П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                          Град Търговище

            Административен съд                                                          IV състав

на  тридесет и първи май                                                     Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Албена Стефанова

                                                                                            

 

Секретар Янка Ганчева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 38 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване 14:05 часа в съдебната залата се явиха:

 

Оспорващият Община Попово, представлявана от кмета д-р Л. Веселинов, редовно призован, се представлява от адв. Р. Д. ***, надлежно упълномощена и приета от съда.

Ответните страни:

Иван Иванов - ст. инспектор в РО НЯСС „Североизточна България“ офис Шумен, редовно призован, не се явява. От процесуалния му представител – юрк. Е. З. е представен акт за смърт на длъжностното лице.

Ростислав Раденков - ст. инспектор в РО НЯСС „Североизточна България“ офис Шумен, редовно призован, не се явява. От процесуалния му представител – юрк. Е. З. е постъпило писмено становище.

 

По даване ход на делото:

 

Адв. Д.: Независимо, че следва да се прекрати производството по отношение на починалото длъжностно лице, не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в останалата му част. Да се даде ход на делото.

 

С оглед така представения по делото акт за смърт на И. М. И и с оглед на това, че същият е издал обжалваното предписание в качеството си на упълномощено длъжностно лице, предвид смъртта на лицето и липсата на предпоставки за правоприемство, съдът намира, че производството по отношение на този ответник следва да бъде прекратено, като следва производството да продължи по отношение на останалите страни – Община Попово като оспорващ и Ростислав Раденков като орган, издал предписанието.

С оглед становището на процесуалния представител на оспорващия, съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ: № 74

 

            ПРЕКРАТЯВА административното производство по отношение на ответника И. М. И, поради смърт на оправомощеното длъжностно лице.

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по отношение на Община Попово като оспорващ и Ростислав Раденков като ответник по оспорването.

 

Определението в прекратителната му част подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес за явилата се страна, а за неявилата се страна от получаване на съобщението.

 

 

Председател:

 

 

 

Докладва постъпило писмено становище по съществото на спора с вх. № 1310/28.06.2021 г. от процесуалния представител на Ростислав Раденков – Е.З. - ст. експерт, юрист към ДАМТН.

 

Предоставя се възможност за становище по жалбата и по проекто-доклада.

 

Адв. Д.: Поддържам жалбата. Нямам възражения по доклада.

 

Съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с  Определение на съда № 118  от 12.05.2022 г. на Административен съд-Търговище.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

Адв. Д.: Да се приемат представените писмени доказателства.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна,  следва да се приемат и приложат като писмени доказателства писмо с вх. № 840/19.05.2022 г. от Районен съд – Попово, както и приложенията, представени с прдружително писмо с вх. № 841 от 19.05.2022 г.  от ДАМТН, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства по делото: Писмо с вх. № 840/19.05.2022 г. от Районен съд – Попово, Констативен протокол № 05-04-60/04.11.2019 г., Заповед № 517/12.07.2018 г. на Председателя на ДАМТН, Заповед № А-673/16.10.2018 г. на Председателя на ДАМТН.

Прилага и приобщава към настоящото производство Административно дело № 154/2021 г. по описа на Административен съд – Търговище. 

 

Адв. Д.: Водим един свидетел, който моля да бъде допуснат до разпит. Това е  Д. К. Н.на длъжност експерт към община Попово за установяване на обстоятелствата, че изложените обстоятелства в част пета от протокола с обжалвани предписания са били изпълнени към деня на проверката.

 

С оглед така направеното искане за допускане до разпит в качеството на свидетел на лицето Данчо Колев Николаев, съдът намира, че искането за събиране на  гласни доказателства се явява недопустимо на основание разпоредбата на чл. 226, ал. 2 от АПК, която изрично регламентира, че при новото разглеждане на делото се допускат само писмени доказателства, както и на основание, че с доказателственото искане се цели установяване на обстоятелства, които не са новооткрити или новопостъпили и същите са могли да бъдат установени при първоначалното разглеждане на делото със съответните писмени и гласни доказателства.

Воден от горното и на основание чл. 226, ал. 2 от АПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без уважение искането на процесуалния представител на оспорващия за допускане в качеството на свидетел лицето Д. К. Н.за установяване на обстоятелствата, че обжалваните предписания са били изпълнени към деня на проверката – 15.04.2021 г.

 

Адв. Д.: Моля да ми бъде дадена възможност да соча писмени доказателства, тъй като е налице нов оператор на язовирната стена и вероятно има документация, с която не сме се запознали. Моля да ми бъде дадена възможност да соча писмени доказателства във връзка с установяването на обстоятелствата, че към деня на проверката предписанията са били изпълнени и е налице едно изправно съоръжение, в случая язовир „Каваците“.

 

Съдът намира, че  за изясняване на делото в пълнота от фактическа страна следва да бъде уважено така направеното искане на процесуалния представител на оспорващия за сочене на писмени доказателства в следващо съдебна заседание. Следва да бъде дадена възможност на страните да сочат доказателства и делото да бъде отложено за друг ден и час, с оглед на което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава възможност на страните да сочат писмени доказателства по делото в следващо съдебно заседание.

Отлага делото и го насрочва за 28.06.2022 г. от 14:00 часа, за която дата и часа страните са уведомени.  

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14.28  часа.

 

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: