П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                        Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На пети октомври                                                                Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар   Гергана Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 153 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 13:00 часа се явиха:

 

За жалбоподателя „Ескулап-ИППМП“ ЕООД, предст. от д-р Д. П., редовно призован, се явява лично управителят.

 

Ответникът по жалбата Директор на РЗОК-Търговище,  редовно призован се представлява от гл. юрк. Цв. Й., редовно упълномощена и приета от съда от днес. Представя пълномощно.

 

            По даване ход на делото:

            Д-р П.: Да се даде ход на делото.

            Юрк. Й.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО  и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

 

Д-р П.: Поддържам жалбата.

Юрк. Й.: Оспорвам жалбата. Считам същата за неоснователна.

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Докладва  делото.

      Производството е по реда на Глава Х от АПК във вр. с чл. 76, ал. 5 от ЗЗО.

Делото е образувано по жалбата на „Ескулап – Индивидуална практика за първична медицинска помощ“ ЕООД ЕИК 202033474, с адрес на управление: с. Дралфа, ул. „Христо Ботев“ № 3, представлявана от д-р Д. Б. П.против Заповед за налагане на санкции № РД-11-272/ 17.08.2022 г. на директора на РЗОК – Търговище, с която са наложени 2 броя финансови неустойки в размер на по 100 лв. за нарушение на документацията и документооборота по чл. 55, ал. 2, т. 5 от ЗЗО и чл. 223 от НРД за МД 2020 г. – 2022 г. и чл. 44 от ИД № 250177/ 07.02.2022 г., на основание чл. 416, ал. 1 от НРД за МД 2020-2022 г.

В настоящото производство е указано на директора на РЗОК – Търговище, че  трябва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения адм. акт, и изпълнението на законовите изисквания при издаването му на основание чл. 170, ал. 1 от АПК.

Указано е на жалбоподателя установяването на възраженията, които са изложени в жалбата му, на основание чл. 154, ал. 1 от ГПК във вр. с чл. 144 от АПК.

 

На страните е изпратено заверено копие от Определение № 252 от 13.09.2022 г. на Административен съд - Търговище.    

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доклада и доказателствата.

 

Д-р П.: Нямам възражение по доклада. Да се приеме административната преписка.

Юрк. Й.: Нямам възражение по доклада. Да се приеме административната преписка.

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото всички документи, постъпили с жалбата и представените с административната преписка, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА всички писмени доказателства по делото, постъпили с жалбата, постъпила с вх. № 1562/30.08.2022 г., находящи се от стр. 7 до стр. 23 и представени с административната преписка, постъпила с придружително писмо с вх. № 1580/05.09.2022 г. по опис, находящи се от стр. 30 до стр. 77 вкл.

 

Д-р П.: Представям и моля да приемете становище от фирмата доставчик на интернет, че интернетът не ни е редовен. Точно и по тази причина се стигна до това, касата го нарича нарушение, аз го наричам техническо несъответствие. Не само интернетът, но и токът спира постоянно. Понякога спира токът за профилактика, освен това го спират, защото режат клоните на дърветата. В съседните села когато спре токът, ние също страдаме от това нещо, защото кулата за интернета е в съседното село. Там когато има профилактика и там когато режат дърветата, пак спира токът. Т.е. пациентите седят, преглеждаме ги и не може изобщо по електронен път да обработим техните данни. Пускаме ги или на другия ден, или след два-три дена. Пускаме по електронен път данните, когато е практически възможно, което абсолютно не зависи от нас, това нещо. Мога ли да попитам касата по този въпрос? Какво трябва да направим в случай, че пациентът е прегледан, заминал си е и сме му пуснали лист с наш номер, след това как трябва да процедираме, за да подпише лист и с национален референтен номер?

Юрк. Й.: Вие сте си подписали допълнителното споразумение първо в договора, после в допълнителните и там са Ви указани какви са задълженията. Едно от задълженията е да издавате номер.

Д-р П.: Да, но при техническа невъзможност в момента, как трябва да постъпим? Второ, защо касата, след като е дала предписания, това техническо несъответствие, аз го наричам така, не грешка, не нарушение, да бъде отстранено в срок до края на годината. Ние сме го отстранили до следващо идване на същите хора. Ето листите и тях мога да предоставя, които са  си подписали листите с националния референтен номер при следващото посещение при мен. Това нарушение е отстранено в срока, който те са дали при предписанията за отстраняване на това нарушение. Отстраняваме го в срока, който те са дали и въпреки това, по същия повод следва и глоба по 100 лв.

Юрк. Й.: Защо не сте ги представили по време на проверката тези листи?

Д-р П.: Защото по време на проверката все още не са били подписани. Срокът, който сте дали е до края на декември, а не по време на проверката.

Юрк. Й.: Задължителни предписания се дават в протокола, много добре знаете. По време на проверката не сте представили. Изиска ни са Ви, не са представени.

Д-р П.: Не споря за това нещо, но при Вашия отчет, описано е и в становището, че при Вашия отчет са дадени наистина националните референтни номера, по които Вие сте платили.

Юрк. Й.: В електронния отчет, но на място не сте представили тези екземпляри.

Д-р П.: Но Вие не просто не сте платили, а е нямало нищо за плащане по тях.

Юрк. Й.: Пише, че са платени.

Д-р П.: Да, но няма нищо за плащане по тях.

Юрк. Й.: Тези листи не са представени на колегите по време на проверката. Представяте ги сега, след изтичане на срока.

Д-р П.: Не е изтекъл срокът. До края на декември е срокът.

Юрк. Й.: Срокът е за допускане на други нарушения. Нарушенията са факт.

Д-р П.: Не пише за допускане на други нарушения. И пак казвам, защо нарушение го наричате, а не техническо несъответствие. Добре, как ще постъпите когато нямате интернет, нямате ток? Как ще удостоверите прегледа на пациент в този момент?

Юрк. Й.: Вие нали сте се съгласили с допълнителното споразумение и трябва да си спазвате задълженията.

Д-р П.: Как да стане, като няма техническата възможност за това.

Юрк. Й.: Никъде в договора не е предвидена клауза за техническа невъзможност.

Д-р П.: В договора е предвидено-несъществени, както Вие ги наричате-нарушения, ако изобщо е нарушение. Няма да соча други доказателства.

Юрк. Й.: Други доказателства няма да соча и не представям нови доказателства. Представеното доказателство считам, че не следва да бъде прието. Не касае случая.

 

Съдът намира, че по делото следва да бъде прието като писмено доказателство представеното от страна на жалбоподателя писмо, поради което

 ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага към доказателствата по делото писмо от Електроника НС, доставчик на цифрова телевизия и др. с изх. № 48/04.10.2022 г.

С оглед изявленията на страните, че други доказателства няма да сочат, съдът счете делото за разяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

Д-р П.: Уважаема г-жо Председател, моля да бъде отменена така наложената финансова неустойка.

 

Юрк. Й.: Уважаема г-жо Председател, считам жалбата за неоснователна. Издадената заповед за налагане на санкции, оспорена от жалбоподателя, е правилна и законосъобразна. Подкрепена е от приложените по преписката писмени доказателства. Установено е, при извършване на проверка на лечебното заведение, че същото е извършило две нарушения,  състоящи се в посочване на неверни данни, поради несъответствие между хартиения носител на амбулаторния лист, на който се е подписало здравно осигуреното лице и електронният формат, представен в РЗОК-Търговище, като заплащането на дейността, извършена от лечебното заведение се е осъществила, съгласно представения електронен отчет, представен от лечебното заведение, представен в РЗОК. В случая, след всяко нарушение в заповедта за санкции са описани нарушените нормативни разпоредби от лечебното заведение, както и от подписания с него индивидуален договор с № 250177/07.02.2022 г., съгласно разпоредбата на подписаното към договора с лечебното заведение разпоредба, лечебното заведение е било длъжно да издаде амбулаторен лист на хартиен носител с номер, идентичен на документа, генериран към националната здравна информационна система, като не се допуска номерът, издаден на хартиен носител да се различава от номера на амбулаторния лист в електронния отчет, поради което директорът на РЗОК-Търговище се е съобразил с цялата административна преписка и с решението на арбитражната комисия, която е потвърдила констатациите от проверката, поради което е издал оспорената заповед за налагане на санкции. Поради това, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и да потвърдите Заповед № РД-11-272/4/17.08.2022 г. на директора на РЗОК-Търговище, като правилна и законосъобразна. Моля да ни бъде присъдено юрисконсултско възнаграждение. Представям писмена защита.

Д-р П. (реплика): До 95 % от нещата, които се казаха за законово основание са изпълнени, да не кажа 100 %. По независещи от нас причини има несъответствие, които ако отново бъда глобен, пак ще продължи това нещо. Глобата е с цел не само да се накаже някой, а и да се вкара в правия  път. Това е целта на глобата или наказанието. Това са независещи от мен причини. По този начин се обострят още повече отношенията на деловите партньори-лекарите и здравната каса. 

Юрк. Й. (дуплика): Аз пак казвам, след като е могъл да представи тези амбулаторни листи в момента, значи е можело и тогава да се случи, подписани от лицата.

Д-р П.: Тези листи са подписани след това, при първа възможност, както е предписанието, точно така е направено и няма несъответствие. Не съм ги представил по време на проверката, защото хората не са идвали тогава втори път. Аз къде да ги издирвам тези хора по къщите, полицията ли да ангажирам, кого? Всичко съответства на Вашите данни.

 

 

Съдът счете делото за разяснено и обяви устните състезания за приключени.

В законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:17 часа.

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: