П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                          Град Търговище

            Административен съд                                                         I състав

на  десети май                                                                      Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Красимира Тодорова

                                                                                            

 

Секретар  Стоянка Иванова

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 63 по описа за 2022 година.

 

 

На именното повикване 10:10 часа в съдебната залата се явиха:

 

Жалбоподателят В.И.Д., редовно призован – не се явява и не изпраща представител.

 

Ответникът Директор на Дирекция "Социално подпомагане" гр.Търговище, редовно призован, не се явява. За него се явява ст. юрк. С. П., редовно упълномощен и приет от съда. 

 

По даване ход на делото:

Юрк. П.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, като по отношение на жалбоподателя е налице призоваване по реда на чл. 18, ал. 9 от АПК, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва жалбата.

    

    Делото е образувано по жалба на В.И.Д. *** против Заповед № ЗСП/Д-Т/3227/06.01.2022 г. на директора на ДСП – Търговище, потвърдена с Решение №25 – РД06 – 0002 от 16.02.2022 г. на директора на РДСП – Търговище, с която е била прекратена месечна помощ по чл.9 ППЗСП.  В жалбата са изложени  доводи за незаконосъобразност на акта. Моли за отмяна.

На страните е изпратено определение № 106 от 21.04.2022 г. на Административен съд- Търговище, с което е разяснена доказателствената тежест на страните.

 

Докладва постъпила молба с вх. № 749/08.05.2022 г. на Адм. съд – Търговище, с която жалбоподателят прави искане за назначаване на особен представител.

 

Съдът намира искането на жалбоподателя за назначаване на особен представител за неоснователно, доколкото същото не е придружено с изискуемите документи по смисъла  на чл. 23, ал. 3 от ЗППомощ  - липсват доказателства в тази насока.

Водим от горното, съдът

                                              

ОПРЕДЕЛИ:

 

Отхвърля искането на жалбоподателя за назначаване на особен като неоснователно.

 

 

Дава се възможност за становища по жалбата и по доказателствата.

 

 

Юрк. П.: Оспорвам жалбата. Да се приеме административната преписка.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства  по дело: представената административната преписка по опис, с придружително писмо с вх. № 633/12.04.2022 г. на Адм. съд- Търговище, находяща се по делото от стр. 7 до стр. 27 (вкл.).  

 

Юрк. П.: Нямам други доказателствени искания.

 

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

           

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателства.

ДАВА ХОД  ПО СЪЩЕСТВО.

Юрк. П.: Във връзка със заявление-декларация № ЗСП/Д-Т/3227, подадена от декларатора В.Д. са извършени необходимите проверки и проучвания на всички условия  и обстоятелства, при които е установено, че лицето отговаря на условията за получаване на месечни помощи по реда на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП). Същите са му отпуснати със Заповед с № ЗСП/Д-Т/3227 от 06.10.2021 г.. Във връзка с изпълнение на изискването на чл. 12, ал. 1 и ал. 2 от Правилника на г-н Д. му е предоставена възможност за подпълване на декларация за наличие на заболявания, които водят до съответното освобождаване от полагане на общественополезен труд. Лицето вписва, че страда от дефинитивни заболявания и прилага медицинско свидетелство № 4395 от 1979 г., в което е описано, че е извършена операция на дясно стъпало и документът е със срок на валидност 3 години. В същия документ е отбелязано, че лицето е негодно за военна служба. От така приложените документи е направен извод, че г-н Д. на попада в регламентираните в чл. 12, ал. 7, т. 3 и т. 6  от Правилника  изключения, предвид което, лицето е включено в списък за отработване на 14  дни по 4 часа през м. Октомври на 2021 г.. Видно от представени и заверени от страна на Община Търговище документи, г-н Д. не е отработил изискуемите дни общественополезен труд през м. Октомври 2021 г., предвид което, отпуснатата му помощ е спряна за срок от два месеца, считано от 01.10.2021 г.. Лицето отново е насочено да отработи 14  дни по 4 часа  общественополезен труд, като повторно не ги е изпълнило и съответно месечната му помощ е спряна по реда на  чл. 12, ал. 6 от Правилника. Намирам жалбата за неоснователна и моля същата да бъде отхвърлена. Не претендирам юрисконсултско възнаграждение.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:16 часа.

 

 

                                             

 Председател:

 

                                              

 Секретар: