П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На двадесет и седми септември                                        Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар  С. Иванова

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 149 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 09:12 часа се явиха:

 

Жалбоподателят Р.А.М., редовно призован - не се явява. За него се явява а.. Н.М. ***, надлежно упълномощена и приета от съда. 

 

Ответникът по жалбата Директор на ТП на НОИ - Търговище, редовно призован, не се явява и не се представлява.

 

По даване ход на делото:

А.. М.:  Не са налице пречки, моля да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

        ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и пристъпва към фактическото изясняване на спора.

 

Предоставя се възможност за становища по жалбата.

 

А.. М.: Поддържаме жалбата. Представям списък за разноските, както и писмени доказателства за положения трудов стаж от доверителя ми като учител в ОУ в с. Величка, зидаро-куфражист в с. Величка и опаковач, товарач и пакетировач в с. Величка- 3 бр.

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Докладва  делото.

Производството е по реда на Глава Х от АПК, във връзка с чл. 70 и чл. 118 от  КСО.

Делото е образувано по жалбата на Р.А.М. ***, чрез а.. Н.М. ***, против Решение № 2153-25-28/01.07.2022 г. на Директора на ТП на НОИ – Търговище, с което е потвърдено Разпореждане № 2140-25-199/ 30.05.2022 г. за отказ за отпускане на лична пенсия за ОСВ на жалбоподателя.

Указано е на административния орган, че следва да установи в с.з. по делото съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения административен акт и изпълнението на законовите изисквания при издаването му.

Указано е на жалбоподателя, че следва да сочи доказателства в съдебно заседание по делото за възраженията, на които се позовава в жалбата си.

 

На страните е изпратено заверено копие от Определение № 241 от 29.08.2022 г. на Административен съд - Търговище.    

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доклада и доказателствата.

 

А.. М.:  Нямам възражение по доклада- да се приеме.

 

Съдът намира, че следва да приеме представените с жалбата и с административната преписка доказателства, както и представените от процесуалния представител на жалбоподателя в днешно съдебно заседание документи, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства по делото: документите, постъпили с жалбата и с административната преписка, постъпила с придружително писмо с вх. №1544/29.08.2022 г. на Административен съд- Търговище, находяща се по делото от стр.10 до стр. 39 (вкл.), както и представените в днешно съдебно заседание три броя удостоверения: УП –З на Р.А.М. за трудов стаж като учител в ОУ в с. Величка, Удостоверение на Р.А.М. от „Поляница“ ЕООД изх. № 36/27.06.2022 г., Удостоверение на Р.А.М. от „Кюлер груп БГ“ ООД за положен трудов стаж като опаковач, товарач и пакетировач.

 

А.. М.: Уважаема госпожо Председател, няма да сочим други доказателства. С оглед установяване на изложените ни твърдения, че стажът, положен  от доверителя ми безспорно надвишава петнадесет години, моля да бъде назначена експертиза, чрез която да се установят нашите твърдения, а именно -наличие на петнадесет и повече години действителен трудов стаж. Това ми искане е обосновано с оглед задължението, съгласно разпоредбата на чл. 36, ал. 1 от АПК, която вменява на административния орган служебно да събира доказателства за изясняване на фактите и обстоятелствата на поставения за разрешаване пред него въпрос, а именно въпросът със стажа по административната преписка на доверителя ми. 

 

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна и за изясняване на обективната истина е необходимо назначаването на съдебно –счетоводна експертиза, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допуска по делото изготвянето на съдебно–счетоводна експертиза със задача: вещото лице, след като се запознае с материалите по делото и на място у страните да отговори на въпроса: Към подаване на заявлението за отпускане на пенсия – 08.03.2022 г., жалбоподателят отговарял ли е на изискването за петнадесет години действителен трудов стаж?

 

Назначава за вещо лице по делото М.Б.Б. –икономист-счетоводител от гр. Омуртаг.

 

Определя депозит за вещото лице в размер на 140 (сто и четиридесет) лева, вносими от жалбоподателя в 7-дневен срок от днес.

 

Отлага делото и го насрочва за 18.10.2022 г. от 9:10 часа, за която дата явилата се страна е уведомена в днешното съдебно заседание, а неявилата се страна да се счита за уведомена съгласно чл. 138, ал. 2 от АПК.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09:19 часа.

                                  

  Председател:

 

                                                 Секретар: