П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2022                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІV състав

на двадесети юли                                                                Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар С. Иванова

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 106 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 14:00 часа се явиха:

 

Оспорващият З.И.З., редовно призован не се явява. За него се явява а.. Н.С. ***, редовно упълномощен и приет от съда. 

Ответникът Полицейски инспектор,  група  „Оперативна дежурна част“ /ОДЧ/ към ОДМВР- Търговище - И. И. И., редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

Постъпило е писмено становище от ОД на МВР – Търговище.

 

По даване ход на делото:

А.. С.:  Да се даде ход на делото.

           

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

        ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Предоставя се възможност за становища по жалбата и по проекто-доклада.

А.. С.: Поддържам предявената жалба. Запознати сме с проекто-доклада по делото. Не възразяваме по приемането му.

 

            Съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с  Определение № 184 от 30.06.2022 г. на Административен съд – Търговище.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

А.. С.: Да се приеме административната преписка. Правя искане за спиране на настоящото производство, тъй като на утрешна дата – 21.07.2022 г. от  10:10 ч. е насрочено административно-наказателното дело, по което е издадено наказателното постановление, където също са приложени процесните доказателства и до неговото решаване може да бъде спряно настоящото производство. При положение, че не се спре настоящото производство, оспорвам представената съдебно-медицинска експертиза, предоставена от вещото лице д-р Г., като искането ми е за назначаване на друга такава от вещо лице от друг съдебен район. По конкретн, бих поискал комбинирана съдебно-медицинска и биологична експертиза, която след като се запознае с материалите по делото и по доказателствата представени по преписката да се произнесе, какъв е промила алкохол в кръвта на доверителя ми към момента на проверката.

 

Предвид на това, че наложената с оспорената заповед принудителна административна мярка (ПАМ) има не само преустановителна цел, но и превантивна такава, а именно, да се предотврати допускането на друг вид нарушение, както и да се осигури безопасността на движението по пътя, не е налице обусловеност между производството по оспорването на настоящата ПАМ и административно-наказателното производство, образувано по съставеното НП. Влизането в сила на НП или неговата незаконосъобразност не са елемент от фактическия състав за налагане на настоящата ПАМ. Посочените елементи не обуслявят взаимовръзка между двете производства, с оглед на което не са предмет на  доказване и не са налице предпоставки за спиране на стоящото производство.

Предвид на това, че експертизата е допусната в хода на административното производство, а не в настоящото, заключението съдържа всички елементи и подпис на експерта, съдът намира, че за правилното разрешаване на настоящия спор не е наложително да бъде допускана друга експертиза.

По изложените съображения и на осн. чл. 171, ал. 1 и ал. 2 от АПК, съдът намира, че следва да бъдат оставени без  уважение така направените искания.

Воден от горното, съдът

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

Отхвърля искането за спиране на настоящото производство.

Отхвърля искането за допускане на друга експертиза по настоящото дело, с така дефинираната задача и по вид като комбинирана.

 

А.. С.: Нямам други доказателствени искания.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъдат приети всички документи по административната преписка, както и допълнително представените такива от ответника по оспорването, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства по делото: документите, представени с административната преписка, а именно: Постановление за назначаване на експертиза с рег. № 363000-14746/06.06.2022 г. на Началник група „МПСВАНД“, Протокол за химическо изследване за определяне концентрацията на алкохол № 40/01.06.2022 г., талон за изследване № 073161, Протокол за медицинско изследване и вземане на биологични проби за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от 31.05.2022 г., справка за направените разходи по химичен анализ за наличие на алкохол в кръвта от З.З., ЗПАМ № 22-1292-000188/31.05.2022 г.,  ЗПАМ № 22-1292-000189/31.05.2022 г.,  справка за нарушител/водач за лицето З.З., Заповед № 363з-2315/31.12.2021 г. на Директора  на ОДМВР- Търговище, както и допълнително постъпилите към делото с придружително писмо с вх. № 1202/29.06.2022 г. на Адм. съд - Търговище: Заповед № 363з-2315/31.12.2021 г. на Директора на ОДМВР- Търговище, Заповед № 8121з-1632/02.12.2021 г. на Министъра на вътрешните работи, Заповед № 363з-1974/01.12.2020 г. на Директора  на ОДМВР- Търговище, акт за встъпване в длъжност от 01.12.2020 г. на И. И., график за работата на оперативните дежурни в група „ОДЧ“- ОД на МВР – Търговище за м. май 2022 г., Заповед № 8121нт-774/05.10.2016 г. на Директора на ДАП – МВР относно: утвърждаване на типови  длъжностни характеристики, формуляр за длъжностна характеристика и протокол за запознаване на служителя с длъжностна характеристика с рег. № 8121р-19840 от 29.09.2016 г., типова длъжностна характеристика на длъжността „полицейски инспектор VI – IV степен“ в група „ОДЧ“ в ОДМВР, Заповед № 363з-458 /28.03.2019 г. на Директора  на ОДМВР- Търговище, акт за встъпване в длъжност от 29.03.2019 г. на Д. Д., съдебно-медицинска експертиза по писмени данни № 77/2022 г., справка от Регистъра на одобрените типове средства за измерване, воден от Българския институт по метрология, за анализатор за алкохол в дъха, писмо с рег. № 3286р-12684/16.03.2022 г. на Директора на ГДНП с приложен списък на успешно преминали последваща проверка анализатори на алкохол в кръвта, както и допълнително постъпилият към делото, представен от ОДМВР- Търговище -  АУАН серия GА № 647202 против З.З.. 

 

А.. С.: Не соча други доказателства.

 

С оглед становището на процесуалния представител на оспорващия, че няма да сочи други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

А.. С.: Уважаема г-жо Председател, ще помоля да отмените посочената ПАМ като незаконосъобразна. Считаме, както и Вие споменахте, че същата е превантивна, но считаме, че за да бъде издадена е следвало да се изчакат съответните писмени документи за наличието на промили алкохол в кръвта на доверителя ми, което не е сторено, а веднага се отнемат регистрационните номера, контролния талон и съответно документа за правоуправление, което е можело да стане в срока, в който се изготвят съответните химически експертизи или други сочени такива, които са съвсем кратки. В този смисъл, ще помоля да отмените посочената ПАМ като незаконосъобразна. Моля за решение в този смисъл.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че ще се произнесе със съответния съдебен акт в едномесечен срок от днес.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:13.часа

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: