П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                          Град Търговище

            Административен съд                                                         I състав

на  единадесети октомври                                                  Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Красимира Тодорова

                                                                                            

 

Секретар  Стоянка Иванова

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 138 по описа за 2022 година.

 

 

На именното повикване 10:10 часа в съдебната залата се явиха:

 

Жалбоподателят И.Р.Р., редовно призован – не се явява. Представлява се от а.. Ц.И. ***, редовно упълномощен и приет от съда. 

Ответникът Изпълнителен директор на НАП, редовно призован, не се явява. За него се явява ст. юрк. Б.Н., редовно упълномощена и приета от съда. 

 

По даване ход на делото:

А.. И.: Няма пречка да се даде ход на делото.

Юрк. Н.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва жалбата.

    

  Делото е образувано по жалба на И.Р.Р. ***   против  Заповед № ЗЦУ-1161/23.06.2022 г. на   Изпълнителен Директор  на НАП за налагане на дисциплинарно наказание „понижение в по-долен ранг за срок от една година“.    В жалбата са изложени подробни доводи за незаконосъобразност на акта. Моли се за отмяната му.

 

На страните е изпратено определение № 230 от 04.08.2022 г. на Административен съд- Търговище, с което е разяснена доказателствената тежест на страните.

 

 Докладва постъпила молба с вх. № 1492/16.08.2022 г. на Адм. съд - Търговище от Изп. директор на НАП, чрез гл. юрк. Добрина Минева с приложения към същата.

Докладва постъпила молба с вх. № 1607/08.09.2022 г. на Адм. съд - Търговище от ст. юрк. Б.Н. (процесуален представител на НАП) с приложения към същата.

 

Дава се възможност за становища по жалбата и по доказателствата.

 

А.. И.: Поддържам жалбата, така както е предявена и на наведените основания. Да се приемат доказателствата към делото.

Юрк. Н.: Оспорвам жалбата. Да се приеме преписката, както и приложенията към молбите, които сме представили допълнително по делото. Както допълнение нося допълнителни доказателства, с копие за ответната страна. Това, което представям днес са: указанията на ЦУ на  НАП, цитирани в доклада на инспектората, включително и писмото, във връзка с което се е запознал г-н Р.  и списъка. Допълнително представям и две напомнителни писма на Гл. секретар на НАП – г-н З., с които много добре може да се обоснове строгостта при налагането на санкциите във връзка с нерегламентиран достъп до информационната система на НАП.

А.. И.:  Становището ми по представените днес писмени доказателства от процесуалния представител на ответника е, че същите са неотносими.  

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото: административната преписка, както и приложените писмени документи към молба с вх. № 1492/16.08.2022 г. на Адм. съд – Търговище, и приложените писмени документи към молба с вх. № 1607/08.09.2022 г.на Адм. съд – Търговище.

 По отношение на представените днес писмени доказателства от процесуалния представител на ответника, съдът намира, че въпросните документи следва да бъдат приобщени към доказателствения материал по делото, а доколко ще бъдат кредитирани е въпрос по съществото на делото.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

Приема и прилага като доказателства  по делото: административната преписка, постъпила с придружително писмо с вх. № 1427/02.08.2022 г. на Адм. съд – Търговище, находяща се по делото от стр. 9 до стр 34 (вкл.); приложените писмени документи към молба с вх. № 1492/16.08.2022 г. на Адм. съд – Търговище, находящи се по делото от стр. 42 до стр. 51 (вкл.) и приложените писмени документи към молба с вх. № 1607/08.09.2022 г. на Адм. съд – Търговище, находящи се по делото от стр. 60 до стр. 91 (вкл.), както и представените днес писмени доказателства от процесуалния представител на ответника: писмо с изх. № 26-А-37#14/18.07.2016 г. на ЦУ на НАП; писмо с изх. № 8007-3/07.03.2017 г. на ТД на НАП – Варна; списък  с подписите на органите по приходите от отдел „Проверки“, ИРМ – Търговище, запознати с писмо изх. № 8007-3/07.03.2017 г. на ТД на НАП – Варна и писмо № 26-А-37#14/18.07.2017 г., относно правила касаещи обработването на защитена информация; уведомление от 09.09.2021 г. относно достъпът до информация от системите на НАП, без да е налице служебна необходимост и уведомление от 22.03.2022 г. относно достъпът до защитени от закона данни, без да е налице служебна необходимост.

 

А.. И.: Не соча други доказателства.

Юрк. Н.: Нямам други доказателствени искания.

 

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателства.

ДАВА ХОД  ПО СЪЩЕСТВО.

 

А.. И.: Уважаема г-жо Председател, от името на доверителя ми поддържам жалбата, така както е предявена и на наведените основания, като моля да отмените обжалваната заповед на изп. директор на НАП № ЗЦУ-1161/23.06.2022 г., с която на доверителя ми е наложено дисциплинарно наказание. Опитал съм се да бъда максимално изчерпателен, защо смятам заповедта за незаконосъобразна. Поддържам становището изложено в жалбата. От тази гледна точка, считам същата за постановена при липса на мотиви. От тази гледна точка, че наказващият орган не е изложил, каквито и да е факти и обстоятелства, ние можем да направим извод: на първо място, какво е нарушението от страна на доверителя ми; на следващо място, защо е наложено това наказание, а не друго от изброените в закона и на следващо място, защо наказанието е наложено в законовия максимум. Липсват каквито и да е доказателства в тази насока. Това, което аз разбрах действително от заповедта на изп. директор на НАП, че доверителят ми  достъпвал до вътрешна информационна система и е ползвал база данни. Друг е въпросът, че с това достъпване от доверителя ми до тази база данни му е дадена възможност именно от НАП, във връзка със служебните му задължения като служител в сектор „Проверки“ в ТД на НАП – Варна, офис Търговище. Разбирам, че от тези негови действия, с това достъпване на тази база данни е създадена някаква потенциална опасност, като тази потенциална опасност, така и не е формулирана в заповедта, за да разберем каква е тази опасност и да изложи каквито и да е конкретни мотиви. Именно предвид изложеното, аз поддържам жалбата, така както е посочена и на наведените основания, като моля Уважаемият съд да отмени обжалваната заповед като незаконосъобразна. Моля за решение в този смисъл.  

 

Юрк. Н.:  Уважаема г-жо Председател, моля да отхвърлите като неоснователна жалбата на И.Р., срещу издадената от изп. директор на НАП заповед № ЗЦУ-1161/23.06.2022 г., с която е наложено дисциплинарното наказание „понижение в по-долен ранг за срок от 1 година“, като съответно я оставите в сила. Моя да ми бъде дадена възможност и срок за представяне на подробни писмени бележки по съществото на спора, с аргументи и доводи за противното на изложените в днешното съдебно заседание основания за неоснователност от страна на процесуалния представител на И.Р.. Моля, съобразно изхода на настоящия спор да присъдите в полза на НАП юристконсултско възнаграждение, определено по реда на Закона за правната помощ. 

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

Дава възможност на страните в 7-дневен срок от днес да представят писмени бележки по делото.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:18 часа.

 

 

Председател:

 

        Секретар: