П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                          I състав

на  деветнадесети април                                                    Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Красимира Тодорова

                                                                                            

 

Секретар Гергана  Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 36 по описа за 2022 година.

 

 

На именното повикване 10:00 часа в съдебната залата се явиха:

 

За жалбоподателя „Боди енд ко“ ООД, редовно призован – се явява  а.. Ц.И. ***, редовно упълномощен и приет от съда.

 

Ответникът Директор на дирекция „ОДОП“ гр. Варна при ЦУ на НАП, редовно призован, не се явява. За него се явява юрк. А.П., редовно упълномощена и приета от съда.

 

По даване ход на делото:

А.. И.: Да се даде ход на делото.

Юрк. П.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Докладва жалбата.

 

На страните е изпратено определение № 70 от 24.03.2022 г. на Административен съд- Търговище.

 

Дава се възможност за становища по жалбата и по доказателствата.

 

А.. И.: Поддържам жалбата  така, както е предявена на наведените основания. Поддържам направеното особено искане. Да се  приемат представените доказателства.

 

Юрк. П.: Оспорвам жалбата. Като цяло възраженията, изложени в нея преповтарят тези, които бяха изложени и пред административно-решаващия орган, като тези възражения са подробно обсъдени и отхвърлени като неоснователни в решението на директора на Дирекция ОДОП. Моля да приемете административната преписка така, както е представена в Административен съд-Търговище, ведно с диск, на който са електронните документи-заповед за възлагане на ревизия, доклад и акт. Моля да приемете и представените с допълнителна молба, с оглед на Вашите допълнителни указания, допълнителни доказателства-1 бр. диск за жалбоподателя и заповеди за компетентност на органите, които са издали заповедта за възлагане на ревизия.

 

С оглед становищата на страните в процеса, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства  по дело документите, представени по опис с административната преписка, постъпила с придружително писмо с вх. № 418/10.03.2022 г., находяща се в 1 бр. папки, съдържаща 222 листа, както и допълнително представените доказателства с молба с вх. № 564/31.03.2022 г. от ответната страна, а именно Заповед № Д-3/04.01.2021 г. на директора на ТД на НАП-Варна.

Приема и прилага като доказателствено средство-1 бр. диск.

 

Юрк. П.: Във връзка с особеното искане, по делото има представено копие на ревизионен акт на НАП-София,. Той е представен по преписката с допълнителния опис и на събрани доказателства, в хода на административния контрол и след тях е предишния ревизионен акт, доклада, както и решенията на съда, с които същият е обявен за нищожен.

 

По особеното исканe от страна на жалбоподателя, ответникът да приложи РА № Р22221017001201-091-001/07.12.2017 г. на ТД на НАП-София, с оглед факта, че същият се съдържа в административната преписка, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Отхвърля особеното искане съдът да задължи ответната администрация да представи РА № Р22221017001201-091-001/07.12.2017 г. на ТД на НАП-София като неоснователно.

 

А.. И.: Уважаема госпожо Председател, ще помоля, по единия от спорните моменти, които имам с ответната администрация, да бъде назначена техническа експертиза-компютърен експерт, който да отговори на следния въпрос: реално за изготвянето на този сайт, на този банер какви са минималните технически изисквания и минималните познания, за да бъде изготвено това задание, нужни ли са офис, работници и какви са минималните изисквания, за да бъде изготвена тази страница, която е предмет на ревизионното производство.

Юрк. П.: Аз възразявам по така направеното искане, тъй като на първо място, нито от предмета на фактурата, нито от предмета на договора става ясно в какво точно се изразява услугата, какъв е този банер, няма никакви технически задания към договора и на така поставения въпрос, на мен ми се струва, че няма да може да бъде отговорено от вещото лице, тъй като той трябва да има конкретни технически характеристики и нещо конкретно, което да е заложено, а такива конкретни данни ние нямаме по преписката. Имаме представен само един договор и една фактура. Дори имаме разминаване между предмета на договора и обясненията на управителя на доставчика, който казва, че се изработва сайт, а в договора се говори за някаква реклама, която да се презентира на този сайт, така че аз в този смисъл възразявам и от своя страна имам също едно искане във връзка с доказателствата, по-скоро оспорване по реда на чл. 193 от ГПК на един документ, който е по преписката, на стр. 114. Твърдя, че същият е неистински документ, като оспорвам неговата дата на съставяне, съдържание, както и подписите, които са положени върху този документ за предал и приел. Правя искане да откриете производство по оспорване автентичността на този документ. Това е и във връзка с констатациите, които направихме в хода на административния контрол, че подписите, които са положени в този документ съществено се различават от подписите на тези две лица, които са управители на дружествата, които са се подписала за приел и предал и ние твърдим, че не са на представляващите дружествата, поради което не може да послужи този документ като доказателство за предаване на стоките между двете дружества. Този документ е приемо-предавателен протокол между „Лактима 2016“ ЕООД и „Боди енд Ко“ ООД.

 

А.. И.: Ще се ползвам, госпожо Председател, от този документ. Във връзка с изразено от колегата, по отношение искането ми за експертиза.  дотолкова, доколкото колегата навлезе в правомощията на съда, още в административното производство сме посочили какво е произведено, къде се намира и какво представлява. В административна фаза сме посочили точния IP адрес, на който е извършена услугата. Спорът, който имаме с администрацията за извършването на тази услуга от нашия доставчик, а именно изготвянето на тази страница, това, което  искам да изясним нужно ли е да имаш офис, назначени работници, какви са минималните изисквания за компютърната техника и компютърни познания, за да бъде изготвена тази страница.

 

Съдът счита, че искането за допускане на откриване на производство по чл. 193 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК следва да бъде уважено.

По отношение на така направеното искане за експертиза, съдът намира същото за основателно.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допуска оспорване по реда на чл. 193 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК по отношение автентичността на двата подписа на документ, находящ се на стр. 114 от административната преписка, а именно приемо-предавателен протокол от 01.02.2017 г. между „Лактима 2016“ ЕООД и „Боди енд Ко“ ООД.

Указва на основание чл. 193, ал. 3, че доколкото се оспорва автентичността на частен документ, който не носи подписа на страната, която в случая го оспорва, а именно директора на ОДОП, тежестта за доказване пада върху страната, която го е представила.

Допуска назначаването на съдебно-техническа експертиза по делото, с въпроси, формулирани от жалбоподателят в днешното съдебно заседание, с вещо лице Х.П. ***.

Определя първоначален депозит за вещото лице в размер на 300 (триста) лв., вносим от жалбоподателя в 7-дневен срок от днес по сметката за вещи лица на Административен съд-Търговище, като платежният документ, следва да се представи в деловодството на Административен съд-Търговище.

 

Отлага делото и го насрочва за 31.05.2022 г. от 10.00 ч., за която дата страните са уведомени в днешното съдебно заседание.

След внасяне на определения от съда депозит, вещото лице да бъде призовано.

 

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.20 часа.

 

 

 

                                               Председател:

 

                                                Секретар: