П Р О Т О К О Л

                      

Година 2022                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІІ състав

на шестнадесети февруари                                                Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                      Председател  Росица Цветкова

                                                                                             

Секретар  Янка Ганчева

Сложи за разглеждане, докладваното от Председателя

АХ. дело номер 11 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 10:00  часа в съдебната зала се явиха:

 

Жалбоподателят Р.Р.Й., редовно призована, явява се лично и чрез а.. В.Д. ***, редовно упълномощена и приета от съда.  

Ответникът Главен архитект на Община Търговище, редовно призован, се представлява от а.. Д. И. ***, редовно упълномощена и приета от съда.

 

По даване ход на делото:

А.. Д.: Да се даде ход на делото.

А.. И.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Докладва жалбата.

Дава се възможност за становища по жалбата и по доказателствата.

 

А.. Д.: Поддържам жалбата. Моля да се приемат писмените доказателства. Имаме искане и за допускане на съдебно-техническа експертиза, по която вещото лице, след като се запознае с документите по делото и извърши оглед на обекта, да отговори на следните групи въпроси:

I. Отговаря ли процесното ателие на изискванията за жилище?

1. Какъв вид е сградата, в която се намира обектът, предмет на промяната, каква е конструкцията й и основните й конструктивни елементи, от колко и какви (жилищни, нежилищни) етажа се състои, колко и какви обекти има на всеки един от етажите?

2. Какъв вид е обектът, предмет на промяната, на кой етаж в сградата се намира, има ли самостоятелен вход, от колко и какви помещения се състои и какво е тяхното разпределение? Каква е ширината на входното предверие, изолационните предверия и коридорите в обекта? Обектът разполага ли със складово помещение? Има ли пространствено свързани помещения в него и ако да, кои? Има ли санитарни помещения над жилищните помещения, кухня или килер за хранителни продукти в обекта, които да обслужват друг обект? С какво изложение е всяко едно от помещенията в обекта (всяка стая)? Минава ли комин в дневните и кухните? С какво граничи спалното помещение?

3. Каква е светлата височина на жилищните помещения на обекта? Стаите и кухните разполагат ли с пряко странично осветление, което да е поне 1/6 от площта на дневните, респективно 1/7 от площта на спалните, детските стаи, кабинети и/или кухни? В какво конкретно съотношение е осветлението на съответното помещение спрямо помещението, в което се намира? Има ли помещения с непряко слънчево осветление? Кои? Разполага ли кухнята/кухненския бокс с принудителна вентилация? Обекта разполага ли с вентилационна и/или климатична инсталация? Колко метра е подпрозоречната височина в помещенията на жилището? Прозоречните отвори обезопасени ли са, има ли пред тях или пред някои от тях тераса, балкон или лоджия? Как се осигурява проветряването на помещенията в обекта?

II. Необходимо ли е извършване на СМР, за да може обектът да промени предназначението си от ателие на жилище?

III. За промяна на предназначението му необходимо ли е да се отнемат общи помещения и площи или части от тях и да се променя предназначението им, необходимо ли е да се изменят съществено общите части на сградата и необходимо ли е да се свързват вътрешни инсталации с общи мрежи, преминаващи през или до делителната стена или през обслужващи помещения по една вертикална ос?

IV. Промяната в предназначението води ли до наднормено шумово или друго замърсяване?

V. Промяната на предназначението води ли до увеличаване на натоварванията, до засягане на конструктивни елементи и/или до намаляване на носимоспособността, устойчивостта и дълготрайността на конструкцията на сградата?

VI. Осигурено ли е място за паркиране/гараж в съответния поземлен имот за обекта?

VII. Промяната на предназначението на ателието в жилище води ли до нарушаване на правилата и нормативите за застрояване?

1. Промяната на предназначението на обекта води ли до нарушаване на нормите за проектиране на строителни конструкции и инсталации на сгради, на санитарно-хигиенните, противопожарните и/или други технически изисквания и на нормите за безопасност?

А.. И.: Оспорвам жалбата. Да се приемат представените  писмени доказателства. Не се противопоставям на допускането на съдебно-техническа експертиза с така поставените въпроси.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

Приема и прилага като доказателства по дело: административната преписка (по опис), постъпила с придружително писмо с вх. № 143/24.01.2022 г.  на Административен съд- Търговище, находяща се на долната корица на делото, съдържаща 12  листа, като представените с жалбата доказателства се съдържат в представената административна преписка.

Приема за сведение адвокатско пълномощно (стр. 8 от делото), както и договор за правна защита и съдействие и вносна бележка (стр. 23-24 от делото).

Допуска по делото изслушването на експертно заключение с така поставените въпроси от процесуалния представител на жалбоподателя в днешно съдебно заседание.

 Определя първоначален депозит за вещото лице в размер на 200 лв., вносим от жалбоподателя в 3-дневен срок от днес.

Вещото лице ще бъде определено допълнително в закрито заседание, след представяне на доказателства за внесения депозит.

 

А.. Д.: Нямаме други искания.

А.. И.: На този етап нямаме други искания.

 

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна и следва същото да бъде отложено за друга дата и час, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Отлага делото и го насрочва за 22.03.2022 г. от 10:00 часа, за което страните са редовно уведомени в днешно съдебно заседание. 

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:09 часа.

 

Председател:

 

Секретар: