П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На тридесет и първи май                                                    Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар  Гергана Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 66 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 09:20 часа се явиха:

 

Жалбоподателят И.И.М., редовно призован се явява лично и с а.. Р.Р. ***, редовно упълномощен и приет от съда.

Ответникът по жалбата Началник на областен отдел „Автомобилна администрация“-Търговище, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

 

            По даване ход на делото:

            А.. Р.: Да се даде ход на делото.

           

            Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО  и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

 

А.. Р.: Поддържам жалбата.  

 

Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Докладва  делото.

      Производството е по реда на Глава Х от АПК във връзка с чл. 107, ал. 2 от ЗАвтП.

Делото е образувано по жалбата на И.И.М. ЕГН ********** ***, със съдебен адрес:*** против Заповед за прилагане на ПАМ № РД-14-1735/13.04.2022 г. на началника на Областен отдел „Автомобилна администрация“ (ОО“АА“) – Търговище, с която е приложена ПАМ – по чл. 106а, ал. 1, т. 7, б. „а“ във вр. с ал. 2, т. 6 от ЗАвтП – временно отнемане на Удостоверение „Водач на лек таксиметров автомобил“ серия …, издадено от регионално звено на ИА“АА“ в гр. Търговище на 05.06.2009 г. въз основа на протокол № 07/ 05.06.2009 г. за срок от 1 година.

Указано е на адм. орган, че следва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспореният адм. акт, и изпълнението на законовите изисквания при издаването му.

Указано е на жалбоподателя, че следва да представи доказателства в съдебно заседание по делото за сочените от него обстоятелства в жалбата.

На страните е изпратено заверено копие от Определение № 116 от 09.05.2022 г.  на Административен съд - Търговище.    

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доклада и доказателствата.

 

А.. Р.: Нямам възражение по доклада. Да се приеме административната преписка.

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото всички документи, постъпили с жалбата и представените с административната преписка, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА всички писмени доказателства по делото, постъпили с жалбата, а именно: ЗППАМ № РД-14-1735/13.04.2022 г. на  началник на областен отдел „Автомобилна администрация“-Търговище, ведно с разписка за връчване и АУАН № 321304/12.04.2022 г. и представените с административната преписка, постъпила с придружително писмо с вх. № 769/09.05.2022 г. по опис, находящи се от стр. 19 до стр. 26 вкл.

 

А.. Р.: Други доказателства няма да сочим, госпожо Председател, ще ползваме тези, представени от административния орган.

           

С оглед изявлението на явилата се страна, че други доказателства няма да сочи, съдът счете делото за разяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

А.. Р.: Уважаема госпожо Председател, моля да отмените обжалваната  заповед за прилагане на принудителна административна мярка. Считам, че административнонаказващият орган не е доказал всички свои фактически твърдения, отбелязани във въпросната ПАМ. Най-важното, за да бъде съставомерно, следва да се докаже, че  е извършено плащане или има уговорка за такова плащане. В конкретния случай, административният орган не е отбелязал такова нещо, въпреки, че е въведено като възражение от жалбоподателя, не е счел за необходимо да разпита или да вземе обяснение от пътниците. Също така, в тази насока и на стр. 21 се съдържа една бележка, от която е видно, че на въпросния ден господин М. всъщност не е започнал работа, не е извършвал никакви курсове. На следващата страница е представена извадка от пътната книжка, която обаче не се отнася за този ден и е неотносима към спора. Предвид това, госпожо Председател, предвид липсата на установен направен таксиметров превоз на пътници, считам, че оспорената заповед следва да бъде отменена като незаконосъобразна. Моля да присъдите и направените разноски, за които представям списък. 

Съдът счете делото за разяснено и обяви устните състезания за приключени.

В законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09:26 часа.

                                  

 

 

Председател:

 

 

Секретар: