П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                                  Град Търговище

            Административен съд                                                                  IV състав

на  двадесет и седми  юли                                                          Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Албена Стефанова

                                                                                            

 

Секретар Гергана  Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 97 по описа за 2022 година.

 

 

На именното повикване 15:00 часа в съдебната залата се явиха:

 

Жалбоподателят  Г.А.А., редовно призован не се явява. Представлява се от а.. А.Н. ***, надлежно упълномощена и приета от съда.

 

Ответникът Кмет на Община Попово, редовно призован не се явява. За него се явява а..***, надлежно упълномощена и приета от съда.

 

За заинтересованата страна „Фрументум“ ЕООД, редовно призована, се явява лично управителят П. Г..

 

Докладва се постъпил писмен отговор с вх. № 1274/08.07.2022 г. на Адм. съд – Търговище от зам.-кмет на община Попово.

Докладва се постъпила уточняваща молба с вх. № 1317/14.07.2022 г. от Г.А., както и молба с вх. № 1396/26.07.2022 г. от община Попово с доказателствени искания.

 

По даване ход на делото:

А.. Н.: Да се даде ход на делото.

А.. Д.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Предоставя се възможност за становища по жалбата и по проекто-доклада.

 

А.. Н.: Поддържам жалбата. Нямам възражения по проекто-доклада.

А.. Д.: Оспорвам жалбата. Същата е неоснователна и недоказана. Поддържаме писмения отговор и писмено становище, във връзка с разпореждане по настоящото дело. Нямам възражение по проекто-доклада.

Г-н Г.: Жалбата е неоснователна. Търгът беше проведен по законовия ред. Всички участници имаха нужните законови документи до допускане до търга. Правилата за провеждане на тъга бяха обяснени много внимателно. Всички участници видимо бяха ги разбрали. Нямаше уточняващи въпроси, самият търг беше проведен внимателно и последователно. Мисля, че всички участници знаеха какво се случваше по всяко време  и според мен този иск е неоснователен. Нямам възражение по проекто-доклада.

 

С оглед становищата на страните, съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с  Определение № 198 от 13.07.2022 г. на Административен съд-Търговище.

 

Предоставя    се   възможност   за   становища             и искания по доказателствата.

             

А.. Н.: Да се приеме административната преписка.

А.. Д.: Да се приеме административната преписка,

Г-н Г.: Да се приемат писмените доказателства.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна,  следва да бъдат приети като доказателства, всички документи, постъпили с жалбата и с административната преписка, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства по делото: документите, постъпили с жалбата, а именно: Заповед № З-22-248/12.05.2022 г. н акмет на община Попово и извлечение от електронна поща, документите, представени с административната преписка (по опис),  постъпила с придружително писмо с вх. № 1273/08.07.2022 г. на Адм. съд - Търговище, находящи се от стр.  26 до стр. 112 (вкл.).

 

А.. Н.: Имам искане за допускане на гласни доказателства, относно реда и начина, по който е извършено гласуването на предложените от участниците в търга цени. Основното ни възражение е в тази посока, че не е спазена наредбата на общината за явното гласуване при тръжна процедура. Желаем да бъде допуснат до разпит Д. К. Д.-участник в търга

А.. Д.: Аз ще Ви помоля да оставите искането за допускане на гласни доказателства без уважение, тъй като такъв термин „гласуване“ при провеждането на публичен търг за продажба на земеделски земи няма. Там се касае за наддаване.

 А.. Н.: Извинявам се, чисто терминологична грешка. Касае се не за гласуване, а за явно наддаване.

А.. Д.: Ние поддържаме нашето искане за допускане на гласни доказателства, за установяване на обстоятелствата, че търгът е проведен законно, спазена е наредбата на Общинския съвет и всички участници са се съгласили с окончателния победител, който е спечелил с най-висока цена. Това е част от тръжната комисия.

Г-н Г.: Поддържам становището на а.. Д., да се разпитат.

А.. Н.: Аз се противопоставям, тъй като това, което са имали да кажат участниците в комисията са го представили в протокола. Дали е законосъобразно проведен или не търгът, откъм организация е въпрос на документи, които са представени. Аз се противопоставям на разпита на тези хора. Аз мога да оттегля искането си за разпит на свидетели, ако и другата страна оттегли своето искане.

А.. Д.: Аз предоставям на уважаемия съд да вземе становище във връзка с исканията.

А.. Н.: Съгласна съм да откажете разпит на свидетелите и да гледаме само по документи.

 

 

С оглед на това, че исканията и на двете страни за допускане на гласни доказателства са свързани с установяване на обстоятелства, за които нормативен акт предвижда съставянето на протокол по чл. 68 от НРПУРОИ на община Попово, съдът намира, че така дефинираните искания следва да бъдат оставени без уважение, като недопустими, съгласно чл. 164, ал. 1, т. 3 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК, с оглед на което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без уважение искането на оспорващия за допускане до разпит в качеството на свидетел на лицето Д. К. Д..

Оставя без уважение искането на ответника по оспорването за допускане до разпит в качеството на свидетели на лицата Пл. Р. и П. К., които са членове на тръжната комисия, съгласно изготвения протокол от проведен търг на 11.05.2022 г. Същият е подписан от тръжната комисия и от участника спечелил търга.

 

А.. Н.: Нямам други искания.

А.. Д.: Нямам други искания.

            Г-н Г.: Няма да соча други доказателства.

 

 

С оглед становищата на страните, че няма да сочат други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

 

А.. Н.: Уважаема госпожо Председател, моля да ми бъде предоставен срок за писмени бележки.

А.. Д.: Уважаема госпожо Председател, представям списък за разноски, които са в минимален размер, съгласно Наредбата за адвокатските възнаграждения, съгласно чл. 8. Моля да ми дадете възможност да представя  писмени бележки.

 А.. Н.: Уважаема госпожо Председател, оспорвам представения претендиран хонорар. Смятам, че същият е прекалено завишен и не би следвало изчисляването на материалния интерес по делото да бъде на база на размера на сумите, които спечелилият търга е дал като цена за имотите. Размерът на хонорара не съответства на тежестта на спора и предприетите процесуални действия, освен това не би следвало да се изчисли цената на иска, на базата на цената спечелилия търга.

Г-н Г.: Представям и моля да бъде прието по делото писмено становище. Моля жалбата да бъде отхвърлена като неоснователна.

 

С оглед становищата на процесуалните представители на оспорващия и на ответника по оспорването да им бъде предоставена възможност да представят писмени защити, съдът намира, че следва да бъде дадена равнопоставена такава възможност на всички страни, с оглед на което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава възможност на страните да представят писмени бележки в 7-дневен срок от днес.

 

Приключва устните състезания и обявява, че ще се произнесе със съответния съдебен акт в едномесечен срок от днес.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 15:15 часа.

 

                                  

                                             Председател:

 

 

                                              Секретар: