П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2022                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                          I състав

на  първи февруари                                                             Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Красимира Тодорова

                                                                                            

 

Секретар Гергана  Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 2 по описа за 2022 година.

 

 

На именното повикване 09:20 часа в съдебната залата се явиха:

 

Жалбоподателят В.Ц.Х., редовно призован – се явява лично и с адв. С. П.от АК-Търговище, редовно упълномощена и приета от съда.

Ответникът Директор на ТП на НОИ - Търговище, редовно призован, не се явява. За него се явява Юрк. К., редовно упълномощен и приет от съда.

 

По даване ход на делото:

Адв. П.: Да се даде ход на делото.

Юрк. К.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Докладва жалбата.

 

 

На страните е изпратено определение № 10 от 17.01.2022 г. на Административен съд- Търговище.

 

Дава се възможност за становища по жалбата и по доказателствата.

 

Адв. П.: Поддържам жалбата. Поддържаме и доказателствените си  искания, които сме направили. Вчера от ответната страна са представени доказателства, с които се запознахме, но въпреки това има други доказателствени искания, които не са уважени, така че ги поддържаме. Ст жалбата сме поискали от РЗИ-Търговище да се представят платежните ведомости. Същите са поискани от НОИ и съответно те ни отговарят, че тези ведомости ги няма при тях, а ги има в РЗИ. Така, че ние поддържаме искането си да се изискат от РЗИ тези платежни ведомости, тъй като ние спорим за осигурителен доход и ни трябват тези ведомости, да се мотивираме защо искаме да се приеме за определен период този осигурителен доход и по молбата, която пуснахме след това, тези разчетни ведомости също трябва да ги изискаме от РЗИ-Търговище, тъй като се намират там по становището на НОИ. Периодът, за който претендираме сме го описали. Това е м. май и м. юни 1998 г., резултати от здравна дейност за II-ро тримесечие на 1998 г. и ДМС за 1998 г., защото ние смятаме, че този осигурителен доход, тези суми трябва да влязат в осигурителния ни доход за периода 01.06.1998 г.  до м. 10-м.11.1999 г. По отношение на административната преписка, да се приеме, включително и сме поискали разчетно-платежна ведомост за м. май-м. юни 1998 г. и сега установихме, че е приложена.

 

   Юрк. К.: Оспорвам жалбата. Да се приеме административната преписка.по отношение на допълнителните доказателства, които сме представили, да се приемат. Относно искането за тези копия от ведомости, нямам възражения. При нас не се съхраняват, тъй като е правена проверка на место от РЗИ и е съставен констативен протокол за проверката и са дадени предписания. Относно зачитането на осигурителния стаж, това е чисто правен въпрос, така че ведомостите считам, че не са от значене, но предоставям на съда.

 

Жалб. Х.: Поискахме да бъдат представени справки от РОЛ за времето от м. 11.1999 г. до м. 03.2000 г., които не са представени.  

Адв. П.: Госпожо Председател, с жалбата си сме поискали това в т. 4: Моля да изискате от НОИ-Търговище да представи справка от РОЛ за периода м. ноември 1999 г. до м. март. 2000 г. През м. март. 2000 г. моят доверител е възстановен на работа. Това е един спорен въпрос между нас и НОИ. Там се приема, че той е възстановен на работа преди 2000 г. Прилагат се нормативните документи преди 2000 г. Така че един от основните ни спорове е, че той е възстановен на работа с влязло в сила решение през м. март 2000 г., с оглед на което се прилагат разпоредбите и законите, които действат през 2000 г. Представен е документ за 1998 г., а ние искаме за периода м. ноември 1999 г. до м. март. 2000 г.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства  по дело документите, представени по опис с административната преписка, постъпила с придружително писмо с вх. №55/12.01.22 г. и находяща се задната корица делото, съдържаща 71 стр., както и постъпилите от страна на административния орган  с допълнителна молба с вх. № 187/31.01.2022 г., а именно: удостоверение УП-2 за В. Х., справка от персонален регистър за осиг. периоди от 01.01.1998 г. до 31.12.1998 г. за В. Х..*** да представи справка от РОЛ за периода м. ноември 1999 г. до м. март. 2000 г. в 3-дневен срок от днес.

Изисква от РЗИ-Търговище да представи копие на Разчетно-платежна ведомост за м. V и м. VI 1998 г. на РЗИ-Търговище; Разчетно-платежна ведомост за изплатените суми за РЗД (резултати от здравна дейност) за II-ро тримесечие на 1998 г. и Разчетно-платежна ведомост за изплатеното ДМС за 1998 г. на РЗИ-Търговище в 3-дневен срок от получаване на съобщението.

 

Оглага делото и го насрочва за 08.02.2022 г. от 09:20 ч., за която дата страните са уведомени.

 

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09.30 часа.

 

 

                                               Председател:

 

                                                Секретар: