П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

на двадесет и трети февруари                                          Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

                                                                                 

Секретар  Гергана Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 12 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 13:00 часа се явиха:

 

Жалбоподателят Д.К.К., редовно призован се явява лично.

Ответникът по жалбата Директор на дирекция „Бюро по труда“- гр. Търговище към Агенция по заетостта,  редовно призован се представлява от гл. юрк.В Р, редовно упълномощена и приета от съда от днес. Представя пълномощно.

 

            По даване ход на делото:

 

            Г-н К.: Да се даде ход на делото.

            Юрк. Р.: Да не се дава ход на делото. Считам, че жалбата е недопустима, тъй като е подадена извън срока за обжалване и евентуално ако я приемете за разглеждане по същество, като неоснователна. Съгласно административната преписка на 30.11.2021 г. лицето е уведомено за решението по телефона. Срокът за обжалване е до 22.12.2021 г. той подава за първи път жалба срещу акта за прекратяване на регистрацията на 10.01.2022 г. по имейл. Приета е с регистрационен номер жалбата в „Бюрото по труда“ и жалбата е препратена на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ гр. Русе и с Решение № 1/13.01.2022 г. директорът на горестоящия административен орган-директорът на ДРСЗ-Русе връща жалбата като просрочена и е прекратил производството. Това решение не е обжалвано. Това решение на основание чл. 88 от АПК може да бъде обжалвано в 7-дневен срок. Г-н К. е обжалвал на 21.01.2022 г. решението на директора на „Бюрото по труда“ в Административен съд-Търговище. 

Г-н К.: Госпожата каза, че съм уведомен по телефона. Това нещо става с писмено уведомление. Не съм съгласен с казаното от госпожата. След като ми се обадиха по телефона и ми казаха, че ме отписват. Попитах ги какви ще са последиците и те ми отговориха, че 6 месеца няма да мога да се запиша в „Бюрото по труда“. Аз не съм знаел, че ще ми бъдат спрени средствата по обезщетението. Това са две институции, но все пак това нещо трябваше да ми се каже. Не ми се каза, че имам две седмици да обжалвам. Аз в момента, в който ми се обадиха от НОИ и от там ми казаха, че ми пращат писмо, което касае спирането на средствата, тогава реагирах, може би на другия ден. Знам, че незнанието не ме оневинява, но аз поради тази Ковид ситуация не съм уведомен нормално. Ако бях писмено уведомен, аз щях да знам какво да правя.

 

Съдът намира, че подадената жалба се явява недопустима, предвид  разпоредбите на чл. 84, ал. 1 от АПК за обжалване по административен и съдебен ред, който е визиран в разпоредбите на чл. 149, ал. 1 от АПК, поради което, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ № 34:

Не дава ход на делото.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Д.К. против Решение от 30.11.2021 г. на директора на Д “Бюро по труда“ гр. Търговище, с което на основание чл. 20, ал. 4, т. 4 ЗНЗ е прекратена регистрацията на жалбоподателя рег. № 10037040/ 12.03.2021 г. от 18.11.2021 г., което е оставено в сила с Решение № 1/ 13.01.2022 г. на директора на Д“РСЗ“ гр. Русе, поради просрочие на жалбата.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №12/2022г. по описа на Търговищкия административен съд.

Определението е съобщено в присъствието на страните и може да се обжалва с частна жалба в 7-дневен срок от днес пред Върховен административен съд.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:23 часа.

                                  

Председател:

 

Секретар: