П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На деветнадесети април                                                    Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар Стоянка Иванова  

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 32 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 13:00 часа се явиха:

 

Жалбоподателят И.К.С., редовно призован не се явява. Същият се представлява от адв. А.Х. ***, редовно упълномощен и приет от съда.

Ответникът по жалбата ВПД Началник на РУ-Омуртаг при ОДМВР-Търговище,  редовно призован не се явява. Същият се представлява от гл. юрк. Л. Ж., редовно упълномощена и приета от съда. Представя пълномощно.

 

            По даване ход на делото:

            Адв. Х.: Няма процесуални пречки да се даде ход на делото.

            Юрк. Ж.: Няма пречки да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО  и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

 

Адв. Х.: Поддържам изцяло жалбата на посочените в нея основания.  

Юрк.  Ж.: Оспорвам жалбата.

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Докладва  делото.

      Производството е по реда на Глава Х от АПК във вр. с чл. 172, ал. 5 от ЗДвП.

Делото е образувано по жалбата на И.К.С. ***,  чрез адв.А.Х. ***, против Заповед за прилагане на ПАМ № 22-0308-000015 от 28.01.2022 г.  на ВПД началника на РУ – Омуртаг при ОД на МВР – Търговище, с която е прекратена регистрацията на ППС т. а. м. „Ауди А5 Спортбек“ с ДК№ ….. за срок от 6 месеца на основание чл. 171, т. 2а, б.“а“ от ЗДвП.

Предвид обстоятелството, че е издаден административен акт е указано на административния орган, на осн. чл. 170, ал.1 от АПК, че в съдебно заседание следва да сочи доказателства, установяващи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения адм. акт и изпълнението на законовите изисквания при издаването му.

Указано е на жалбоподателя на осн. чл. 154, ал. 1 от ГПК във вр. с чл. 144 от АПК, че следва да установи в съдебно заседание възраженията на които се позовава в жалбата си..

 

 На страните е изпратено заверено копие от Определение № 64 от 22.03.2022 г. на Административен съд - Търговище.    

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доклада и доказателствата.

 

Адв. Х.: Нямам възражение по доклада. Да се приеме административната преписка.

Юрк. Жечева: Нямам възражение по доклада. Да се приеме административната преписка.

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото документите, постъпили с жалбата и представените с административната преписка, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства по делото, постъпилите с жалбата: Застрахователна полица Гражданска отговорност на автомобилистите № BG/03/122000314447 от 24.01.2022 г.; АУАН серия GA № 243239/23.01.2022 г.   с данни за връчването му, Заповед за прилагане на ПАМ № 22-0308-000015 по чл. 171, т.2А, б. А от ЗДвП от 28.01.2022 г., издадена от Д. Димов на длъжност ВПД Началник РУ към АДМВР Търговище, РУ – Омуртаг, както и представената административната преписка, постъпила по опис с придружително писмо с вх. № 379/04.03.2022 г. на Административен съд - Търговище, находяща се на долната корица от делото, съдържаща 10 листа.

 

Адв. Х.: Други доказателства няма да соча.

Юрк. Ж.: Представям и моля да бъдат приети по делото: заповед на Министъра на вътрешните работи, с която се определят служби за контрол по ЗДвП и се определят длъжностни лица от МВР, които имат право да съставят АУАН, заповед на директора на ОДМВР- Търговище, като ръководител на служба за контрол по ЗДвП, с която заповед се оправомощават длъжностни лица от ОДМВР- Търговище, които да издават заповеди за ПАМ по ЗДвП. По отношение на административния орган издал процесната заповед представям:  заповед на Министъра на вътрешните работи за временно преназначаване на държавен служител на ръководна длъжност в МВР и акта за встъпване в длъжност. Представям справка относно собствеността на автомобила. Представям и писмото, което е изпратено от директора на ОДМВР- Търговище до началника на РУ – Угърчин при ОДМВР- Ловеч, с което са изискани заповедта за прилагане на ПАМ, с която е отнето свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС) на жалбоподателя; писмото, с което е изпратена заповедта и акта за установяване на административно нарушение, във връзка с който е издадена  тази заповед. Заповедта е издадена, но няма отбелязване за връчване. Изпратена е за връчване, но не е върната още.  Водя актосъставителя - Т. И. Х., който моля да бъде допуснат до разпит. 

 

            Адв. Х.: Заповедта не е връчена. Да се приемат представените доказателства. Да се допусне до разпит искания свидетел.

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети представените по делото доказателства в съдебното заседание от процесуалния представител на административния орган, както и следва да бъде уважено искането за допускане на  гласни доказателства.

Предвид изложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

            Приема и прилага като писмени доказателства по делото: Заповед № 8121з-1632/02.12.2021 г. на Министъра на вътрешните работи относно: определяне на служби за контрол по ЗДвП и определяне на длъжностни лица от МВР за издават фишове за налагане на глоби, да съставят АУАН, да издават НП, да използват технически средства и системи за измервания и контрол и да осъществяват контролна дейност по ЗДвП; Заповед № 363з-2315/31.12.2021 г. на Директор на ОДМВР- Търговище; Заповед № 8121К-12691/31.12.2021 г. на Министъра на вътрешните работи относно: Временно преназначаване на държавен служител на ръководна длъжност в МВР; Акт за встъпване в длъжност от 04.01.2022 г. на Даниел Димов;  справка относно собствеността на автомобил АУДИ А 5 СПОРТБЕК с рег. № …….; справка с данни за служебна промяна на регистрацията на МПС по Заявление: Рег. № 210819060902/13.12.2021 г. ; Писмо от Директора на ОДМВР-Търговище с рег. № 363р-7807/31.03.2022 г.; Писмо с рег. № 456р-3424/01.04.2022 г. от Началник РУ – Угърчин до Директор на ОД на МВР – Търговище; Заповед за прилагане на ПАМ № 22-0456-00002/23.01.2022 г. на жалбоподателя от РУ – Угърчин; АУАН серия GA № 243239 от 23.01.2022 г. с актосъставител мл. автоконтрольор при ОДМВР Ловеч, РУ- Угърчин.

             

Допуска до разпит в качеството на свидетел актосъставителят Т. И. Х..

 

На именно повикване в залата се явява Т. И. Х..

 

             Пристъпи се към снемане самоличността на допуснатият до разпит свидетел.

 

Св. Т. И. Х., 42-годишен, български гражданин, женен, с грамотен, неосъждан, без дела и родство със страните.

 

НАПОМНИ се на свидетеля отговорността по чл. 290 от НК.

            Свидетеля обещаха  да говорят истината.

 

Пристъпи се към разпит на свидетеля.

Свидетелят отговаря на поставени от страните и съда въпроси.

 

Св.  Х.: Работя като мл. автоконтрольор в РУ – гр. Омуртаг. На 28.01.2022 г. съвместно с колегата - командир на отделение- Стойно Стойнев се намирахме на главен път  I-4. На отбивка с. Беломорци, от посока Варна за гр. София спряхме лек автомобил АУДИ А 5, черен на цвят- тъмен, варненска регистрация 37-28, точно серията мога да сгреша, но е както съм го написал в самия акт. При извършената проверка водачът – И.С. ни представи лична карта и ни обясни, че не си носи свидетелството за правоуправление на автомобила и свидетелството за регистрация - част 2 не ни представи. При извършена справка, както всеки автомобил го спираме, чрез системата (както го наричаме) или таблета,  изникна проблем, който свети в червено, че водачът е с отнето и взето свидетелство за правоуправление. Направихме справка чрез дежурния, които ни обясни, че на лицето е съставен АУАН, мисля че беше от РУ-Угърчин  (както съм го написал, да не подвеждам съда), където му е съставен АУАН и му е отнето свидетелството за правоуправление. За това извършено нарушение, аз му съставих акт, който той подписа, запозна се. Това е което мога да кажа по случая. Относно обяснения от страна на водача, по отношение на отнемането на свидетелството за управление на МПС, мисля, че за някакъв съставен акт се говореше и никой каза, че не му е разяснил за какво става въпрос, както ми го обясни на мен, че нямал време да отиде да си вземе книжката. Това му бяха буквалните обяснения. Книжката му е взета, мисля че за неплатени глоби. Когато го проверихме, не си спомням за автомобила дали е представил Гражданска отговорност.  Когато нямат Гражданска отговорност, мога да кажа, че съставяме актове, но автомобила трябва да е в движение.

 

Нямаше повече въпроси към свидетеля.

 

Свидетелят е освободен от присъствие в залата.

 

Адв. Х.: Не соча други доказателства. Представям списък на разноски по делото.

Юрк. Ж.: Не соча други доказателства.

 

С оглед изявленията на страните, че други доказателства няма да сочат, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

Адв. Х.: Уважаема г-жо Председател, действително полицейският служител е извършил проверка и моят доверител излиза като нарушител, но в случая смятам, че закона трябва да гледа и малко повече от чисто формалната страна. Дори в представената от ответната страна заповед за прилагане на ПАМ, пише, че свидетелството за управление на МПС на моя доверител му е отнето до предоставяне на валидна застраховка Гражданска отговорност. Той е направил такава още на следващия ден. Смятам, че по никакъв начин с поведението си, той не е смятал, че извършва някакво нарушение, тъй като имал е валидна сключена застраховка и е изпълнил всички предпоставки за да му бъде върната книжката, освен да я занесе, но както и нашият Министър-председател каза, вече българският съд смята за достатъчно, да са изпълнят всички предпоставки, редът по който смятам, че така наложеното наказание се явява абсолютно прекомерно за извършеното от него и моля за отмяна, както и по изложените съображения. Моля за решение в този смисъл. Моля за присъждане на разноските по делото.   

 

Юрк. Ж.: Уважаема г-жо Председател, моля да постановите решение, с което да отхвърлите жалбата срещу процесната заповед на Началник на РУ- Омуртаг. От събраните по делото доказателства стана ясно, че при извършена проверка на пътя от страна на полицейските служители е установено, че жалбоподателят, който е водач към момента на проверката, е с отнето свидетелство за управление на МПС със заповед за прилагане на ПАМ, издадена на осн. чл. 171, т.1, б.“е“ от ЗДвП  от Началник на РУ- Угърчин. Съгласно разпоредбата на чл. 171, т. 2а, б. „а“ от ЗДвП, управление на МПС с временно отнето свидетелство за управление, по реда на чл. 171, т.1 или 4  от ЗДвП съставлява основание за прилагане на ПАМ, каквато в процесния случай е наложена. В този случай, административният орган  действа в условията на обвързана компетентност и няма право да взема друго решение. Видно е от приложените по делото доказателства, че действително срещу жалбоподателя е издадена заповед за прилагане на ПАМ на осн. чл. 171, т.1, б.“е“ от ЗДвП от началника на РУ- Угърчин. Същата е издадена въз основа на съставен АУАН, от който е видно, че още при проверката на пътя, когато е съставен този акт- на 23.01.2022 г. е иззето свидетелството за управление на МПС. Това действие, с което се прилага ПАМ съгл. разпоредбата на чл.  172, ал. 2, т. 3 от ЗДвП, а именно, това е разпоредбата, която дава право на контролните органи да отнемат документи по чл. 165, ал. 2, т. 1 от ЗДвП, сред които е и свидетелството за управление на МПС, впоследствие е издадена и изрична заповед за това. Т. е., към момента на проверката извършена от полицейските органи от РУ-Омуртаг, жалбоподателят е бил с действаща ПАМ, с която е отнето свидетелството му за управление на МПС  и същият  не е имал право да управлява такова. С оглед на това считам, че е налице основание за налагане на процесната ПАМ. Не считам, че са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила при издаването й. Същата е приложена от компетентен орган, съгласно представените заповеди на Министъра на вътрешните работи и на Директора на ОД на МВР- Търговище, с която се оправомощават длъжностни лица да издават такива заповеди. Предвид изложеното, моля за решение в този смисъл.

 

Съдът счете делото за разяснено и обяви устните състезания за приключени.

В законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:21 часа.

                                  

 

Председател:

 

Секретар: