П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2022                                                                      Град Търговище

            Административен съд                                                      ІІ касационен  състав

На седемнадесети май                                                    Година 2022          

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                     Председател: Красимира Тодорова

                                                                    Членове: Албена Стефанова  

                                                                       Иванка Иванова    

                                                                  

 Секретар Гергана Бачева

 Прокурор  Мартин Александров

 

           Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

КАНД номер 34 по описа  за  2022 година.

 

На именното повикване в  10.39 часа се явиха:

 

Касаторът  ТК „Транс“ ООД, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.Постъпило е писмено становище.

Ответникът РД „Автомобилна администрация“-Русе при ИА „Автомобилна администрация“,  редовно призован, не изпраща представител.

За Окръжна прокуратура гр. Търговище, редовно призовани се явява   прокурор Мартин Александров

Докладва постъпило писмено становище с вх. № 811/13.05.2022 г. по съществото на спора.

 

По даване ход на делото:

Прокурорът: Считам, че ход на делото не следва да се дава. 

 

На съда е служебно известно, че с Определение № 22 от 22.03.2022 г. по КАНД № 11 от 2022 г. по описа на Административен съд – Габрово съставът на съда е отправил ПРЕЮДИЦИАЛНО ЗАПИТВАНЕ до Съда на Европейския съюз със следното съдържание, а именно дават ли нормите на Директива 2006/126 възможност на държавите – членки да изискват от водачите, управляващи превозни средства от категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1, D1E да преминават медицински прегледи, които да установяват тяхната психическа и умствена годност през интервали от време, по – къси от срока на валидност на свидетелството за управление на МПС и в тази връзка да изискват отделен документ (различен от свидетелството за управление), който да удостоверява годността им, или притежанието на валидно свидетелство за управление на МПС от посочените категории удостоверява и психическата и умствена годност на водача, тъй като тази годност е вече установена при издаването, съответно при подновяването на свидетелството за управление и е спрял производството по КАНД № 11/ 22 г. по описа на АдмС – Габрово до произнасяне на Съда на Европейския съюз (СЕС) по отправеното запитване.

В резултат, видно от деловодната система на СЕС, е образувано дело № С-227/ 22 г. по подадени документи за образуване на производството на 31.03.2022 г., област „Транспорт“, страна Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ – Плевен.

Административен съд –Търговище, касационен състав, с оглед горното, намира, че са налице основанията по чл. 229, ал. 1, т. 4 от ГПК във връзка с чл. 144 от АПК за спиране на производството по делото.

С посоченото Определение е отправено преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз, съгласно чл. 267, § 1, б. “б“ от Договора за функционирането на Европейския съюз за тълкуване на разпоредбите на Директива 2006/126 на Европейския парламент и на Съвета от 20 декември 2006 година относно свидетелства за управление на превозни средства, Съображение 8, Съображение 9, точка 4 от Приложение III на Директивата  във връзка с образувано пред АдмС - Габрово производство, идентично с настоящото, по идентична касационна жалба, срещу Решение на РС – Търговище с идентичен предмет – съответното НП, съдържащо идентично нарушение и санкция.

Нормата на чл. 229, ал. 1, т. 4 от ГПК, приложима в административното производство на основание чл. 144 от АПК, изисква наличие на преюдициална връзка между две дела, образувани пред един или различни съдилища, решението на първото, от които да има значение за правилното решение на спора по делото, по което производството се спира. Разпоредбата на цитирания текст допуска спиране на висящо съдебно производство, когато в същия или в друг съд се разглежда дело, решението по което ще има значение за правилното решаване на спора. Образуваното пред СЕС дело по конкретното преюдициално запитване, имащо връзка и отношение към предмета на образуваното пред АдмС – Търговище дело, се явява обуславящо по смисъла на чл. 229, ал. 1, т. 4 ГПК и само по себе си представлява временна отрицателна процесуална пречка за разглеждане на образуваното пред националния съд дело.

 Настоящият състав на съда намира, че произнасянето на Съда на Европейския съюз по преюдициалното запитване има значение за правилното решаване на спора и по настоящото дело, тъй като касае едни и същи проблеми, възникнали при тълкуването и прилагането на разпоредбите на Директива126/2006/ЕО. Освен това съгласно чл. 633 ГПК решението на СЕС е задължително за всички съдилища, без да отличава същите, съобразно вида и материята на разглежданите от тях дела.

С оглед горното и на основание чл. 229, ал. 1, т. 4 от ГПК във връзка с чл. 144 от АПК, Административен съд – Търговище, касационен състав,

 

О П Р Е Д Е Л И:

Не дава ход на делото.

СПИРА производството по КАНД № 34 по описа за 2022 г. на Административен съд – Търговище до произнасянето на Съда на Европейския съюз по преюдициалното запитване, отправено по КАНД № 11/ 22 г. по описа на АдмС – Габрово, в резултат на което е образувано дело № С-227/ 22 г. по подадени документи за образуване на производството на 31.03.2022 г., област „Транспорт“, страна - Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба, подадена в седемдневен срок от съобщаването му на страните, пред Върховен административен съд на Република България чрез настоящия съд.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:…………….                    ЧЛЕНОВЕ:…………..

 

 

                                                                                    …………….

 

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.42 часа.

 

                                   

                                               Председател:

 

 

                                                     Секретар: