П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                          IV състав

на  двадесет и първи юни                                                    Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Албена Стефанова

                                                                                            

 

Секретар Гергана  Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 61 по описа за 2022 година.

 

 

На именното повикване 14:00 часа в съдебната залата се явиха:

 

За жалбоподателя И.А.Е., редовно призован – се явява  а.. С.М. ***, редовно упълномощена от 21.03.2022 г. и приета от съда.

 

Оспорващата страна Директор на ТП на НОИ-Търговище, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

 

По даване ход на делото:

А.. М.: Да се даде ход на делото.

          

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което.

           

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

 

Предоставя се възможност за становище по жалбата и по проекто-доклада.

 

А.. М.: Поддържам жалбата. Нямам възражения по доклада. Правилно съдът е преценил, че сме изложили становище за липса на мотиви, относно периода от време, което органът не е зачел като осигурителен стаж. Изложили сме твърдения за периода, през който Е. е извършвала дейност като земеделски стопанин от 23.10.2014 г. до 28.02.2019 г. Органът не е посочил, не го е приел този период, приел е само част от него. Спорът е само по отношение на това, че административният орган е приел част от периода, в който жалбоподателката е упражнявала дейност като земеделски производител, това е основният спор по делото.

 

Съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с  Определение на съда № 126  от 25.05.2022 г. на Административен съд-Търговище.

 

Предоставя    се   възможност   за   становища и искания по доказателствата.

             

А.. М.: Да се приеме административната преписка.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна,  следва да се приемат и приложат като писмени доказателства,  документите представени с административната преписка, както и допълнително представени от административния орган, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА и ПРИЛАГА като писмени доказателства, документите представени с административната преписка,  постъпила с придружително писмо с вх. № 593/05.04.2022 г., находяща се от стр. 2 до стр. 96, намираща се на гърба на делото и от стр. 18 до стр. 54 вкл. по делото, както и допълнително постъпилите от ТП на НОИ-Търговище с придружително писмо с вх. № 932/02.06.2022 г., находящи се от стр. 65 до стр. 73 вкл. и с придружително писмо с вх. № 934/02.06.2022 г., находящи се от стр. 75 до стр. 88 вкл.

Предоставя    се   възможност   за   становища и искания по доказателствата.

 

А.. М.: Не соча нови доказателства. Не поддържам искането си за представяне на копия от страници от предходен паспорт на И.Е., тъй като по административната преписка е представена нова справка, в която този период пак е посочен. По искането ни за откриване на производство по чл. 193 от ГПК, по отношение на писмо с рег. № 363000-16985/07.10.2020 г., издадено от директора на ОДМВР-Търговище, не го поддържам това искане, тъй като те в писмото са посочили, че данните след  01.01.2007 г. биха могли да бъдат погрешни (стр. 68 от административната преписка). Представям и моля да бъде приет списък на разноските.

 

С оглед становището на явилата се страна, че няма да сочи други доказателства,  съдът намира делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

А.. М.: Уважаема г-жо Председател,  представям и моля да бъде приета писмена защита. Моля, оспорените актове да бъдат отменени и преписката да се върне на органа за ново произнасяне по заявлението. Приложени са достатъчно писмени доказателства, от които се установява, че жалбоподателката е упражнявала трудова дейност. Най-вече това са проверките на органа по приходите. Потвърден е от нашето териториално поделение в гр. Търговище, така че дори органът на приходите, допълнително в протокол от 31.03.2021 г. е посочил, че този извод на органа по приходите съвпада с нашата мотивировка в жалбата, че  люцерната е такава култура, че не задължава лицето, което я отглежда непрекъснато да бъде на територията на Република България. Жалбоподателката е самоосигуряващо се лице, плащала си е осигуровките,  когато  е  било необходимо, тя е била на територията на нашата страна. Мога да дам пример с нас самоосигуряващите се адвокати. Това не ни задължава да сме през цялото време да сме на територията на Република България, както и при самоосигуряващото се лице И.А.Е.. По отношение на прекомерността на адвокатското възнаграждение, искам да кажа, че на няколко пъти ние направихме няколко опита да обжалваме разпореждането за отказ за отпускане на пенсия, на основание чл. 68, ал. 3 от КСО. Първият път върнаха преписката и то само, за да променят някакво число, но по същество директорът на ТП на НОИ не се произнесе. С второто решение потвърди разпореждането, с което пак се отказва отпускане на пенсия. Направихме много опити, докато стигнем до Административен съд-Търговище, за това смятам, че са извършени много на вид дейности, по отношение на разпореждането на отказа за отпускане на пенсия и смятам, че в такъв вид, няма прекомерност на възнаграждението. То е само 600 лв., а са извършени много действия, видно от представената административна преписка. Предоставям на съда да се произнесе, дали е прекомерен размерът на адвокатското възнаграждение, във връзка с дейността, която сме извършили. Моля да се отмени разпореждането, както и решението, с което е потвърдено разпореждането за отказ за получаване на пенсия, на основание чл. 68, ал. 3 от КСО на лицето И.А.Е.. Моля да ми се присъдят разноските, за което съм представила списък.  

 

Съдът намира делото за разяснено, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приключва устните състезания и обяви, че ще се произнесе със съответния съдебен акт в едномесечен срок от днес.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14.18  часа.

 

 

                                  

                                             Председател:

 

                                              Секретар: