П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2022                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІV състав

на  пети октомври                                                                Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар Стоянка Иванова

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 116  по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 14:08 часа се явиха:

 

 

Оспорващият  П.Я.Т., редовно призован, не се явява. За него се явява адв. С.Л. ***, надлежно упълномощен и приет от съда. 

 

Ответникът по оспорване Главен секретар на МВР, редовно призован не се явява и не изпраща представител. Постъпила е писмена молба от процесуалния му представител – гл. юрк. С. с която се моли да бъде даден ход на делото в тяхно отсъствие.

 

По даване ход на делото:

А.. Л.:  Не са налице пречки, моля да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

       ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Предоставя се възможност за становища по жалбата и по проекто-доклада.

А.. Л.: Поддържаме жалбата. Запознати сме с проекто-доклада. Нямаме възражения по същия.

 

Съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с  Определение № 226 от 03.08.2022 г. на Административен съд – Търговище.

 

Съдът докладва постъпилата молба с вх. № 1717/30.09.2022 г. на Адм. съд- Търговище от процесуалния представител на ответника по оспорване с доказателствени искания и приложения към същата.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

А.. Л.: Моля, да се приемат доказателствата по преписката. Доказателствата, постъпили допълнително към делото са относими и допустими и моля да ги приобщите към доказателствения материал. По отношение на постъпилата молба, изразявам следното становище: Моля да я уважите частично, в частта с която се иска отлагане на делото предвид направеното искане от страна на МВР за разпит на двама свидетели в условията на водене. По същия начин и ние правим искане за разпит на един свидетел в условията на водене, като моля разпита да бъде извършен в едно съдебно заседание. По отношение на частта, с която в молбата Ви молят да откажете събирането на допълнителни доказателства, моля да не я уважите, като ще направя доказателствено искане в тази връзка.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъдат приети като доказателства: всички документи по дисциплинарната преписка, както и  приложенията, представени от ответника по оспорването с молба с вх. № 1717/30.09.2022 г. на Адм. съд – Търговище, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

Приема и прилага като писмени доказателства по делото: всички документи по представената дисциплинарна  преписка, постъпила с придружително писмо с вх. № 1361/19.07.2022 г. на Адм. съд – Търговище, находяща се по делото от стр. 13 до стр. 182 (вкл.), както и приложенията, представени от ответника по оспорването с молба с вх. № 1717/30.09.2022 г. на Адм. съд – Търговищe, а именно:  Заверено копие на заповед с рег. № 8121к-5471/20.06.2022 г. на главния секретар на МВР, с отбелязано връчване на същата на П.Т.; Заверено копие на заповед с рег. № 8121к-5801/23.06.2022 г. на главния секретар на МВР, с отбелязано връчване на същата на П.Т.; Заверено копие на заповед с рег. № 196з-397/30.11.2020 г. за утвърждаване на типови длъжностни характеристики на директора на НИК; заверено копие на формуляр  на длъжностна характеристика с рег. № 196р-5598/30.11.2020 г.; заверено копие на протокол за запознаване на П.Т. с длъжностната характеристика с рег. № 363р-28100/03.12.2020 г.; заверено копие на Заповед с рег. № 363з-1063/25.09.2017 г.на Директора на ОДМВР – Търговище, относно разрешение за управление на служебен автомобил и Удостоверение с рег. № 363р-21870/08.09.2022 г. по описа на ОДМВР - Търговище.

 

А.. Л.: Г-жо Председател, на л. 160 от делото се намира Заповед № 363з-2131/26.11.2021 г., а на л. 162 – Заповед №363з-2132/26.11.2021 г. и в тази връзка, моля да задължите ОД на МВР- Търговище да предоставят  талони на автомобилите по тези две заповеди, от които да е видно, какъв е броят на места, с които всяко моторно превозно средство (МПС) в случая разполага. Правя това искане с уточняването, че моят клиент по настоящото дело е отказал изпълнението именно на такава заповед, която е неправомерна и незаконосъобразна. Това е основният аргумент за неговия отказ. Приобщавайки тези доказателства по настоящото производство, считам че ще стане ясно, че такива заповеди вече в писмена форма са били издадени за тази ситуация, за съпровождането на въпросните мигранти. Това е искането ми. Моля да бъде изискана официална информация за служебните автомобили, които са били използвани, с които разполагат звено „Конвой“ и група „Миграция“.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото в пълнота, следва да бъде уважено така направеното доказателствено искане от процесуалния представител на оспорващия, с оглед на което и на основание чл. 186 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК,  съдът

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

Изисква от ОД на МВР- Търговище, представлявана от неговия директор, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, да представят по делото: документите на автомобилите, които са използвани за превозване на мигрантите по Заповеди с номера: № 363з-2131/26.11.2021 г. и № 363з-2132/26.11.2021 г. на Директора на ОД на МВР- Търговище, а именно: Фолксваген-Мултиван Т-4126 КТ, както и автомобил Фиат „Дукато“, рег. № РР 5150 АК, като се приложат официални преписи на документите на посочените автомобили, в това число и тези, съдържащи данни за броя на допустимите пътни места, както и  предоставяне на официална информация за всички служебни автомобили, с които разполагат звено „Конвой“ към група „ООРТПКОС“ сектор „ООРТП“, отдел ОП при ОДМВР-Търговище, както и група „Миграция“ при ОДМВР-Търговище, като се приложат официални преписи на документите на посочените автомобили, в това число и тези, които съдържат данни за броя на допустимите пътни места.

 

С оглед направеното доказателствено искане за събиране на гласни доказателства на процесуалния представител на оспорващия и така изразеното искане в молбата на ответника по оспорване за допускане събирането на гласни доказателства, а именно - допускане до разпит на двама свидетели при условията на довеждане, съдът намира, че за изясняване на делото в пълнота, следва да бъдат уважени, така направените от страните доказателствени искания, с оглед на което

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

Предоставя възможност на страните да сочат гласни доказателства в следващото съдебно заседание при условия на довеждане на лицата, за които ще правят искане да бъдат допуснати в качеството на свидетели при посочване/уточняване на обстоятелствата, за установяването на които се прави искането за тяхното допускане в качеството на свидетели и изслушването на становищата и на двете страни по доказателствените искания една на друга.

 

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна. Същото следва да бъде отложено за друг ден и час, като на страните следва да се даде възможност да сочат доказателства, поради което

                                              

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

Предоставя възможност на страните за следващото съдебно заседание да сочат доказателства във връзка с твърденията си.

 

Отлага делото и го насрочва за 01.11.2022 г. от 14:00 часа, за която дата явилата се страна е уведомена в днешното съдебно заседание, а неявилата се да се счита за уведомена съгласно чл. 138, ал. 2 от АПК.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:23 часа.

 

                                  

Председател:

 

 

Секретар: