П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На петнадесети юни                                                            Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар  С. Иванова

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 49 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 13:00 часа се явиха:

 

За жалбоподателяАксис  ДЗЗД с управител Р. Г. М., редовно уведомена, се явява лично  управителят и адв. П. от АК- Шумен, редовно упълномощена и приета от съда. Представя пълномощно. 

Ответникът по жалбата  Директор на ТД на НАП- Варна, редовно уведомен не се явява. Представлява се от гл. юрк. М.Д., редовно упълномощена от преди и приета от съда. 

Вещото лице М.Б.Б., редовно призована – явява се.

 

По даване ход на делото:

Адв. П.:  Да се даде ход на делото, не са налице процесуални пречки.

Юрк. Д.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

        ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и пристъпва към фактическото изясняване на  спора.

Делото е отложено по доказателства – допусната е съдебно-счетоводна експертиза.

Експертизата е представена по делото в предвидения от закона срок.

Адв. П.: Да се изслуша вещото лице.

Юрк.  Д.: Да се изслуша вещото лице.

 

Съдът пристъпи към снемане самоличността на вещото лице.

 

Вещото лице М.Б.Б., 61-годишна, български гражданин, с висше образование, неосъждана, разведена, без родство и дела със страните.

 

НАПОМНИ се на вещото лице отговорността по реда на чл. 291 от НК във вр. с чл. 200 от ГПК и чл. 144 от АПК.

Вещото лице обеща да даде заключение по съвест, знание и без пристрастие.

 

Съдът пристъпи към изслушване на вещото лице.

 

В. л. Б.: Представила съм експертиза, която поддържам.

 

Дадена е възможност за въпроси към вещото лице.

Адв. П.: Виждаме, че са образувани две изпълнителни дела, въпросът ми е, понеже казвате, че към делото, което е лично на физическото лице- Р. М., което е № 2090/2006 г. са прибавени само 10% от задълженията на „Аксис” ДЗЗД, от къде  го виждате това нещо?

В. л. Б.: Това се вижда от справката, която е по делото, тъй като справката по изп. дело № 2090 не се съдържаше в кориците на това дело, аз се снабдих със съдебно удостоверение и направих справка на място в НАП, където ми беше предоставена справка към датата на проверката. Т.е., разликата е в лихвите,  категорично към делото на физическото лице са присъединени само 10% от задълженията на „Аксис” ДЗЗД.

 

Адв. П.: Сумата включва непогасена главница 63000 лв. плюс лихва 15 000., т.е. от тази сума, която е 79 000 лв. са присъединени само 10% -  7900 лв.  горе-долу. Така ли е?

В. л. Б.: Няма да се получи точно 10% от главницата, защото справките са към различни дати. Справката, която е приложена по делото (настоящото) показва общите задължения на ДЗЗД към 22.02.2022 г., а справката, която е по изп. дело № 2090 беше  с данни към 25.05 мисля, че беше. Малко разминаване има в лихвите, но става въпрос, че от главницата са 10%, които фигурират в справката.

 

Юрк. Д.: По какъв начин задълженията на дружеството са отразявани в данъчно-осигурителната сметка? Как са определени тези задължения? (Задълженията се определят по няколко начина. Единия начин е чрез подаване на декларация от самото лице, другият начин е чрез ревизионен акт.)

В. л. Б.: Аз съм отбелязала, че всичките са въз основа на подадени декларации, съответно декларация Образец 1, декларация Образец 6, ГДД по ЗКПО. Отбелязала съм го в констативната част.

 

Юрк. Д.: Има ли намеса на данъчни органи или на публичен изпълнител при определянето на тези задължения?

В. л. Б.: Не са определени публично, но са декларирани от лицето.

 

Юрк. Д.: Въпреки, че Вие сте разгледали въпроса за давността, видяхте ли по изпълнителното дело да има наложени обезпечителни мерки?

В. л. Б.: Да, някъде отбелязах, че имаше обезпечителни мерки.

 

Адв. П.: Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

Юрк. Д.: Нямам други въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

 

Съдът намира, че по делото следва да бъде прието като доказателство заключението по съдебно-счетоводната експертиза, находящо се от стр. 86 до стр. 146 (вкл.) от делото, ведно с представената справка-декларация по чл. 23, ал. 2 и чл. 24, ал. 2 от Наредба № 2 от 2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица на стр. 94 от делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателство: заключението по допуснатата съдебно-счетоводна експертиза, находящо се от стр. 86 до стр. 146 (вкл.) от делото, ведно с представената справка-декларация по чл. 23, ал. 2 и чл. 24, ал. 2 от Наредба № 2 от 2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица на стр. 94 от делото.

Определя окончателен размер на възнаграждението на вещото лице в размер на 400 (четиристотин) лева, съобразно представената справка-декларация.

 

Да се изплати на вещото лице М.Б.Б. сумата в размер на 400 (четиристотин) лева от внесения депозит.

 

Вещото лице е освободено от присъствие в залата.

 

Адв. П.: Не соча други доказателства.

            Юрк. Д.: Нямам други доказателствени искания, но видно е, че жалбоподателят си е ангажирал защитник, който отсъстваше в предходното съдебно заседание и аз моля да се уточни предмета на делото, тъй като в определението на съда е записано, че производството е по чл. 197 от ДОПК, което засяга производство по обжалване на наложени обезпечителни мерки. От самата жалба е трудно да се определи, какво е производството което водим. Считам, че това е от съществено значение за делото, предвид което Ви моля, да дадете указания да бъде уточнен предмета на спора.

            Адв. П.: Аз виждам какво се обжалва. Това е записано и в доклада по делото, че се обжалват постановленията за налагане на обезпечителни мерки, като фигуриращи в Решение № 46, което се обжалва. Аз не видях по делото доказателства за връчване на тези постановления, така че, цялостната административна процедура е нарушена. Действително доверителят ми не ги е получил. Констатациите на директора на НАП, че били цитирани в някакво административно дело и от това следвало, че длъжникът е запознат с тях не е сериозно, тъй като си има процедура по връчване. Съответно, само на това основание следва да бъде отменено Решение № 46. Запозната съм с предмета на делото и в този предмет следва да се разгледа и тази административна процедура по издаване.

 

Юрк. Д.: По чл. 197 обжалваме обезпечителни мерки. За кои точно става въпрос, след  като се твърди, че не били връчени постановленията?

 

Адв. П.: В Решение № 46 казвате, че  са получили, а те не са получили - не са им връчени двете постановления за налагане на обезпечителни мерки. Като номера това са: № 1934/10 от 01.03.2013 г. и № 7 от 20.10.2008 г.. Цитирани са в жалбата, цитирани са и в Решение № 46, в което твърдите, че те са връчени и че бил изтекъл срокът им за обжалване, а те не са връчени. Не са връчени и е опорочена цялата административна процедура.

 

Юрк. Д.. Такива възражения не са били изложени в първоначалната жалба, по която е постановено решението на териториалния директор. Моля, да ни бъде предоставен срок за представяне на доказателства за връчване на Постановление за налагане на обезпечителни мерки № 1934/2006/000010/01.03.2013 г. и на Постановление за налагане на обезпечителни мерки № 1934/2006/000007/20.10.2008 г. на публичен изпълнител при ТД на НАП- Варна.

 

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна и следва да бъде отложено за друг ден и час. На процесуалния представител на административния орган, следва да бъде дадена възможност за представяне на исканите доказателства, поради което

                                               ОПРЕДЕЛИ:

Дава възможност на процесуалния представител на административния орган, за следващото съдебно заседание да представи  доказателства за връчване на Постановление за налагане на обезпечителни мерки № 1934/2006/000010/01.03.2013 г. и на Постановление за налагане на обезпечителни мерки № 1934/2006/000007/20.10.2008 г. на публичен изпълнител при ТД на НАП- Варна.

 

Отлага делото и го насрочва за 29.06.2022 г. от 13:00 часа, за която дата и час страните са уведомени. 

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:15 часа.

 

                                                          

Председател:

 

Секретар:

 

Издаден: РКО за сумата от 400.00 лв. на вещото лице-    М.Б.                                                                            

                                                                                                            15.06.2022 г.

                                                                                                           Секретар: