П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                          Град Търговище

            Административен съд                                                         I състав

на  дванадесети юли                                                            Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Красимира Тодорова

                                                                                            

 

Секретар  С. Иванова

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 101 по описа за 2022 година.

 

 

На именното повикване 10:02 часа в съдебната залата се явиха:

 

Жалбоподателят ЕТ „М 3113 – Петя Средкова“, редовно призован се представлява от адв. К.С. от САК, редовно упълномощена и приета от съда.  

 Ответникът Изп. директор на  ДФ "Земеделие"- гр. София, редовно призован, не се явява и не изпраща представител. Постъпила е писмена молба от същия с вх. № 1279/08.07.2022 г. на Адм. съд – Търговище.

 

По даване ход на делото:

 

Адв. С.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 10:02 часа.

 

Докладва жалбата.

    

          Делото е образувано по жалба на  ЕТ „М 3113 – Петя Средкова“ с ЕИК 202517331   против Решение № 25/312/02795/3/01/04/02 за налагане на финансова корекция в размер на 385 871, 05 лв.  на ИД  на ДФ Земеделие – София.   В жалбата са изложени подробни доводи за незаконосъобразност на акта. Моли се за отмяната му.

 

На страните е изпратено определение № 148 от 07.06.2022 г. на Административен съд- Търговище, с което е разяснена доказателствената тежест на страните.

 

Докладва доказателственото искане, направено  с постъпилата писмена молба от процесуалния представител на ответника с вх. № 1279/08.07.2022 г. на Адм. съд - Търговище.

 

Дава се възможност за становища по жалбата и по доказателствата.

 

Адв. С.: Поддържам жалбата, както и направените с нея доказателствени искания.  Да се приеме административната преписка. Не възразявам по отношение на направеното искане с молбата на процесуалния представител на ответника, за допускане на съдебно-счетоводна експертиза. Имам и допълнителни доказателствени искания. Моля, да ми бъде даден допълнителен срок, да взема становище по счетоводната справка, която е приложена като част от административната преписка, тъй като счетоводителката на предприятието беше в болница до вчера и не можа да ни представи информация за актуалния размер на приходите. Искам да ми бъде дадена възможност за допълнителен срок, за да  взема становище по размера на приходите. Моля ДФ „Земеделие“, да бъдат задължени да представят някои допълнителни доказателства, като представям писмена молба, с екземпляр за ответната страна, в която са описани исканите доказателства. Също така, с молбата е направено искане за допускане на съдебно-икономическа експертиза с посочени въпроси на експертизата. Може въпросите на експертизата, да се обединят с поставените  въпроси от ответната страна, стига да се съдържа отговор на поставените от мен в молбата въпроси.

 

По направените искания по доказателствата:

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото всички документи по представената административна преписка.

Съдът намира за допустими и относими доказателствените искания направени с жалбата, а именно - да се задължи Изп. директор на ДФ „Земеделие“ да представи: Решението на ДФЗ за одобрение на заявлението за подпомагане на ЕТ „М 3113 – Петя Средкова“ по чл. 27, ал. 3 от Наредба № 29/11.08.2008 г. и Протокол/доклад от проведените допълнително административни проверки, в хода на които е установено твърдяното в РФК неизпълнение.

По направеното искане за даване възможност на процесуалния представител на жалбоподателя да вземе становище по размера на приходите, по счетоводната справка, която е приложена като част от административната преписка, съдът намира, че следва да бъде дадена такава възможност.

По искането за допускане на съдебно-счетоводна експертиза, с формулираните въпроси в молбата от процесуалния представител на ответника с вх. № 1279/08.07.2022 г. на Адм. съд - Търговище, съдът намира същото за основателно.

Съдът, намира за относимо и допустимо направеното доказателствено искане с представената в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на жалбоподателя молба по т.1 с три подточки. Приема за основателно и искането в молбата за допускане на експертиза, като приема, че поставените въпросите се явяват допълващи на тези, които са по постъпилата молба от административния орган.

Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства  по делото: всички документи по представената административна преписка (по опис) с придружително писмо с вх. № 960/06.06.2022 г. на Адм. съд- Търговище, находяща се по делото от стр. 22 до стр. 274 (вкл.).  

 

Дава възможност на процесуалния представител на жалбоподателя, в 7-дневен срок от днес, да вземе становище, по размера на приходите, по счетоводната справка, която е приложена като част от административната преписка.

 

Изисква от Изп. директор на ДФ „Земеделие“, в 7-дневен срок от уведомяването му за това, да представи: Решението на ДФЗ за одобрение на заявлението за подпомагане на ЕТ „М 3113 – Петя Средкова“ по чл. 27, ал. 3 от Наредба № 29/11.08.2008 г. и Протокол/доклад от проведените допълнително административни проверки, в хода на които е установено твърдяното в РФК неизпълнение.

Изисква от Изп. директор на ДФ „Земеделие“ в 7-дневен срок от уведомяването му за това, да представи и следните документи:

1.      Работни листа за извършен анализ на финансовите показатели на бизнес плана на ЕТ „М 3113 – Петя Средкова“, съгласно Методика на ДФЗ за оценка на бизнес планове по мерки 311 и 312 от ПРСР 2007-2013 г.

2.      Заповед за одобрение на проекта на ЕТ „М 3113 – Петя Средкова“ по чл. 31, ал. 1, от Наредба № 29/11.08.2008 г., издадена след Решението на ДФЗ за одобрение на заявлението за подпомагане на ЕТ „М 3113 – Петя Средкова“ по чл. 27, ал. 3 от Наредба № 29/11.08.2008 година.

3.      Окончателен доклад ОС/2019/1115/А5 на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), издаден след административно разследване ОС/2019/1115 за неправомерни плащания, свързани с българската Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г., Подкрепа на селския туризъм – мерки 311, 312 и 41, получен от  ДФЗ с писмо с вх. № 07-0400/1478 от 11.03.2022 г. от г-н Wolfgang Burtscher – генерален директор на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“.

 

Допуска назначаването на съдебно-счетоводна експертиза по делото, с формулираните въпроси в молбата от процесуалния представител на ответника с вх. № 1279/08.07.2022 г. на Адм. съд – Търговище и с въпросите формулирани в представената в днешното съдебно заседание молба от процесуалния представител на жалбоподателя.

 

Назначава за вещо лице по допуснатата експертиза – М. Б. Б. от гр. Омуртаг, като вещото лице следва да изготви експертизата след предоставяне на изисканите от  Изп. директор на ДФ “Земеделие“ доказателства.

 

Определя първоначален депозит за възнаграждението на вещото лице в размер на 800 лв., вносими поравно от страните - от жалбоподателя- 400 лв. и от ответника- 400 лв., като за жалбоподателя в 7-дневен срок от днес, а за ответника в 7-дневен срок от уведомяването му за това.  

 

По направеното искане от страна на жалбоподателя с представената в днешното съдебно заседание молба, за допускане на гласни доказателства, съдът ще се произнесе в следващото съдебно заседание.

 

Отлага делото и го насрочва за 13.09.2022 г. от 10.10 ч., за която дата явилата се страна е уведомена в днешно съдебно заседание, а неявилата се да се  счита за уведомена по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК.

След внасяне на определения от съда депозит да се призове вещото лице.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.11 часа.

 

 

                                               Председател:

 

                                              

   Секретар: