П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На  трети май                                                                       Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар  Стоянка Иванова

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 40 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 13:03 часа се явиха:

 

За жалбоподателяНАТ-РВД" ЕООД, редовно призован, се явява  а..  И.И. ***, редовно упълномощен и приет от съда.

 

Ответникът по жалбата Зам. изп. директор на ДФ "Земеделие"  редовно призован, не изпраща представител. От процесуалния представител на същия  – ст. юрк. З.З. e постъпила молба с изразено становище по хода на делото, по доказателствата и по същество. 

           

По даване ход на делото:

            А.. И.: Да се даде ход на делото.

           

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 13:03 часа и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

 

А.. И.: Поддържам жалбата с направените в нея оплаквания.

 

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

Докладва  делото.

 

     Производството е по реда на Глава Х от АПК във вр. с чл. 19, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“.

     Делото е образувано по жалбата на „НАТ-РВД“ ЕООД, със седалище и адрес на управление: с. Дриново, общ. Попово, обл. Търговище, ул. „Дряновска“ № 8, представлявано от управителя Р. В., чрез а.. И.И. *** против Уведомително писмо за одобрение № 01-2600/895 от 24.02.2022 г. на зам.- изпълнителния директор на ДФ“Земеделие“, в което е обективиран Изричен отказ за плащане по заявка за плащане № 01/ 25/280521/19533/01 от 10.11.2021 г., в частта за отказ за плащане на всички доставки на мляко и млечни продукти съгласно заявка за плащане № 01/ 25/280521/19533/01 от 10.11.2021 г. в размер на 20 207, 22 лв. без ДДС за доставени мляко и млечни продукти и за плащане на ДДС върху тази сума.

  

Указано е на адм.орган, че тежестта на доказване е негова и следва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения адм.акт и изпълнението на законовите изисквания при издаването му.

     Указано е на жалбоподателя, на осн. чл. 154, ал. 1 от ГПК във вр. с чл. 144 от АПК,  че следва в с.з. по делото да установи възраженията, на които се позовава в жалбата.

 

На страните е изпратено заверено копие от Определение № 92 от 11.04.2022 г.на Административен съд – Търговище.   

 

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доклада и доказателствата.

 

А.. И.: Нямам възражение по доклада. Считаме доклада за правилен.

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото  постъпилите с жалбата писмени документи, както и представените с административната преписка, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като доказателства по делото: постъпилите с жалбата писмени документи от стр. 16 до стр. 51 (вкл.), както и представената към делото  административната преписка по опис, постъпила с придружително писмо с вх. № 615/08.04.2022 г., находяща се  по делото от стр. 57 до стр. 167 (вкл.).

 

А.. И.: Г-жо Съдия, преди да поискам доказателства, само едно уточнение ще направя, а именно, че в  жалбата сме написали адрес за кореспонденция: ул. „Б. Б.“ № …, вх. ..., ет. .., ап. ... Това е съдебният адрес на дружеството, а моят адрес е различен от този. Аз съм на адрес: ул. „Л.“ № .., вх. ., ет. ., офис ... Моля, това да се има предвид, понеже видях призовката как е написана, но когато ги призовавате чрез мен, да бъде на адреса ми посочен в пълномощното. Тъй като приехте писмените доказателства по делото, считам, че за правилното решаване на делото ще е необходимо назначаването на счетоводна експертиза, която да даде заключение въз основа на представените по делото писмени доказателства и тези, които се намират в дружеството-жалбоподател/оспорващия, за това: Каква е стойността на доставените през м. октомври 2021 г. мляко и млечни продукти и каква би била стойността на съгласно сключения договор на една доставка прясно мляко, съответно, каква е стойността на една доставка кисело мляко, която е доставена вместо прясното мляко? Има ли разлика в стойността на двете доставки и тя положителна или отрицателна е по отношение на доставката за прясно мляко? Необходимостта от експертиза е, тъй като нашата жалба е дадена алтернативно или изцяло, или евентуално частично, за да видим, какво евентуално би било неизпълнението като стойност, тъй като не е посочено от адм. орган.

 

Съдът намира за основателно искането на процесуалния представител на жалбоподателя за назначаване по делото на съдебно-счетоводна експертиза с вещо лице – икономист, което след като се запознае с материалите по делото и на място в страните, да отговори на следните въпроси: Каква е стойността на доставените през м. октомври 2021 г. мляко и млечни продукти и каква би била стойността на съгласно сключения договор на една доставка прясно мляко, съответно, каква е стойността на една доставка кисело мляко, която е доставена вместо прясното мляко? Как е формирана сумата от 20 207, 22 лева?

 

Водим от горното, съдът

                                               ОПРЕДЕЛИ:

Допуска по делото съдебно-счетоводна експертиза, с дадената по-горе задача.

Назначава за вещо лице по делото М.Б.Б. -икономист-счетоводител, от гр. Омуртаг, при депозит от 200 лв., платими в 5-дневен срок от днес от жалбоподателя.

 

Отлага делото и насрочва същото за 14.06.2022 г. от 13.00 часа, за която дата процесуалния представител на жалбоподателя е уведомен в днешното съдебно заседание. Да се уведоми административния орган, а след внасяне на определения от съда депозит да се призове вещото лице - М.Б.Б..

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:09 часа.

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: