П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На осми февруари                                                              Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар  Янка Ганчева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 4 по описа за 2022 година.

 

На именното повикване в 11:03 часа се явиха:

 

Жалбоподателят С.Р.А., редовно призован, не се явява лично. Представлява се от адв. Р. Е. Р. ***, редовно упълномощен и приет от съда.

 

Ответникът по жалбата Началник РУ – Омуртаг при ОДМВР - Търговище,  редовно призован, не изпраща представител.

 

            По даване ход на делото:

            Адв. Р.: Да се даде ход на делото.

           

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 11:03 часа и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

 

Адв. Р.: Поддържам жалбата. Считам, че издадената заповед за прилагане на принудителна административна мярка е неправилна и незаконосъобразна.

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

Докладва  делото.

Производството е по реда на Глава Х от АПК във вр. с чл. 172, ал. 5 от ЗДвП.

Делото е образувано по жалбата на С.Р.А. ***, чрез адв. Р.Р. ***, със съдебен адрес:*** против  Заповед за прилагане на ПАМ № 21-0308-000339 от 04.12.2021 г.  на началника на РУ- Омуртаг при ОД на МВР – Търговище, с която е приложена ПАМ – временно отнемане на СУМПС на водача до решаване на въпроса за отговорността, но не повече от 18 месеца на основание чл. 171, т.1, б.“б“ от ЗДвП.

      Указано е на административния орган, че на основание чл. 170, ал. 1 следва в съдебно заседание да сочи доказателства, установяващи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения административен акт и изпълнението на законовите изисквания при издаването му. В тази връзка следва да представи доказателства относно компетентността си да издаде процесния административен акт в с.з. по делото.

      Указано е на жалбоподателя, че следва да установи в с.з. възраженията, на които се позовава в жалбата на основание чл. 154, ал. 1 от ГПК във вр. с чл. 144 от АПК.

На страните е изпратено заверено копие от Определение №11 от 17.01.2022 г.на Административен съд – Търговище, с което е указана доказателствената тежест на страните.  

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доклада и доказателствата.

 

Адв. Р.: Нямам възражение по доклада. Да се приемат представените писмени доказателства.

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото всички документи, постъпили с жалбата, представените с административната преписка, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като доказателства по делото всички документи, постъпили с жалбата и с административната преписка, а именно: Заповед за прилагане на ПАМ № 21-0308-000339 от 04.12.2021 г.  на началника на РУ- Омуртаг при ОД на МВР – Търговище, АУАН № 235247 от 04.12.2021 г., талон за изследване № 079636 от 04.12.2021 г. съставен на С.Р.А., докладна записка рег. № 308р-20026/06.12.2021 г. до Началника на РУ- Омуртаг при ОД на МВР – Търговище.

 

Адв. Р.: Уважаема госпожо Председател, относно представения талон за медицинско изследване от административния орган, от доверителя ми знам, че такъв не му е бил връчен. Поради това считам, че подписите, положени на място „проверено лице“ на доказателствен анализатор  и медицинско химическо изследване не са положени от жалбоподателя и моля да бъде извършена графологична експертиза дали тези подписи действително са положени от жалбоподателя. Така ще бъде изяснено дали този талон му е бил връчван и дали му е разяснено, че следва да се яви в медицинско заведение, за да даде кръвна проба.

 

            По така направеното доказателствено искане, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Указва на административния орган, че в 7-дневен срок от днес следва да посочи в изрична писмена молба по делото ще се ползва ли като доказателство по делото от талон за изследване № 079636 от 04.12.2021 г., съставен на жалбоподателя С.Р.А..

 

Адв. Р.: Нямам други искания.

 

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна и същото следва да бъде отложено за друг дени и час, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Отлага делото и го насрочва за 23.02.2022 г. от 15:00 часа, за която дата жалбоподателят е уведомен в днешно съдебно заседание.

Да се изпрати съобщение на административния орган за изпълнение на дадените в днешно протоколно определение указания.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:10 часа.

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: