П Р О Т О К О Л

 

Година 2022                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІV състав

на двадесет и втори юни                                                     Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар Гергана Бачева

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 64 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 14:00 часа се явиха:

 

Оспорващият „АБВ България“ ЕООД, редовно призован, се представлява от адв. Д. П. АК-Варна, надлежно упълномощена и приета от съда. Представя пълномощно.

 

Ответникът Дирекция на национален строителен контрол, редовно призовани се представляват от юрк. Ст. С., надлежно упълномощен и приет от съда. Представя пълномощно.

 

Заинтересованите страни:

Главен архитект на община Търговище, редовно призован, не се явява, и не изпраща представител.

М.Г.С., редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

Х.Б.С., редовно призована, не се явява и не изпраща представител.

 

По даване ход на делото:

 

Адв. П.:  Моля да дадете ход на делото.

            Юрк. С.: Да се даде ход на делото.

 

 Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което.

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

 

Предоставя се възможност за становища по жалбата и по проекто-доклада.

 

Адв. П.: Поддържам жалбата. Не съм запозната с  проекто-доклада по делото.

Юрк.  С.: Оспорвам жалбата. Нямаме възражения по проекто-доклада -  да се приеме.

 

Съдът предоставя възможност на процесуалния представител на оспорващия за запознаване с проекто-доклада по делото, след което да изрази становище.

 

Адв. П.: Запознах се с проекто-доклада. Нямам възражение по същия – да се приеме. 

 

Уточняващ въпрос на съда към страните: Смятам, че Вие не спорите за това, че разрешението за строеж и инвестиционният проект са издадени в съответствие с предвижданията на ПУП, при спазване на чл. 156 ал.2 и ал. 3. Спори се единствено по отношение на възложителите. Така ли е?

 

Юрк. С.: Точно така е.

 

Адв. П.: Ние всъщност спорим и по отношение отмяната на одобрените проекти. Спорим по отношение на формата и  на съдържанието. По отношение на това, че са спазени всички материални и други изисквания не се спори. Спори се по отношение на възложителите и по отношение на формата и спазването на процесуалните правила.

 

С оглед така направеното уточнение, съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допълва проекто-доклада съобщен на страните, като не се спори относно обстоятелствата, че разрешение за строеж с № 37/15.03.2022 г. и инвестиционните проекти, въз основа на които  то е издадено, че същите са издадени в съответствие с предвижданията на действащия ПУП, както и че са спазени чл. 156, ал. 3, чл. 148, ал. 8 от ЗУТ, както и изискванията на Наредба № 4 за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти.

Обявява за окончателен проекто-доклада в останалата му част, съобщен на страните с  Определение № 142 от 31.05.2022 г.  на Административен съд – Търговище.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

Адв. П.: Да се приеме административната преписка и допълнително представените писмени доказателства.

Юрк. С.: Да се приемат представените доказателства.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъде приета административната преписка, допълнително постъпилите по делото писмени документи по отношение на оспорения административен акт, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства по делото: всички документи по административната преписка, постъпила  с придружително писмо с вх. 647/14.04.2022 г. на Административен съд- Търговище, находящи се по делото от стр. 9 до стр. 44 (вкл.); постъпилите от Агенция по геодезия, картография и кадастър писмени документи с придружително писмо с вх. № 941/02.06.2022 г.на Адм. съд – Търговище (скици и извадка от кадастралния регистър на недвижимите имоти), находящи се от стр.58 до 64 (вкл.), както и представените от  гл. архитект на Община Търговище приложения с придружително писмо с вх. № 956/06.06.2022 г. на Адм. съд – Търговище, находящи се по делото от стр.  72 до стр.130 (вкл.).

 

Адв. П.: Не соча нови доказателства.

Юрк.   С.: Други доказателства няма да соча.

 

С оглед становищата на страните, че няма да сочат други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

Адв. П.: Моля, да ми бъде предоставена възможност да представя писмени бележки по делото  в 3-дневен срок от съставяне/публикуване на  протокола от съдебното заседание. Поддържаме жалбата и моля да постановите решение, с което да отмените издадения административен акт като неправилен и незаконосъобразен, постановен в нарушение на материалния и процесуалния закон по съображенията посочени от нас в жалбата и съгласно писмените бележки, както и да ни присъдите направените по делото разноски

 

Юрк. С.: Уважаема г-жо Председател,  моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и потвърдите заповедта на началника на РДНСК – Търговище, с която е отменено Разрешение за строеж № 37/2022 г. издадено от гл. архитект на Община Търговище. Считам заповедта за издадена от компетентен орган, в рамките на неговите правомощия, в предвидената от закона форма, съдържаща всички изискуеми от закона реквизити. Мотивите за издаване на заповедта са ясни. В разрешението за строеж, като възложители са посочени лица, които нямат това качество съгласно ЗУТ. С това вписване като възложители на лицата, им се вменяват права и задължения, които те не следва да имат, поради което разрешението за строеж се явява незаконосъобразно издадено и със заповедта е отменено. Моля за решение, с което да отхвърлите жалбата и потвърдите заповедта на началника на РДНСК – Търговище.

 

С оглед становището на процесуалния представител на оспорващия да му бъде предоставена възможност да представи писмени бележки, съдът намира, че следва да бъде предоставена такава възможност, поради което

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава възможност на оспорващия за представяне на писмени бележки по делото в 7-дневен срок след изготвяне и обявяване на протокола от заседанието.

 

Приключва устните състезания и обявява, че ще се произнесе със съответния съдебен акт в едномесечен срок от днес. 

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:15 часа

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: