П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         IV състав

на  двадесет и седми септември                                       Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Албена Стефанова

                                                                                            

 

Секретар Гергана Бачева

Прокурор Мартин Александров

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 103 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 14:05 часа в съдебната залата се явиха:

 

Ищецът М.Р.М., редовно призован, не се явява и не изпраща представител. Постъпила е молба.

 

Ответникът Областна дирекция на МВР - Варна, редовно призован, не се явява, не изпраща представител и не се ангажира становище по даване ход на делото.

 

За Окръжна прокуратура гр. Търговище, редовно призовани се явява   прокурор Мартин  Александров.

 

Докладва се постъпила молба с вх. № от 27.09.2022 г. от а.. Р.-ВТАК- процесуален представител на ищеца за даване ход на делото в тяхно отсъствие. Прави се искане, при неявяване на ответника за неприсъствено решение.

 

По даване ход на делото:

 

Прокурорът: Уважаема госпожо Председател, аз считам, че ход на делото не следва да се дава. Видно, от постъпилата непосредствено преди съдебно заседание молба от ищеца, се иска  постановяване на едно неприсъствено решение. Последствията от неприсъствено решение са такива, щото водят до окончателно прекратяване възможността ответната страна по някакъв начин да се защити, срещу този акт на съда. В същото време, видно от изпратените документи до ОД на МВР-Варна, които в случая се явяват ответник по иска по ЗОДОВ, не е указано, че възможността и неизпращане на съответен отговор, респективно неизпращане на  представител, би могло да доведе до постановяване на неприсъствено решение, така, както се иска с постъпилата днес молба. Следователно, за ответника по настоящото дело, би бил препятстван пътя да се защити срещу тази искова молба нататък в делото, предвид разпоредбата в ГПК, която на практика води до окончателен съдебен акт. Т.е. ако приемем, че са налице предпоставките за разглеждане на делото в отсъствие на  двете страни, респективно постановяването на едно неприсъствено решение, за мен, без за тази възможност да е бил уведомен ответника, би се достигнало до едно съществено нарушаване на неговите права, което не е целта на закона.  Считам, че ход на делото не следва да се дава, да се изпратят указания на ответника, като същият бъде уведомен, че неговото неявяване би могло да доведе до постановяване на едно неприсъствено решение. Да, няма изрична правна норма, която да предвижда това, но правната логика на закона е такава.

 

Съдът намира, че с оглед становището на представителя на Окръжна прокуратура-Търговище, че не следва да бъде даван ход  на делото  и след като установи, че по делото не са налице данни на ответника да са дадени изрични указания, че в негово отсъствие ще се постанови неприсъствено решение, с оглед осигуряване на ответника на пълната му възможност за право на защита, не следва да бъде даван хода на делото. Следва същото да се отложи.

На ответника следва да се изпрати препис от постъпилата днес молба от ищеца, както и  съобщение с изрични указания, че при непредставяне на писмен отговор по исковата молба, неявяването му в следващо съдебно заседание без направено искане за разглеждане на делото в негово отсъствие, съдът ще пристъпи към постановяване на неприсъствено решение.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Не дава ход на делото.

На ответника по иска ОД на МВР гр. Варна да се изпрати препис от писмената молба с вх. № 1690/27.09.2022 г.

Изрично указва на ответната страна, че непредставянето на писмен отговор по исковата молба, неявяването му в следващо съдебно заседание без направено искане за разглеждане на делото в негово отсъствие, съдът ще пристъпи към постановяване на неприсъствено съдебно решение.

 

Отлага делото и го насрочва за разглеждане за 11.10.2022 г. от 14.00 ч. , за която дата ищецът да се счита за уведомен на основание чл. 138, ал. 2 от АПК, Окръжна прокуратура са уведомени в днешното съдебно заседание.

За дадените указания на ответника да се изпрати изрично съобщение.

           

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:20 часа.

 

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: