П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На тринадесети септември                                                 Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар  Стоянка Иванова

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 108 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 13:06 часа се явиха:

 

Жалбоподателят С.Ю.М., редовно призован, не се явява и не изпраща представител.   

Жалбоподателят Н.Х.М.,  редовно призована, не се явява и не изпраща представител. 

Ответникът по жалбата Директор на ТД на НАП-Варна,  редовно призован не се явява. Същият се представлява от гл. юрк. М.Д., редовно упълномощена и приета от съда.  Представя пълномощно по делото.

 

            По даване ход на делото:

 

            Юрк. Д.: Уважаема г-жо Председател, моля да дадете ход на делото. Считам, че не са налице процесуални пречки във връзка с постъпилата молба. Считам същата за неоснователна. На първо място – за участие в настоящото производство, не е задължително жалбоподателите да се явяват с адвокат. На следващо място – адвокатът не е приет по делото, а и не е приложил доказателства за неявяването си, тъй като в молбата е  посочил, че е служебно възпрепятстван. Считам, че молбата е неоснователна. Моля да я отхвърлите изцяло и да дадете ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО  на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 13:06 часа и пристъпва към фактическото изясняване на спора.

 

Юрк.  Д.: Считам жалбата за неоснователна.

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Докладва  делото.

    Производството е по реда на чл. Глава Х от АПК във вр. с § 2 от ДР на ДОПК  и чл. 197, ал. 3 от ДОПК.

     Делото е образувано по жалба на С.Ю.М. и Н.Х.М. ***, против Решение № 43/11.03.2022 г. на директора на ТД на НАП – Варна, с което е потвърдено  Постановление за налагане на обезпечителни мерки № С-220025-022-0005842/07.02.2022 г. на публичен изпълнител при ТД на НАП – Варна по реда на чл. 195, ал. 1 – 3 от ДОПК.

Указано е на жалбоподателя, че съдът отменя обезпечителната мярка по реда на чл. 197, ал. 3 от ДОПК, ако се представи обезпечение в пари, безусловна и неотменяема банкова гаранция или държавни ценни книжа, ако той докаже, че не съществува изпълнителното основание, или ако не са спазени изискванията за налагане на предварителни обезпечителни мерки по чл. 121, ал. 1 и чл. 195, ал. 5 от ДОПК.

 

На страните е изпратено заверено копие от Определение № 181 от 29.06.2022 г. на Административен съд – Търговище.

Определението е получено лично от жалбоподателите на 08.07.2022 г.         

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доклада и доказателствата.

 

Юрк. Д.: Нямам възражение по доклада. Моля да приемете преписката и приложените доказателства, както и справка за задълженията към днешна дата, от която е видно, че към настоящия момент лицето има задължения. Т. е. , същите задължения не са погасени и към днешна дата. Представям справка за общите задължения на С.М..

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото  документите, постъпили с административната преписка, както и представената в днешното съдебно заседание справка от процесуалния представител на ответника, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като доказателства по делото: документите, постъпили с административната преписка, постъпила с придружително писмо с вх. № 1072/20.06.2022 г., находяща се по делото от стр. 7 до стр. 23 (вкл.), както и представената в днешното съдебно заседание - справка за общите задължения на жалбоподателя - С.М. към 13.09.2022 г..

 

Юрк. Д.: Други доказателства няма да соча.

 

С оглед становището на явилата се страна, че други доказателства няма да сочи в процеса, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

Юрк. Д.: Уважаема г-жо Председател, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна. Считам, че издаденото решение на териториалния директор е законосъобразно. Издадено е от компетентен орган, в рамките на неговите правомощия, във връзка с постановление за налагане на обезпечителни мерки. Следва да се посочи в случая и моля съдът да се произнесе със съдебния акт, относно това, дали Н.М. (съпругата) има правен интерес от завеждане на това производство, тъй като става въпрос за налагане на обезпечителни мерки, а не пристъпване към изпълнение, за да бъде засегнато правото и на собственост. В случая считам, че по отношение на Н.М.  жалбата е недопустима. Тя няма правен интерес от завеждане на това производство. Във връзка с другото лице- С.М. считам, че не са налице основания за отмяна на наложените обезпечителни мерки на решението на териториалния директор, тъй като са налице изискуемите от закона основания, а именно: да е налице задължение, което не се обслужва. Видно от представените справки за задълженията и към днешна дата и към момента на налагане на обезпечението, лицето има непогасени задължения от наложени глоби, глоби по фиш, по електронен фиш, които не са погасени и не са изплатени, предвид което налице е ликвидно изискуемо публично задължение, поради това, че лицето не го обслужва/не го изплаща  и Публичният изпълнител правилно е пристъпил към обезпечаване на това задължение. Считам, че няма основания за отмяна нито  на актовете, които се обжалват, нито на наложената обезпечителна мярка. Тя е необходима, наложена е законосъобразно, спазена е процедурата, лицето е уведомено, не са му нарушени и правата. Видно от образуваното производство, правото на защита е реализирано в пълен обем, предвид което считам, че няма никакви основания за уважаване на жалбата и отмяна на обжалваните актове.  Моля Ви, да отхвърлите жалбата като неоснователна и да ни присъдите разноски в предвидените минимални размери за юрисконсултско възнаграждение. Моля за решение в този смисъл.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени, като дава възможност на жалбоподателите в срок до 20.09.2022 г. (вкл.) да представят писмени бележки по делото.  

 

В законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:15 часа.

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: