П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2022                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІV състав

на шестнадесети март                                                        Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар Стоянка Иванова

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 9 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 14:00 часа се явиха:

 

За оспорващата М.В.С., редовно призована, се явява адв. Ц.И. ***, надлежно упълномощен и приет от съда.

Ответникът Началник на отдел "Оперативни дейности" – Варна в ГД „Фискален контрол“ при ЦУ на НАП, редовно призован не се явява. За него се явява гл. ю.. М. Д., надлежно упълномощена и приета от съда. Представя пълномощно.

 

Съдът предоставя възможност за уточняване имената на оспорващата, тъй като в самата заповед веднъж същата е записана М.В., а следващ път М. В..

 

Ю.. Д.: Представям извадка от търговския регистър, където името е изписано В..

А.. И.: По отношение на името нямам възражения. Не е проблем името на оспорващата да се чете М. Вагенаковна.  Редовно сме призовани.

 

По даване ход на делото:

            А.. И.: Да се даде ход на делото.

Ю..      Д.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Предоставя се възможност за становища по жалбата и по проекто-доклада.

 

            А.. И.: Поддържам жалбата, така както е предявена и на наведените основания. Нямам възражения по проекто-доклада.

Ю..  Д.: Оспорвам жалбата. Считам я за неоснователна. Запознати сме с проекто-доклада по делото. Нямаме възражения по същия.  

 

Съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с  Определение № 25 от 26.01.2022 г. на Административен съд – Търговище.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

А.. И.: Да се приеме административната преписка. Представям  и моля да бъде приет - списък на разноски по делото.

 

Ю.. Д.: Моля да бъдат приети приложените по преписката доказателства, както и представената днес – справка от търговския регистър.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъдат приети всички документи по административната преписка, постъпила с придружително писмо с вх. № 128/21.01.2022 г. на Административен съд- Търговище,,както и представената в днешното съдебно заседание справка,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства по делото: всички документи по административната преписка по издаване на оспорената заповед, постъпила с придружително писмо с вх. № 128/21.01.2022  г. на Адм. съд- Търговище, находяща се на долната корица на делото, съдържаща 12 листа, както и представената в днешното съдебно заседание справка с данни от Търговски регистър за ЕТ „М.-96-М.С.“.

 

А.. И.: Не соча нови доказателства.

Ю.. Д.: Не соча нови доказателства. Нямам искане по доказателствата.

 

С оглед становището на процесуалните представители на страните,  че няма да сочат нови доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателства.

ДАВА ХОД на устните състезания.

           

            А.. И.: Уважаема г-жо Председател, поддържам жалбата, така както е предявена и на наведените основания. Считам, че Наредба Н-18 в конкретния случай е изчерпателна, дотолкова доколкото с ответната администрация нямаме спор – доверителката ми е пенсионер от 27.07.2016 г. и към момента на проверката,  същата е била пенсионер и е извършвала занаятчийски услуги с личен труд. Аз считам, че тя е лице, което е посочено в  едно от изключенията на чл. 4, т. 7 от Наредба Н-18, а именно, лице което е пенсионер за прослужено време и стаж, като е извършвала услугите с личен труд и в този смисъл тя е освободена по закона от задължението да има касов апарат и да отчита извършените от нея услуги с издаването на касови бележки. От тази гледна точка считам заповедта за налагане на ПАМ  за незаконосъобразна, като моля да я отмените.

 

Ю.. Д.: Уважаема г-жо Председател, считам жалбата за неоснователна. Издадената  заповед е законосъобразна. Издадена е от орган с такива правомощия и е съобразена с изискванията на закона. Безспорно с представените доказателства се доказва, че при направена проверка, лицето не е разполагало с касов апарат, в резултат на което е издавало ръчни касови бележки. Неправилно е посочено в жалбата като възражение, че лицето е освободено от задължението да има касов апарат и да издава касови бележки, тъй като чл. 4, ал. 7 от Наредба Н-18/2006 г. на Министъра на  финансите поставя още едно условие – освен лицето да е инвалид, т.е., да има такава пенсия инвалидна и освен да е регистрирано като занаятчия, не следва да бъде търговец по търговския закон. Видно и от представената и днес справка от Търговския регистър, която информация е публична и към настоящия момент Едноличния търговец М.С. е регистрирана и действаща, предвид което считам, че за нея не е налице изключението сочено от защитата. В този смисъл правилно е извършена проверката. Правилно са установени всички относими факти и обстоятелства- статута на лицето и неговото задължение да има касов апарат и да издава касови бележки. Фактът на липса на касов апарат и упражняване на търговска дейност без такъв, е достатъчно противоречив да води до извода, че се нарушават обществените отношения, свързани с отчитането на приходите и определянето на данъците, които дължи това лице.  Считам, че издадената заповед съответства на изискванията на закона. Налице са елементите на чл. 186 от ЗДДС и същата не страда от пороци и основания за отмяна, предвид което Ви моля, да  отхвърлите жалбата като неоснователна и да ни присъдите разноски в предвидените минимални размери.

 

А.. И. /реплика/: Едно възражение само – Първото, което е по отношение на представеното от колегата, това което виждам не е от Търговския регистър, видно от най-долу последният ред – това не е от Търговския регистър. Не спорим за името, че е В., а спорим за нещо друго г-жо Председател. Уточнявам, че посочената справка не е от Търговския регистър- първо. Второто което е, тази справка, която е посочена и представена от колегата не е в цялост. На следващо място, видно дори и от това, което е представено, накрая на листа долу – обявени актове, последното вписване, което е отразено е от 14.09.2010 г.. Това е някакво заявление, като говорим за следното, дотолкова дали е действащо предприятие, като малко след 2010 г. всички търговци трябваше да се пререгистрират. Това е някаква справка от Министерството на финансите, а не от Търговския регистър, което твърди колегата. Това го навеждам във връзка с обстоятелството, че към момента на проверката и това, което е отразено и в тяхната заповед, че към момента на проверката, тя не е извършвала  дейността „фризьорски услуги“ през търговеца ЕТ „М.-96- М.С.“. Те самите са установили, че тя извършва услугите като физическо лице с личен труд. Тогава, когато тя е осъществявала дейността през ЕТ, е имала касов апарат, след като е престанала да работи, видно е от  тяхната заповед на стр. 1 от мотивите- до едиси коя дата е имала касов апарат и е осъществявала дейността като ЕТ, а след тази дата като физическо лице. Жалбата ни е изведена, единствено от техните мотиви, а не от нещо друго.

 

Ю.. Д. /дуплика/: Представената справка е в цялост и от нея се вижда, че това са данни от Търговския регистър. Тази справка е публична- да, тя е изведена от системата Сиела, но системата Сиела извежда информацията от Търговския регистър и това е написано в тази справка. Справката е в цялост и видно от нея като статус се вижда, че лицето е действащо. В дейността, която извършва е записано „фризьорски услуги“, значи като ЕТ физическото лице има качеството на търговец, с разширението „и извършва фризьорски услуги“. В този смисъл, аз не виждам как може да бъде разделена една и съща дейност, като един път да се извършва като търговец, един път да се извършва не като търговец, именно в това се състои нарушението, което е извършило лицето - извършва търговска дейност, без касов апарат.

 

А.. И. /триплика/: Това което аз твърдя, колегата Динева го потвърди, че това, което тя прилага  не е от Търговския  регистър.

 

Ю. Д.: Нямам какво да кажа.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:18 часа

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: