производството е по реда на чл. 185 и сл. от АПК във вр. с Глава Х от АПК.

     Делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура гр. Търговище против  т.4 от Тарифа на таксите, които се събират от Регионална библиотека „Петър Стъпов“ от приложение №11 към чл. 60 от наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и права на територията на Община  Търговище, приета с Решение №3 по протокол №6 от 31.03.2020 г. на заседание на Общински съвет – Търговище.  В протеста се изтъква, че  посоченият текст противоречи на акт от по-висока степен.

 

На страните е изпратено определение № 262 от 19.09.2022 г. на Административен съд- Търговище, с което е разяснена доказателствената тежест на страните.

 

 Докладва се постъпилата молба с вх. № 1800/18.10.2022 г. на Адм. Съд - Търговище от процесуалния представител на ответника с приложенията към същата.

 

Дава се възможност за становище по протеста и по доказателствата.

 

Прокурор Ангелов: Поддържам изцяло  протеста.  Да се приеме административната преписка. По направеното доказателствено искане с постъпилата към делото молба от  ответника,  считам, че следва да се уважи това искане, тъй като те оспорват нашите твърдения, че това е такса за услугата. Имат някакво собствено виждане по въпроса, че това е някакъв друг вид плащане, с оглед издаване на документи, поради което смятам, че трябва да им се даде възможност да докажат това, да представят документи, за да видим какви са техните отношения с библиотеката и на базата на какво се правят тези плащания.

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото: административната преписка и постъпилите към делото приложения към молба с вх. № 1800/18.10.2022 г. на Адм. съд- Търговище.

Съдът намира искането на ответника за издаване на съдебно удостоверение, въз основа на което да се снабди от РБ „Петър Стъпов“ – гр. Търговище със заверен препис от Правила за обслужване на читатели и потребители на информация в регионалната библиотека за основателно, след внасяне на съответната такса за издаване на исканото удостоверение.

Предвид изложеното, съдът:

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателствата по делото административната преписка, представена с придружително писмо с вх. № 1685/26.09.2022 г. на Адм. съд – Търговище, находяща се по делото от стр. 18 до стр. 102 (вкл.), както и постъпилите към делото приложения към молба с вх. № 1800/18.10.2022 г. на Адм. съд- Търговище, а именно: Резолюция от 29.04.2020 г. по преписка вх. № 763/2020 г. по описа на Районна прокуратура Търговище и разпечатки от сайта на Община Търговище.

 

Да се издаде на ответника, след внасяне на съответната такса, съдебно удостоверение, по силата на което да се снабди от РБ „Петър Стъпов“ – гр. Търговище със заверен препис от Правила за обслужване на читатели и потребители на информация в регионалната библиотека.

 

Отлага делото и насрочва същото за 15.11.2022 г. от 10.40 часа, за която дата явилата се страна е уведомена, а неявилата се да се счита за уведомена съгласно чл.137, ал.7 от АПК.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:15 часа

           

                       

Председател:

 

      Секретар: