П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2022                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІV състав

на петнадесети февруари                                                  Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар Янка Ганчева

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 350 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 14:00 часа се явиха:

 

Оспорващият „Аркадия 13“ ООД, представлявано от управителя Ст. Я. Хр., редовно призован не се явява и не се представлява. Постъпила е молба от процесуалния им представител адв. С.И. от АК - Шумен за даване ход на делото в тяхно отсъствие.

Ответникът Началник отдел „Оперативни дейности“ Варна в ГДФК при ЦУ  на НАП, редовно призован се представлява от гл. юрк М. Д., надлежно упълномощена и приета от съда.

 

По даване ход на делото:

Юрк. Д.: Моля да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

        ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва жалбата.

 

Предоставя се възможност за становище по жалбата и по проекто-доклада

 

Юрк. Д.: Оспорвам жалбата. Считам същата за неоснователна. Представям и моля да се приема по делото оригиналът на жалбата. Нямам възражения по проекто-доклада по делото.

 

С оглед становището на процесуалния представител на оспорващия, че няма възражения по проекто-доклада по делото, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Обявява за окончателен проекто-доклада по делото, съобщен на страните с  Определение № 21 от 25.01.2022 г. на Административен съд – Търговище.

Докладва постъпила молба от процесуалния представител на оспорващия с вх. № 266/14.02.2022 г. на АС - Търговище, с която са представени доказателства и е изразено становище по съществото на спора.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

Юрк. Д.: Моля да се приемат представените с административната преписка и допълнително постъпилите с молба от оспорващия писмени доказателства. Представям справка за задълженията на дружеството към настоящия момент – 15.02.2022 г., които са в общо размер на 850,60 лв. - главница и лихви. От съвкупността на представените и от жалбоподателя доказателства е видно, че приз този период са правени някакви плащания, но към настоящия момент дружеството има непогасени задължения.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъдат приети и приложени като писмени доказателства по делото, всички документи и книжа, представени с административната преписка, допълнително постъпилите доказателства от процесуалния представител на оспорващия с молба с вх. № 266/14.02.2022 г. на АС – Търговище, както и представената от процесуалния представител на ответника в днешно съдебно заседание справка, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства по делото всички документи и книжа, представени с административната преписка, постъпила по опис с придружително писмо с вх. № 2619/20.12.2021 г. на АС – Търговище, находящи се на задната корица на делото, както и допълнително представените писмени доказателства от процесуалния представител на оспорващия с молба с вх. № 266/14.02.2022 г. на АС – Търговище, а именно: Заповед за налагане на принудителна административна мярка  № 199-ФК от 10.02.2021 г. на Началник отдел „Оперативни дейности“ Варна в ГД „Фискален контрол“ при ЦУ на НАП и разписка за връчване, Акт за установяване на административно нарушение № FF8213 от 13.12.2021 г., протокол за извършена проверка в обект серия АА № 0055811 от 08.12.2021 г., опис на паричните средства в касата към момента на проверката, декларация от лице, работещо по трудово/гражданско правоотношение, Заповед № ЗЦУ-1148 от 25.08.2020 г. на изпълнителния директор на НАП, Заповед № ЗЦУ-1157 от 27.08.2020 г.,3 бр. извлечения от извършени плащания от „Аркадия 13“ ООД, справка за задължения към 10.02.2022 г. на „Аркадия 13“ ООД, справка за общите задължения към 15.02.2022 г. на „Аркадия 13“ ООД.

 

Юрк. Д.: Няма да соча нови доказателства, нямам други доказателствени искания.

 

С оглед становището на процесуалния представител на ответника, че няма да сочи други доказателства и няма други доказателствени искания, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

Юрк. Д.: Уважаема г-жо Председател, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна. Издадената заповед е законосъобразна. Издадена е от органа в рамките на неговите правомощия. Установените в хода на проверката обстоятелства всъщност представляват основанията, на базата на които административният орган е длъжен в съответствие на разпоредбата на чл. 186 от ЗДДС да наложи такава мярка. Установено е безспорно от представения протокол, че в рамките на извършена оперативна проверка в търговския обект на дружеството, не е издадена касова бележка за направената контролна покупка от органите по приходите. Извършената проверка е събрала и доказателства във връзка с лицата, които работят в обекта. В протокола е отразено работното време на самия обект. Допълнително доказателства в този смисъл е попълнената декларация от лицето, което е било в момента на работа и което е посочило, че работи на смени в рамките на работното време. Считам, че всички необходими елементи за осъществяването на контрола и налагането на тази мярка са изпълнени. Налице са предпоставките на чл. 186 от ЗДДС, предвид което издадената заповед е законосъобразна и не страда от пороци и основания за отмяна. Жалбата е неоснователна. Административният орган е направил и мотивирал преценка за периода, в който обектът следва да бъде под такава мярка – 14-дневен срок, като е мотивирал тази си преценка с обстоятелствата, събрани в хода на проверката.  Предвид изложеното считам, че жалбата е неоснователна. Моля да я отхвърлите изцяло и да оставите в сила издадената заповед и да ни присъдите разноски в минимален размер за юрисконсултско възнаграждение.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:11 часа

                       

Председател:

 

Секретар: